Patronii de IMM-uri demonstrează că ministerul lui Năsui n-a făcut nimic

Din cele 57 de măsuri propuse de Ministerul Economiei, instituție condusă de Claudiu Năsui, pentru mediul economic, 55 au stadiu de implementare zero iar celelalte două au stadiu de implementare de 15% și, respectiv 5%, susțin reprezentanții patronatului IMM-urilor. „Din 57 de măsuri pe mediul de afaceri din programul de guvernare, 55 au un grad de implementare de 0%, una de 15%, iar alta de 5%, ceea ce duce la un grad total de implementare de 3,5%. 3,5% reprezintă marja de eroare. Cam acolo se situează Ministerul Economiei, un minister în marja de eroare”, a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, în cadrul unei conferinţe de presă în care a evaluat sprijinirea IMM-urilor de către ministerul de resort.

Având în vedere starea actuală a antreprenorilor, grav afectați de criza economico-sanitară provocată de virusul Covid 19 și nemulțumirile acestora față de pasivitatea/inactivitatea ministerului de resort, Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a analizat Programul de Guvernare 2020-2024, asumat de alianţa de guvernare, din punct de vedere al măsurilor propuse de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pentru susținerea și dezvoltarea mediului de
afaceri. Concluziile la care s-a ajuns în urma analizării celor 57 de măsuri propuse de Ministerul Economiei, antreprenoriatului şi Turismului pentru mediul economic sunt următoarele:

55 dintre măsurile analizate au stadiu de implementare 0%, ministerul neinițiind niciun demers pentru punerea lor în aplicare, cum ar fi:

– granturi pentru investiții pentru microîntreprinderi;
– granturi pentru sporirea competitivității IMM-urilor;
– acordarea de ajutoare de minimis în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii;
– realizarea de programe de sprijinire a Start-Up-urilor;
– definitivarea legislației pentru sprijinirea activităților închise din centrele comerciale;
– crearea unei interfețe unice („one-stop-shop”) pentru antreprenori în care să prezentăm toate oportunitățile de finanțare existente;
– diversificarea instrumentelor financiare prin folosirea fondurilor europene pentru garanții sau co-investiții (matching funds) pentru sprijinirea creării/ dezvoltării inițiativelor/ fondurilor private care să dezvolte ecosistemul de finanțare, incluzând fonduri de equity / capital de risc, crowdfunding, business angels, sprijin pentru listarea inițială pe bursă a IMM etc;
– elaborarea unei strategii de comerţ exterior;
– dezvoltarea Organizațiilor de Management ale Destinațiilor (OMD) și asigurarea cadrului legal prin care acestea pot să constituie bugete proprii din taxe specifice destinațiilor și din programe naționale de finanțare;
– prelungirea programului de acordare a tichetelor de vacanță pentru angajații din sectorul public și cel privat;
– o noua lege a Turismului.

Două dintre măsurile analizate au fost realizate parțial, procentul de implementare fiind de 15%, respectiv 5%. Măsura acordării de sprijin financiar în contextul crizei provocate de Covid-19, cunoscută sub denumirea de măsura 1, 2 și 3 adresată IMM-urilor, este realizată în proporție de 25%, astfel:
– Măsura 1: 59%, adică 29.250 solicitări procesate, 19.600 solicitări admise, 17.271 solicitări plătite.
– Măsura 2: 17%, adică 19.527 solicitări procesate din total 22.226, 16.749 solicitări admise, 3.764 solicitări plătite.
– Măsura 3: 0%, ceea ce înseamnă 27.736 de solicitări, niciuna procesată. Program blocat.

Măsura acordării unui ajutor de stat operatorilor din turism și Horeca în 2021 pentru compensarea pierderilor înregistrate în 2020 a fost realizată în proporție de 5%, până la această dată având doar actul normativ care o reglementeazâ (OUG nr. 10/2021) și o primă rundă de consultări cu privire la Ghidul de Implementare a Schemei de Ajutor pentru Horeca.

Măsura care viza acordarea de vouchere de vacanță pentru personalul din sectorul public și care urma să susțină turismul intern a fost eliminată de către Guvern prin OUG nr.8/2021. Prin urmare, susțin reprezentanții patronatului, această lipsă de inițiativă din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului afectează grav mediul de afaceri și nu ajută la relansarea economiei, din analiza făcută rezultând un grad de îndeplinire a obiectivelor propuse de doar 3,5%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4578 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Sigur vorbim de IMM-uri și nu de asistați social?
    Dacă nu fentau pân-acu Statul la impozite, poate se găsea și pentru ei vreo pomană, ceva.
    Dar ei pot fi în continuare cool, să dea mumu la pesedeeee, nimeni nu-i oprește. Sau nici asta nu mai e trandy?

  2. Terchea Berchea pe parte economica, si Citu anunta recorduri de neegalat

  3. Dacă erau așa de afectați de ce nu sunt la ușa ministrului în fiecare zi?!
    Horeca a dus-o cel mai bine în „pandemie”!
    A, că nu a mai fost așa mult și ați fost obligați să tăiați facturi..
    La fel cu „actorii, cântăreții”.
    Ipocrizie la maxim!

  4. Sloganul nostru : Nimic pentru țară, totul pentru străini !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.