Pensia specială, dragostea mea! CSM dă iar alarma

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) critică proiectul privind pensiile speciale aflat în dezbatere în Parlament, susţinând că o creştere „intempestivă” a vârstei de pensionare pentru judecători şi procurori ar putea determina ieşirea la pensie până la sfârşitul anului 2025 a peste 1.500 de magistraţi.

Reacţia CSM a venit după ce ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat luni că vârsta de pensionare va creşte treptat până la 65 de ani pentru toţi românii, în urma discuţiilor cu Comisia Europeană privind eliminarea pensiilor speciale. Modificarea urmează să fie aplicată prin introducerea unor amendamente în Parlament.

Într-o hotărâre adoptată joi de Plenul CSM, se arată că, la sfârşitul anului 2023, ar fi eligibili pentru pensionare 540 judecători şi 331 procurori; în anul 2024 ar fi eligibili alţi 273 judecători şi 73 procurori, iar în anul 2025 s-ar putea pensiona încă 199 judecători şi 111 procurori, totalul fiind de 1.527 de magistraţi care se pot pensiona până la sfârşitul anului 2025.

Edificatoare în acest sens este situaţia de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde dintr-o schemă de 122 posturi, îşi desfăşoară activitatea 104 judecători, dintre care 82 îndeplinesc condiţiile legale de pensionare sau le vor îndeplini până la sfârşitul anului 2023.

De asemenea, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dintr-o schemă de 161 posturi, funcţionează efectiv 68 de procurori, dintre care 28 îndeplinesc condiţiile de pensionare până la sfârşitul acestui an.

În acest moment, transmite CSM, sunt vacante 1.129 de posturi de judecători, dintr-o schemă de 5.304 posturi, respectiv 818 posturi vacante de procurori, dintr-o schemă de 2.948 posturi.

Numărul mare al locurilor vacante este rezultatul valului de pensionări din magistratură din ultimii ani, ca urmare a discuţiilor din spaţiul public privind eliminarea pensiilor speciale.

Astfel, analiza datelor statistice relevă că numărul judecătorilor şi procurorilor care au părăsit sistemul judiciar în anul 2022 este aproape dublu comparativ cu anul 2021.

Dacă în anul 2020 s-au pensionat 174 de judecători şi 129 de procurori, iar în anul 2021 s-au pensionat 248 de judecători şi 143 de procurori, s-a ajuns ca în anul 2022 sa se pensioneze 464 de judecători şi 256 de procurori.

CSM propune ca soluţie o creştere etapizată a vârstei de pensionare, poate într-un interval de 15-20 de ani.

„Orice modificare a condiţiilor de pensionare, atât din perspectiva modului de calcul, cât şi din cea a stagiului minim obligatoriu şi a vârstei de pensionare, nu poate interveni intempestiv, cu afectarea aşteptărilor fireşti ale magistraţilor în funcţie, care ar îndeplini aceste condiţii pe viitor. Aşadar, aplicarea unor dispoziţii legale de această natură nu se poate realiza decât etapizat, pe o perioadă de timp rezonabilă, tocmai pentru a răspunde cerinţei de previzibilitate a cadrului normativ, evocată constant în jurisprudenţa Curţii Constituţionale”, spune CSM.

O reglementare etapizată a condiţiilor de pensionare trebuie să asigure recunoaşterea în continuare, în mod real, a dreptului la pensionare, într-un interval care să nu difere fundamental de aşteptările beneficiarilor, întemeiate în mod legitim pe cadrul normativ în vigoare, arată reprezentanţii Consiliului.

„Un exemplu edificator în acest sens este oferit de reglementări anterioare în domeniul legislaţiei privind sistemul public de pensii, în care majorarea vârstei de pensionare şi a stagiului de cotizare a fost realizată etapizat pe o perioadă îndelungată de timp, prin creşterea treptata a condiţiilor menţionate, astfel încât impactul unor asemenea modificări să fie minim din perspectiva beneficiarilor. Astfel, prin Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin care vârsta de pensionare a fost majorată de la 57 ani la 63 ani pentru femei, respectiv de la 62 ani la 65 ani pentru bărbaţi, perioadele de creştere de 6 ani şi, respectiv de 3 ani, au fost etapizate pe o durată de aproximativ 20 ani şi, respectiv 15 ani”, argumentează CSM.

