Paşaport european pentru armele de foc

Deputaţii au adoptat, marţi, un proiect de lege care modifică şi completează Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, având ca scop simplificarea procedurilor administrative, reducerea birocraţiei, sporirea ordinii şi siguranţei publice, precum şi a vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor.

Potrivit proiectului, paşaportul european pentru arme de foc reprezintă documentul emis la cerere, în condiţiile legii, de autoritatea competentă, care conferă titularului dreptul de a circula pe teritoriile statelor membre, precum şi pe teritoriul statelor terţe, împreună cu armele înscrise în acest document, numai în măsura în care deţinerea, portul şi folosirea acestor arme este permisă în statul în care urmează să călătorească sau, după caz, dacă este autorizat de autorităţile competente ale acelui stat să introducă pe teritoriul său armele respective.

Potrivit expunerii de motive, textul a fost modificat în sensul ca posesorii de permis european să nu mai fie obligaţi să solicite pentru deplasarea în state terţe a încă unui document (autorizaţie de scoatere de pe teritoriul României a armelor letale) de la acelaşi emitent (Poliţia Română) care practic să ateste acelaşi lucru, respectiv că este deţinător legal al armelor şi că are drept de deţinere şi port al acestora.

Posesorii paşaportului european pentru arme de foc se pot deplasa şi în state terţe cu armele şi muniţia înscrise în acesta, fără a mai fi necesară eliberarea autorizaţiei de scoatere de pe teritoriul României a armelor letale sau eliberarea altor documente de către Poliţia Română, prevede proiectul.

Autorizaţia de procurare a armelor letale se acordă persoanelor care au absolvit un curs de instruire teoretică şi practică organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi, cu excepţia cadrelor militare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Protecţie şi Pază, a ofiţerilor şi agenţilor de poliţie din cadrul Ministerului Justiţiei, inclusiv după încetarea raporturilor de serviciu din motive neimputabile, pensie sau demisie.

Dreptul de deţinere a armei se poate acorda numai pentru armele de vânătoare, de tir, de colecţie sau de autoapărare şi conferă titularului posibilitatea de a păstra arma la domiciliul, reşedinţa înscrisă în documentul de identitate şi în locurile utilizate de acesta, numai în spaţiile pentru care a fost autorizat în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

Păstrarea armei şi muniţiei prevăzute de proiect la domiciliul sau reşedinţa deţinătorului, precum şi în alte spaţii autorizate în prealabil se face în locuri special destinate, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi, exceptând armele de apărare şi pază, care se pot regăsi asupra acestuia.

Dreptul de a purta şi folosi arme de tir se acordă, în condiţiile prezentei legi, numai sportivilor de tir categoria I ori membri ai loturilor naţionale sau olimpice, pe perioada cât sunt în activitate, precum şi antrenorilor şi instructorilor în poligonul de tragere care se află în relaţii contractuale de muncă sau voluntariat cu un poligon de tragere autorizat conform legii.

Cetăţenii români şi rezidenţii statelor membre cu domiciliul, reşedinţa sau, după caz, locul de rezidenţă în România, precum şi străinii cu şedere legală în România, care au împlinit vârsta de 18 ani, pot să procure arme neletale din categoriile prevăzute, precum şi muniţia aferentă de la orice armurier şi, după caz, intermediar care comercializează astfel de arme dacă nu au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu executare, pentru infracţiuni comise cu intenţie; au absolvit un curs de instruire teoretică şi practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi, cu excepţia cadrelor militare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, SRI, SIE, STS, SPP, a ofiţerilor şi agenţilor de poliţie din cadrul Ministerului Justiţiei, inclusiv după încetarea raporturilor de serviciu din motive neimputabile, pensie sau demisie.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

S-au înregistrat 86 de voturi „pentru”, 44 de abţineri, iar un deputat nu a votat.

Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. De cand UE e un stat care legifereaza in curtea tuturor? Am predat noi suveranitatea si independenta, basca parlamentul si constitutia (asa proaste cum or fi) si n-am aflat? In baza carei legislatii UE taie si spanzura? Ia ziceti mai flacai!

  2. @maxtor,
    Te deranjeaza posibilitatea de autoaparare? De ce? Chiar crezi ca n-o poti pati niciodata? Imagineaza-ti ca esti luat la armata intr-un caz de stres conflictual. ce crezi c-ai fi navoit sa faci pe front? Eventual, ca sa nu ucizi, treci la inamic si ai scapat. Judecata asta e in extremis, fireste. Pe timp de pace cate nu se pot intampla? In caz de stres agresiv chiar n-ai vrea sa ai cu ce sa te aperi pe dumneata, nevasta, copiii, parintii? Judeca mai bine si-ai sa-ti dai seama ca Parintii constitutiai statelor Unite au gandit bine acceptand ca americanii sa fiei narmati. arma e buna, te face respectat ca nicio alta calitate…

  3. @un motan intransigent

    -adica ai pistoletu si vrei si licentza pt. a ucide?
    esti cumva ady nastase?

  4. Tare mi-ar placea sa am si eu un asa pasaport! Fireste, pe langa pistoletul personal pentru autoaparare. Mmm! Vise…

  5. Și să veZi DISTRACȚIE în Europa, măR😜g
    ■]RmburZaK-UrKaK BuimaK-RumburZaK[■

  6. Plangeti la mormant strain, legile in lumea asta nu sunt facute de catre parlamentari, doar votate de ei. Legile sunt facute de catre unii din guvernul aflat la butoane (putere) in acel moment. Parlamentarii voteaza cum li se cere de catre partidul lor. Ca sa ajunga in discutie, macar, o propunere de lege trebuie sa aiba o suma intreaga de avize din diverse locuri, din stat. Parlamentul este o amagire a democratiei format din cei carora le-ati delegat raspundece, cica si care fac ce li se cere de catre cei care conduc (au pus mana pe putere). Deci, cel putin jumatate din Parlament este acolo sa te uiti la spectacolul sau jocul de-a democratia. „Lumea libera, democratica” !

  7. Doar sclavii au nevoie de aprobare sa se apere. ei fiind proprietatea stapanului, acesta decide pentru ei: ce au voie sa mance, cu ce sa se injecteze, cand au voie sa iasa din casa, unde au voie sa se deplaseze… asa a fost dintotdeauna.. singura diferenta e ca acum, sclavii sunt asa de prosti ca nu-si dau seama ca sunt sclavi

  8. @tomlin
    -legea e pentru ARMATELE FARA UNIFORMA
    ce vor bantui Europa,
    Einsatzgruppe era denumirea unor grupări PARAMILITARE formate de Heinrich Himmler și operate de SS înainte de și în timpul celui de-al doilea război mondial.

    -planul e să ne faca ca in Gaza
    dar in liniste!

    e o banuiala istorica,
    in decembrie ’89 au actionat trupe d-astea,
    vorbitori de lb. aproximativ romana din
    ucraina,r.moldova si izreal,
    „studenti”.

  9. Acum sa vezi cite situatii neplacute vor fi cu toti care ,conform legilor cretine din Romania ,vor putea purta asupra lor arme, atit in tara cit si in afara tarii.Am impresia ca parlamentrii romani special dau tot felul de legi din astea negindite ,ca sa inrautateasca si mai rau situatia dezastruasa care este la ora actuala in tara .

  10. Nu-i mai simplu sa interzica armele la pasaretul civil ? Oricum, dupa legea romana nu te poti autoapara, iar vanatoarea este o barbarie !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.