Păzea: Liberalii au mai pregătit ceva

Liberalii vor să facă sâmbăta zi lucrătoare. Un proiect de lege elaborat de deputații liberali Florica Cherecheș și Dan Vîlceanu ar putea institui munca în ziua de sâmbătă iar repausul săptămânal, care este în week-end, ar putea fi mutat în altă parte a săptămâni în cazul în care acesta ar prejudicia interesului public sau desfășurarea normală a activității. ”Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa doar financiar, dar durata ei nu poate depăși 8 ore, astfel încât repausul săptămânal să fie minim de 24 de ore”, se spune în proiectul celor doi deputați.

În expunerea de motive se spune că acte act normativ vine să clarifice problema regimului juridic al muncii prestate cu caracter ocazional în zilele de repaus săptămânal, cu acordul salariaților, ca urmare a interpretării și aplicării dispozițiilor art. 137 din Codul Muncii și art. 120 care face referire la munca suplimentară. ”Regimul juridic al muncii prestate în zilele de repaus săptămânal, pe de altă parte. Din acest motiv și practica este contradictorie, atât la nivelul inspectoratelor de muncă, cât și al instanțelor judecătorești, existând o varietate de interpretări”, se spune în expunerea de motive. Conform Codului Muncii, orice muncă efectuată cu depășirea celor două limite, respectiv de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână, excede duratei normale a timpului de muncă săptămânal, încadrându-se în sfera noțiunii de muncă suplimentară, astfel cum aceasta este difinită de articolul 120 din Codul Muncii. Argumentul unor inspectori de muncă, în sensul că munca suplimentară nu poate fi efectuată decât în cadrul celor 5 zile de activitate, neputând fi desfășurată și pe durata repausului săptămânal, nu își găsește sprijin în niciun text din Codul Muncii. Din contră, spun cei doi deputați liberali, Codul Muncii, prin care se stabilește durata maximă săptămânală a timpului de muncă, are în vedere și orele suplimentare: ”durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăști 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare”.

Conform celor doi deputați, proiectul de lege transpune în legislația internă prevederile din Directiva 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru, directivă care are o formulare și mai clară, în sensul că ”statele membre iau măsurile necesare pentru ca, în funcție de necesitățile de protecție a sănătății și securității lucrătorilor:… (b) timpul mediu de lucru pentru fiecare perioadă de șapte zile, inclusiv orele suplimentare, să nu depășească 48 de ore”. Cei doi deputați susțin astfel că reiese că orele suplimentare pot fi efectuate orcând pe durata celor 7 zile ale săptămânii, cu respectarea limitei maxime de 48 de ore de activitate săptămânal. O interpretare contrară, adaugă aceștia, ar conduce la concluzia că în cadrul unităților în care programul de lucru se desfășoară în 3 schimburi a câte 8 ore pe zi/5 zile pe săptămână, de luni până vineri, activitatea acoperind astfel integral cele 24 de ore ale unei zile (de luni până vineri) devine practic imposibilă prestarea muncii suplimentare, angajatorul fiind privat de dreptul să de a-și organiza activitatea în funcție de necesitățile de producție și de a solicita salariaților acordul pentru prestarea de muncă suplimentară atunci când nevoile producției o cer. Pe de altă parte, mai arată expunerea de motive, și salariații sunt astfel privați de posibilitatea de a opta pentru ore și, implicit, venituri suplimentare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

13 Comentarii

  1. De ce sa fim destepti, cand putem fi prosti de sa dam in gropi?Acesti paraziti ai societatii,parlamentarii,in loc sa fie tinuti cat mai mult in afara parlamentului,sunt lasati sa isi faca si nevoile in parlament!
    Cum spunea Bula: decat bogat,dar sanatos,mai bine sarac,dar bolnav!

  2. INS : in trimestrul II costul fortei de munca a crescut cu 12,46% ! Traiasca PSD care a impus din pix cresteri salariale ( vezi constructii ! ) ! Stiti ce inseamna asta ? Ca producatorii si comerciantii vor introduce cresterea costului fortei de munca in preturi ! Asa ca pentru domnii pensionari care voteaza in draci de 30 de ani FSN…..PSD , marirea pensiilor de la 1 septembrie va avea exact efectul razelor de luna asupra galosilor de guma !