CSM atrage atenţia că pensionarea în masă a magistraţilor va duce la un veritabil blocaj în activitatea judiciară.

„Imaginea depopulării sistemului judiciar devine şi mai accentuată dacă este avută în vedere şi perspectiva extrem de probabilă în care judecătorii şi procurorii aflaţi în prima parte a carierei ar părăsi sistemul judiciar ca efect al demotivării lor, în condiţiile pierderii oricărei posibilităţi de dobândire a unei pensii de serviciu, aşa cum aceasta este prevăzută de reglementarea în vigoare. În acest sens, trebuie avut în vedere că, la 1.12.2023, în sistemul judiciar vor exista un număr de 1.403 judecători şi 658 de procurori cu o vechime de cel mult 10 ani, care ar putea opta pentru alte profesii, mai puţin solicitante, fără interdicţiile şi incompatibilităţile specifice şi cel puţin la fel de motivante financiar”, consideră CSM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8518 Articole
Author

33 de Comentarii

  1. cu nu se poate retroactiv, ca un drept castigat…bla, bla…atunci de ca in sistemul de pensii se tot modifica legile si tot recalculeaza…Cand s-a introdus punctul de pensii nu a insemnat o anulare a dreptului anterior cand reprezenta 60% din salariul prin alegerea a cinci ani favorabili si suplimentata cu un procent in functie de vechimea in munca…deci orice modificare ar trebui sa fie pt toti…

  2. La canal cu voi!…cu ăștia aș face tabere de muncă ca în anii ’50.!…șantiere…
    Nu se găsește nimeni să termine borhotul ăsta din justiție?…

  3. Sa se reinfiinteze comisiile de judecata pe langa primarii. R-Ati ai Draku cu salariile si pensiile voastre uriase. Ne-am saturat ! Nu va mai putem intretine si plati cu zeci de miliarde lunar din sudoarea muncii noastre ! Ne-a ajuns cutitul la os ticalosilor. Nicaieri in lume nu mai exista o asemenea bataie de batjocura la adresa bunului simt. Cum ma sa iesi la pensie la 45 de ani cu o pensie uriasa necontributiva. De ce mai a.nastase, r.stanoiu, m.macovei, v.stoica, c.predoiu…?! Ai ! De ce mai nerusinatilor.?!

  4. Din comunicatul CSM răzbate o undă de şantaj la adresa clasei politice.

  5. Ferma animalelor, George Orwell.
    Tineri plecati de aici, ajungeti sclavii sistemului represiv.Veti munci pana veti muri sa ii intretineti pe speciali.

  6. Vin alegerile ? Trebuie să facem vâlvă în piața trebuie isterizat electoratul ,cu prompteriste rujate ,Tunate,formatorii de opinii pro si contra discută discuții aprinse se înjură se huiduie se partzie in studio …se duce Simion să folosească toaleta de la Digi …il dau afară cu bodyguarzi se bate badea cu motocicliștii se ….il arestează DNA pe Ciutacu și Ciovică , plânge Băsescu ….fac profesorii grevă …jale mare … ieșit la vot ne fură lumeee corupția ….. să le dăm in bot .. și după tot circul asta ieftin …..se duc la vot 15% ….iar după promteristrle și Politrucii vin și ne spun că din cauză noastră sa votam prost … că suntem proști analfabeți și comuniști normal că dacă nu mă uit in gura lui Gâdea si a lui Radu Tudor nu pot să fiu decât un retardat :))))

  7. Justitia romana este un grup infractional organizat. Magistratii sunt, in mare majoritate incompetenti, corupti si controlati politic si de catre securitatea noua si veche.

