Lumea la momentul G Zero

Pași mari spre sfârșitul vechii ordini occidentale

Summitul G-7 din Canada (8-9 iunie) are toate șansele să fie cel mai problematic începând din 1975, anul în care a avut loc prima asemenea reuniune al celor mai industrializate state. Presa internațională vorbește despre ”cel mai disfucțional summit” și despre ”o ceartă în familia” statelor occidentale.

Miercuri, cancelara Germaniei a declarat în Bundestag că se va confrunta cu președintele SUA în privinta tuturor neînțelegerilor apărute în relația SUA-UE, de la impunerea tarifelor suplimentare pentru importul de oțel și aluminiu în SUA, pana la retragerea SUA din acordul climatic de la Paris și din acordul nuclear cu Iranul. Angela Merkel a declarat sec că ”nu ar trebui să căutăm compromisul de dragul compromisului” și că acest summit s-ar putea incheia fără o declarație finala semnată de toți liderii prezenți, un fapt fără precedent. Doctrina ”America First” a lui Donald Trump arata că ”avem o problemă cu acorduriile multilaterale”, a spus Merkel, sugerând că summitul din Canada se poate încheia cu o declarație a tuturor participanților.

Trump: Canada e o amenințare. Au ars Casa Albă în 1814

Cât de mare este tensiunea dintre America, puterile europene și Japonia o arată și o conversație telefonică avută de președintele Trump și premierul canadian Justin Trudeau pe 25 mai. Potrivit unor surse citate de CNN, premierul Canadei i-a cerut lui Trump să explice de ce introducerea tarifelor pentru aluminiu și oțel a fost justificată ca măsură pentru protejarea ”intereselor naționale” ale SUA, câtă vreme partenerii canadieni și europeni sunt aliați ai Americii. ”Nu voi ați fost cei care au ars Casa Albă?”, a fost răspunsul lui Trump, care a făcut referire la incendierea Washingtonului de către trupele canadiene și britanice, în 1814, într-un epsiod american al războaielor napoleoniene.

Sursele citate de CNN arată că răspunsul lui Trump s-a dorit a fi o glumă. ”Însă impactul acestor tarife asupra muncitorilor canadieni nu va fi ceva de râs”, spune aceeași sursa. Premierul Trudeau a criticat în repetate rânduri justificarea Casei Albe pentru impunerea tarifelor. ”Ideea că noi suntem într-un fel o amenințare la adresa securității SUA este insultătoare și de neacceptat”, a spus Trudeau.

Macron uită de prietenia cu Trump

reședintele Franței va fi alături de Angela Merkel și Trudeau în confruntarea cu Trump de la summitul G7, în ciuda aparentei relații călduroase pe care o are cu Donald Trump. Presa franceză și americană relatează că cei doi lideri au avut o conversație telefonică în care Emmanuel Macron a criticat punct cu punct politica SUA și a primit răspunsuri foarte reci din partea lui Trump. Potrivit Bloomberg, Macron susține că liderii G7 trebuie să-i țină piept lui Trump, inclusiv prim măsuri precum cele pregătite de UE – introducerea unei taxe vamale de 25% pentru produse fabricate parțial în SUA.

Sfârșitul vechii ordini

Unul dintre consilierii economici de la Casa Albă, Larry Kudlow, susține poziția americană și spune că disputele legate de summitul G7 sunt ca o ”ceartă în falimie”. ”Trump încearcă să repare un sistem disfuncțional. Va rămâne pe poziții. Vrea să le vorbească celorlalți. Există deschidere”. O viziune mult mai sumbră are Ian Bremmer, președintele firmei de consultanță politică Eurasia Group. ”Întâlnirea va fi cea mai disfuncțională din istoria G7. Vechea ordine a încetat să mai existe. Acum, pe măsură ce apare noua ordine, miza luptei este dacă SUA mai vrea să dețină locul cel mai important la masă sau nu. Pentru moment, răspunsul este nu”.

Summitul din Canada ar putea să confirme o teorie lansată în 2011 de același Bremmer. Lumea nu mai este condusă de un grup G7 sau G20, ci de G Zero, expresia unui vid de putere în lumea occidentală, vid generat de declinul influenţei vestice şi de accentul pus de statele cu influenţă asupra problemelor interne. Cum G7 își pierde influența din cauza certurilor din familia occidentală, iar G20 este paralizat de viziunile contradictorii dintre statele BRICS și puterile occidentale, G Zero vine să propună o nouă ordine la nivel internațional – ordinea nulă, una în care nicio putere sau bloc de puteri nu îşi mai asumă costurile şi riscurile de a fi ”jandarm mondial”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.