  3. Mai, ideea nu e rea pt multinationale. Sambata fiind zi libera, nu puteau sa cheme la lucru sclavii fara sa plateasca dublu plus o zi libera. Cu ajutorul pnl plata dubla a zilei de sambata va fi exclusa din codul muncii. Cum fenteaza ei din explicatii…!

  4. INS : in trimestrul II costul fortei de munca a crescut cu 12,46% ! Traiasca PSD care a impus din pix cresteri salariale ( vezi constructii ! ) ! Stiti ce inseamna asta ? Ca producatorii si comerciantii vor introduce cresterea costului fortei de munca in preturi ! Asa ca pentru domnii pensionari care voteaza in draci de 30 de ani FSN…..PSD , marirea pensiilor de la 1 septembrie va avea exact efectul razelor de luna asupra galosilor de guma !

  5. in UE scade numarul de ore/saptamana sub 40, iar liberalii vor sa creasca, o solutia prin care ascunde taierile de salariul. Deci o scadere de 16%, odata ca era platita la dublu si apoi pt ca in acelasi venit vor fi si sambetele/32-40 ore. Multinationale/supermarketuri vor castiga 16%…deci: 1. Orban/PNL vrea impozitare IT, vrea eliminarea tichetelor de vacanta, 2. Vilceanu/PD-L vopsit PNL in 2002, la 23 de ani/student pana in 2003/CV, avea bani sa cumpere 2 ha si doua case de 556 m2 si 250 m2 http://parlament.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=319&leg=2016&cam=2&pag=5 fara sa munceasca, dar propune ca altii sa munceasca pe gratis…asteptam a III a propunere care sa-i multumeasca si pe pensionari, sa se inghesuie sa-l voteze pe Iohannis si PM Orban, etc. Nu ratati oportunitatea oferita de PNIL-PD-L

  6. hopa….ce va face plavanis??? devine complicat cu naveta. dar poate dau lunea liber…mai sti??? pnl-ul chiar are idei. dar numai idei tampite.

  7. De ce baga gollum-ul parlmentarii la gramada, precum ca ar fi prosti? Cu ura si mânie proletara din belsug? Fiindca asa a fost el indoctrinat (presa, mass media, facebook, învățământ de rahat, incultura institutionalizata) in acesti ultimi treizeci de ani, sa nu mai vorbim de anii anteriori. Gollumul nu pricepe că prostul suprem e materializat de el.

  8. Nastratine , detergentul e la acelasi pret in lidl germania cu lidl romania, salariul lucratorului comercial nu. Hai da-ne o explicatie savanta si pentru asta.

  9. Parlamentarul este cea mai mare lepra umana,parazit social,prostalu congenital si capuse securista a banului public!O rusine pentru Romania . Vorba lui Bula :nici paine fara munca,nici parlamentar fara prostie,nici maine nu e joi!

  10. O măsură binevenită, mai ales că în România productivitatea muncii este foarte redusă. Pe de altă parte, timpul de lucru, la fel şi salariul ar trebui să fie stabilit doar de către angajator. Existenţa salariului minim este pur şi simplu o catastrofă economică şi obligă angajatorii să ofere pomeni unor indivizi care practic nu fac nimic. Salariaţii se fac că uită că o firmă, o afacere se înfiinţează doar pentru a obţine profit şi nu pentru a plăti salarii unor angajaţi inutili. Toate calculele demonstrează fără echivoc că pentru a salva economia românească ar trebui desfiinţat repaosul duminical, cu o zi de lucru de cel puîin 14 ore. Preferabil ar fi 16. Şi tot ar rămîne salariaţilor suficient timp pentru odihnă. Iar salariul brut nu ar trebui să depăşească 76-78 euro/lună. Asta dacă se doreşte cu adevărat salvarea de la faliment a economiei romîneşti. Restul e doar populism ieftin.

  11. De cand sunt liberali tzatza Florica si badia Valceanu? Daca si astia doi carora le crapa capul de desteptaciune sunt urmasi ai Bratienilor atunci mos petrov este papa.

  12. Domnul ha,ha în adevăr este râsu plânsu fiindcă parlamentarii, cel puțin cei din provincie lucrează 7 zile pe săptămână. Ei sâmbată și duminică trudesc în teritoriu, de obicei în zona unde au casa de vacanță și primesc diurnă pentru aceste două zile. Doamna Florica când merge la băi la Oroshaza sau Mako este la lucru, la diaspora din Ungaria.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.