  8. O tara superba populata de profesori, magistrati si doctori plangaciosi si santajisti. In fruntea lor se afla, desigur, demnitari mediocri, in frunte cu numarul 1 in stat.

  9. Este halucinant ce sustin domnii acesti! Sa se pensioneza, care este problema? Sunt absolventi remarcabili, sunt juristi tineri care nu au loc de pile si relatii. Sa nu mai comentam orice! Sa ne aliniem la UE, spre care ne uitam ca la Paradis: sa adoptam moneda euro pentru stoparea hotiei si coruptiei, sa facem autostrazi, sa marim salariile la nivelul celor din UE, fiindca pana acum, politicul a oferit avantaje contra libertate. Stie ilustra CSM in cate dosare de coruptie s-au inchis dosare pentru prescriere in ultimii 3 ani? Cu dosare aflate in sertarele judecatorilor de ani de zile.. De ce sunt locuri de judecatori neocupate?

  10. Scenarii catastrofice tip voalate amenințări nu sunt de demnitatea unui Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)! De teamă să nu își dea demisia niște privilegiați păstrăm o nedreptate nesimțită? Să-i vedem pe membrii CSM, sau CCR dacă sunt la CCR și ne pensionari că își dau demisia. Cei care îi vor înlocui pot fi la fel de obedienți Serviciilor secrete conduce de străini și puterii, așa ca nici o pierdere. E plină țara și UE de absolvenți de drept la Stat români care au învățat visând la o carieră în acest domeniu. Avocatura și Notarii sunt feude de familie, cimitir de elefanți pentru exclușii din magistratură, sau 10 mii de euro. În Tribunale și procuratură greu de pătruns pe ușa din față prin concurs fiindcă tot interviul “mă recomandă familia” hotărăște. Deci nu-i problemă completarea celor 1500 de plecați prin demisie. Oricum cifra este mult umflată amintind de cei 15 000 de specialiști ai domnului președinte Constantinescu.

  11. I-au imbuibat pe procurori si judecatori (Basescu si Iohanis) pentru a executa servil anchete si condamnari politice ! Asa cei doi au ajuns la putere. Problema nu se rezolva pana cand procurorii nu vor fi scosi din randul magistratilor si se intra in normalitate. Ei sunt sefii politistilor, dirijeaza anchetele, atat. Sunt minister public nu magistratura. Magistrati sunt doar judecatorii !Asta cu procurorii magistrati este sistemul sovietic unde deasemenea se opera cu anchete si condamnari politice.

  12. Si care-i problema ? Vin tineri care vor sa performeze nu sa mai fie categorisiti drept „mafia robelor”.Si sa nu mai raspunda la comenzile MAFIEI POLITICE…Nu va este rusine ? Pina si hirciogii isi aduna boabe pentru o iarna , voi pentru cite vieti ? Plus ca pe linga pensiile speciale intrati in barouri ca avocati. Sau deveniti „parerologi” platiti de latrinele tv.

  13. …csm a inteles bine…toti cei enumerati indeplinesc conditiile pana la sfarsitul anului…deci, legea tre data pana atunci si astfel, nu le vor mai indeplini, adica vor presta si ei ca orice muritor de rand, pana la 65 de ani-nu ma pot abtine sa nu ma bucur, treaba asta a fost legiferata prin frauda robertei anastase…procurorii care au anchetat infractiunea au spus ca nu exista probe desi o tara intreaga a vazut la tv ca acei 173 de parlamentari necesari trecerii legii au fost, in realitate, vreo 98…cine seamana vant, culege furtuna!…a!…vor avea pensie contributiva mica?…sunt oameni ai legii, ar fi trebuit sa inteleaga faptul ca sporurile nu se pun la contributivitate, iar banii pe care ii primesc ei lunar, aia multi, sunt, peste 70% sporuri…

  14. @nicu olahus
    I-au imbuibat la ordinul Editat UE si al SUA !!!
    Era nevoie de mercenari pentru a tine in chinga Romania !

