PDL nu agreează jocurile de afaceri private relansate de Mihai Seplecan

Relaţia dintre cei doi parteneri ai Alianţei Creştin Liberale (ACL), PDL şi PNL, este una bipolară la Cluj. Pe de-o parte, avem liderii de facto şi de drept ai Coaliţiei: Marius Nicoară şi Daniel Buda. Cei doi îşi dau mâna pentru a propulsa cuplul Iohannis-Predoiu spre Cotroceni, respectiv Palatul Victoria.

Europarlamentarul Daniel Buda este sigur că tandemul Iohannis-Predoiu este cea mai bună variantă pentru România, iar senatorul Marius Nicoară afirmă că sunt mai multe lucrurile care îi unesc decât cele care îi despart, astfel că nu a fost dificilă realizarea unei alianţe după ce timp de mai mulţi ani au fost în tabere politice diferite, unde au fost adversari politici, şi nu duşmani. Lucrurile sunt limpezi, iar Alianţa curge lin precum Dunărea pe la Căscioare, lângă Olteniţa.

Cu totul altfel stau lucrurile în ceea ce priveşte relaţia dintre Mihai Seplecan şi PDL, senatorul Tişe mai ales. Proaspătul vice cu atribuţiuni de preşedinte al CJ Cluj, un preşedinte neales dacă doriţi, ţine morţiş să facă din ACL cel lin, unul învolburat şi năvalnic precum Dunărea la Cazane. Întâi, Seplecan l-a numit consilier al său pe Mircia Giurgiu (ex PRM, ex PC, ex PDL, în prezent PSD-fost consilier la doi miniştri social democraţi). La aflarea veştii, senatorul Alin Tişe a explodat: fostul său adversar de pe Colegiu în alegerile din 2012, Mircia Giurgiu, a ajuns consilier la Seplecan, cel numit vice cu atribuţiuni de preşedinte, tocmai cu ajutorul voturilor celor din PDL şi după o luptă la baionetă cu Oleleu, PSD. Tişe s-a arătat surprins de decizia lui Seplecan, a afirmat că în luarea deciziei nu a fost consultat şi PDL şi a avertizat că pe viitor rolul consilierilor PDL va fi mult mai bine înţeles, pentru că niciun vicepreşedinte n-a fost ales de clujeni în mod direct, ci PDL, cu 12 mandate de consilieri, care are majoritate în plen şi prin urmare şi primul cuvânt, a contribuit decisiv la numire.

După acestea, linişte. O zi. Până când Seplecan recidivează cu o scrisoare către prefectul Vuşcan, epistolă ce seamănă ca două picături de apă cu Elogiile ridicate de Vadim Tudor mult iubitului şi stimatului conducător, tovarăşul Nicolae Ceauşescu. Ne îndoim ca Seplecan să cunoască respectivele Omagii închinate tovarăşului Ceauşescu, spre deosebire de Mircia Giurgiu, care a mai prins ceva din perioada respectivă. Dar, una peste alta, epistola e semnată de Mihai Seplecan – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii delegate de preşedinte. Apoi, în aceeaşi zi, Seplecan vine cu o nouă măreaţă ispravă: comasarea tuturor secţiilor de urgenţă ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, constituite acum în sistem pavilionar, într-o unitate medicală de tip monobloc, în care secţiile să funcţioneze în regim integrat. S-a avansat, din nou, chiar ideea cumpărării din bani publici a unei clădiri private, clădirea CBC Development din Parcul Tetarom I. Ideea este veche, o primă încercare de cumpărare a clădirii CBC, deţinută de Nicolae Badiu şi Valentin Nica, om de afaceri bucureştean implicat în proiectele Global Plaza din parcurile industriale Tetarom, Băile Someşeni sau Duct City ori proiecte imobiliare de blocuri şi altele, având loc chiar în 2010. Şi atunci s-a pus problema realizării Spitalului de Urgenţa în clădirea CBC.

Numai că secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a avertizat că respectiva clădire nu se pretează la aşa ceva. Iar acum, povestea este repusă pe tapet, deşi în campania din 2012, Uioreanu şi Ponta promiteau răspicat, cu subiect şi predicat, realizarea Spitalului regional de Urgenţă în Floreşti, pe un amplasament predat deja de administraţia floreşteană către administraţia judeţeană via MApN.
Iar toate acestea au fost prea mult pentru PDL, care a punctat că, din nou, consilierii judeţeni PDL nu au fost consultaţi în problemă şi a replicat cu un comunicat interesant, care practic afirmă că Seplecan nu va avea votul consilierilor judeţeni PDL, în ceea ce aceştia numesc jocuri de afaceri private lansate de Seplecan.

“Un spital integrat şi monobloc pentru urgenţă este mai mult decât necesar atât pentru judeţul Cluj cât şi pentru întreaga regiune de nord-vest. În spiritul rezolvării acestei necesităţi încă din timpul administraţiei PDL, s-au întreprins mai multe demersuri, fapt care face ca în acest moment proiectul Spitalului Regional de Urgenţă Cluj să fie cel mai avansat dintre cele 8 la nivel de ţară.

Reamintim, totodată, că la nivelul anului 2010, pentru a urgenta realizarea proiectului s-a verificat şi varianta achiziţionării unei clădiri deja existente şi mutarea spitalului judeţean, respectiv a clădirii CBC situată în cadrul parcului industrial Tetarom I. În această analiză au fost implicaţi factorii de decizie de la Ministerul Sănătăţii, în principal subsecretarul de stat pentru situaţii de urgenţă, domnul Raed Arafat.

Urmare a vizitei în teren, acesta a transmis CJC că imobilul CBC nu este adecvat pentru funcţionarea unui spital de urgenţă neavând nici capacitatea necesară pentru toate secţiile, dar nefiind corespunzător nici cu privire la numărul de paturi ori fluxul pacienţilor presupus de un astfel de obiectiv, sau a infrastructurii rutiere.

Considerăm că necesitatea urgentării construcţiei unui spital de urgenţă trebuie să fie o prioritate şi pentru noua administraţie. Dar nu putem fi de acord cu achiziţia unei clădiri necorespunzătoare.
Consecvenţi fiind în respectarea legii şi a transparenţei decizionale, consilierii judeţeni din partea Partidului Democrat Liberal din cadrul Consiliului Judeţean Cluj, vor vota doar în interesul cetăţeanului şi nu vor intra în jocuri de afaceri private” – se arată în comunicatul consilierilor judeţeni PDL.
Rămâne de văzut cum va curge mai departe Dunărea celor din Alianţa Creştin Liberală: lin precum la Căscioare lângă Olteniţa, cu Nicoară şi Buda pe post de experimentaţi vâslaşi, sau tumultuos precum la Cazane, cu Seplecan pe post de vremelnic plutaş şi PDL în rolul marinarilor de pe Bounty (HMS Bounty – cel cu revolta din 1879, şi nu ciocolata cu cocos Bounty!).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Petean 155 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.