  15. Pensia speciala nu este un drept castigat. Pensia speciala nu este pensie, ci o suma de bani pe care statul o da unor potentati pe langa pensia adevarata, cea bazata pe contributivitate. De aceea pensiile speciale pot fi taiate oricand fara nicio problema prin anularea legilor prin care aceste pensii speciale au fost acordate, iar din luna urmatoare nema pensie speciala! Iar cresterea varstei de pensionare pentru aceiasi potentati nu trebuie facuta treptat, ci prin lege de a doua zi noua varsta de pensionare sa fie stabilita direct la >60 ani, ca sa nu aiba timp “stimabilii” sa se pensioneze la varste fragede, si in felul asta se rezolva si ingrijorarile CSM de a nu ramane fara oameni!

  16. Ar fibine daca Justitea mea endependenta ar scapa de spagarii,incompetentele,ratacitele din gasca lui Kovesi pe care au albit-o recent.Cica fapta nu exista.Desi erau mai multe,si dovedite.Sa plece dreacu toate putregaiurile securiste,Iohaniste,toti cei care au transformat in paraginittura Justitia Romana.Taica Lazar,Livia Stanciu,slugile lui Iohanus,venituri,pensii de peste 444 mii de lei.Niste taraturi securiste,” parteneri de nadejde „.

  17. Si dna judecator din urbea carpacilor ce zice? Acum ar trebui sa-si spuna parerea.

  18. Hai sictir cu CSM-ul vostru si pensionati-va ca toata lumea la 60 ca nu sunte-ti nici mai frumosi nici mai destepti decat profesorii spre exemplu. Nu trebuie sa mai existe nici o categorie privilegiata a anagajatilor statului… Sa se termine cu aceasta hotie „post-decembristo-securista”. Daca nu le place sa se duca la privat sa faca bani si sa se pensioneze si la 30 daca au cu ce.
    Sa terminam cu minciunile acestea.

  19. Justitia este anexa noii securitati. A fost penetrata cu oameni vechi recuperati, cu altii noi racolati iar protocoalele celebre lucreaza in continuare conform traditiei. Vina cea mai mare o poarta PSD-ul care a fost singurul partid puternic de mase care putea face ordine inca de la inceput. Dar incepand cu Adrian nastase, toti au avut un stapan. Celebri sunt Victor PONTA care a fost sluga disciplinata a lui MAYOR, apoi DRAGNEA care i-a pupat mereu ghiulul stapanului Koldea iar acum CIOLACU care sta permanent drepti in fata lui HELLVIG. Pesedeul a fost mereu sluga securistilor lui Astalosh.

  20. Chiar nu aveți niciun pic de bun simț, de măsură, de moralitate?
    Ati incalecat țara asta condusă de corupți. Cum sa te pensionezi la 48 de ani ? Si cu ce pensieeee ! In sisteul legislativ din Romana e un haos!
    Multi dintre banditii care au JEFUIT scapa de inchisoare prin prescripție sau sunt achitați după procese amânate,lungite pe 5-6 -7-8 ani. De ce? Corupție mare in rândul magistratilor !
    Printre voi mai există si oameni cu bun simt si moralitate dar, numarul lor e mic.
    In mare parte sunteți o casta de imbuibati si corupți.
    Astae parerea mea.

  21. Ce ne facem ?Ramanem fara procurori si judecatori.Ies la pensie…speciala.Avocatura si notarii …feude de familie !Corect.Nu ne mai facem bine decat daca emigram.

  22. Sictir mai scursurilor! Nu va mai saturati de privilegii si bani, iar tara e in ultimul hal, justitia e o mlastina securista puturoasa! Nu va e rusine nemernicilor!
    Baaa, cand se va ridica poporul nici mama SRIului si MAI ului nu va mai apara!absolut totul este monitorizat la sange la modul ilegal, cu incalcarea tytyror legilor, se aplica retete sociale securiste pe oameni, o jungla securista! Vine si Justitia Aia Adevarata Divina, ce-o sa mai planga in chinuri secureii, o sa vada ei, sa aiba rabdare, prea si-au batut joc de tara in ultimul hal!

    Tinerilor, plecati fratilor, gulagul romanesc represiv este Dictatura Securista! Traiti viata unde aveti respect, aici e bocancul Securitatii mizerabile!

  23. Magistratii sunt monstrii societatii romanesti. Basca ca avem o justitie foarte proasta, deci total nemeritoasa.Mai ales Parchetele. Tupeul magistratilor este nemaivazut. Guvernantii gresesc grav cand intentioneaza sa mareasca varsta de pensionare TREPTAT, trebuie sa o faca brusc, imediat si daca se poate prin surprindere. Altfel magistratii au timp sa iasa la pensie cu sutele inainte de scimbarea limitei de varsta si se produce un dezechilibru major in justitie. Vad ca unii spun ca nicaieri nu mai exista pensii speciale ale magistratilor. Eronat, in 19 state UE exista. Dar nu abuziv ca la noi privind procentul din baza de calcul avut in vedere la pensionare, baza de calcul limitata la ultima luna de activitate, varsta de pensionare, durata in activitate si asimilarile cu alte joburi pentru care te califici la pensia de magistrat. Astea toate sunt numai in Romania si asta a facut ca magistratii sa aiba o pensie MEDIE de 21000 lei, opulenta si lux, nu pensie. Repet, magistratii sunt niste monstri.

  24. Inalta Curte,
    îşi desfăşoară activitatea 104 judecători,
    majoritatea „auxiliari”, nu judeca nimic.

  25. …corect ce a spus un comentator, pensiile speciale nu sunt drept castigat ci drept acordat prin lege…tot prin lege se poate si trebuie desfiintat imediat!…doi:ma tot uit la carnatii care ne conduc, se screm sa inventeze o formula pt a „corecta”inechitatile generate tot de ei…solutia este atat de simpla!..,pt persoane cu aceleasi conditii de pensionare, cu pensii diferite in functie de momentul pensionarii si a „formulelor”aplicate atunci, se aduce pensia cea mica la valoarea celei mai mari…din acel moment, orice crestere de pensie va avea un singur criteriu, cresterea punctului de pensie!…dispar i echitatile, recalcularea ar dura cateva secunde pt toate pensiile in plata!…alta tampenie:pensionarea anticipata vine cu sanctiuni, primesti un procent diminuat din pensia normala…corect!…dar vine si cu interdictia de a munci!…pe care nu o au cei pensionati la limita de varsta…o idiotenie, anticipatul, daca isi gaseste un loc de munca, isi sustine singur pensia din contributiile platite ca salariat…

  26. „ADEVĂRAT GRĂIT-A V.STOICA: magistrații trebuiau „stimulați” cu pensii și salarii uriașe (dar nedrepte) –fiindcă altfel iau mită !DECI MAGISTRAȚII AU AVUT,AU ȘI VOR AVEA MITA ÎN SÂNGE -AȘA CĂ JOS SALARIILE ȘI PENSIILE NEMERITATE–NESIMȚITE—ȘI SĂ RĂMÂNĂ CU MITA PE CARE,ORICUM, THEI TAKE IT !

  27. Consiliul Superior al Magistraturii de ce nu realizează un audit cu privire la Marea Prescripţie din 2022?

    Câte victime au fost furate, violate, tâlhărite, bătute, escrocate, traficate, umilite de infractori şi nedreptăţite de un stat eşuat şi mafiot?

    Câţi infractori dovediţi sunt acum oameni liberi şi fără cazier?

    Cât a costat statul român această prescripţie forţată din prea multă indolenţă şi puturoşenie? Vorbim aici despre costul urmăririi penale (salarii procurori, poliţişti, jandarmi, personal auxiliar, materiale, interceptări, detenţie preventivă), cheltuieli de judecată (salarii judecători, procurori, grefieri), prejudicii nerecuperate de stat, prejudicii nerecuperate de părţile civile.

    Estimarea grosso modo este că la 4510 dosare prescrise (până în prezent) ar fi putut scăpa nepedepsiţi ZECI DE MII DE INFRACTORI. Şi prejudiciile sunt de ordinul miliardelor de euro. Dacă adăugăm şi celelalte costuri, avem imaginea unui cataclism judiciar. Un atentat la ordinea de stat şi la democraţie.

    CASTA BOIERILOR SPECIALI NU A RĂSPUNS PENTRU MAREA PRESCRIPŢIE ŞI NICI NU A SCHIŢAT CEA MAI MICĂ URMĂ DE REGRET. DOSARUL REVOLUŢIEI ESTE „ÎN LUCRU” DE 33 DE ANI. HOTĂRÂRILE CEDO NU LE EXECUTĂ. FUGARII SUNT INFORMAŢI DIN TIMP ŞI AJUTAŢI SĂ SE SUSTRAGĂ EXECUTĂRII PEDEPSEI, AVEM O ADEVĂRATĂ DIASPORA DE CONDAMNAŢI MILIONARI. ŢARA SE SCUFUNDĂ ÎN MLAŞTINA DROGURILOR ŞI PROSTITUŢIEI.

    PENSIILE SPECIALE NU LE VOR REDUSE. SALARIILE NU LE VOR REDUSE. SĂ ANGAJEZE OAMENI CARE NU SUNT DIN CASTA LOR NU VOR. SĂ SE PENSIONEZE CA TOŢI MAGISTRAŢII DIN LUMEA NORMALĂ NU VOR! A TREIA PUTERE DIN STAT ESTE DETURNATĂ DE O CASTĂ CU ATITUDINE DE VĂTAFI DE SECOLUL XVIII. INTERESELE SOCIETĂŢII SUNT SUBJUGATE DE O GRUPARE DE CLANURI CARE ŞANTAJEAZĂ, FAVORIZEAZĂ INFRACTORI ŞI SE ÎMBOGĂŢESC DIN PARAZITISM SOCIAL!

    DACĂ NU VĂ PLACE DREPTATEA ŞI MUNCA CINSTITĂ, PLECAŢI!

  28. SA PLECE !!! Oricum NU SE VOR BUCURA de banii astia,ca au fost foarte blestemati…Si nici acum nu-si dau seama…Nu inteleg,exista atâtea modele de BUNE PRACTICI in alte tari…Copy-paste,ce e asa de greu…

  29. Unii români mai vârstinici își amintesc, precis, că în unii ani, secretarele universităților trăgeau de mânecă absolvenții de liceu să se înscrie la Drept. Odată înscris, însemna și admis, ața de…aglomerat era. Acuma, magistrații se pensionează mai devreme decât minerii.

  30. Justitiarii nu vor cu niciun chip sa renunte la aceasta forma de parazitare a societatii. Accepatrea pensiei speciale: o forma de degradare a speciei.

  31. si ce lucru rau ar fi daca 1600 magistrati ar iesi la pensie . tot nu fac nimic nu sunt folositori , moare cineva de grija lor. oricum si-au redus frecventa de intrare in instanta de la 9 ori pe luna la 2 ori pe luna, ca nimeni nu mai merge la judecata, salile sunt goale. lumea nu mai are incredere in justitie. asa patesti daca iti bati joc de contribuabili. nu efortul financiar e problema ca sunt putini dar atitudinea este intolerabila.

  32. Comentatorii de mai sus ( NICU , VINATORUL DE TROLI ) , au dreptate . Teoria dreptului cistigat , nu are niciun temei legal . Este o creatie artificiala a instantelor de judecata pt. a justifica abuzurile decidentilor ! ORBITI de bani multi ( nici in visele lor nu au visat la marmanul de bani ) , magistratii au pierdut arice simt al dreptatii si integritatii ! Si chiar al autoconsevarii… cum isi inchipuie ei ca aceasta monstruozitate juridica , pensiile speciale si pensionarea la 45 de ani , poate fi tolerata de popor ul roman ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.