Pensii speciale şi şmecherii prosteşti

Votul din Camera Deputaţilor ne afundă şi mai tare în dispute, scandal şi confuzie. Proiectul de Lege înaintat de PNL a trecut nu pentru că ar fi conţinut o rezolvare înţeleaptă, ci pentru că era o prostie. Iar prostia a fost votată de PSD nu pentru că ar fi reprezentat o soluţie, ci pentru că ar putea avea rolul unui bolovan în capul liberalilor.

Reacţia PSD-ului este un fel de „dinte pentru dinte” sau de „cui pe cui se scoate”. De mai bine de un an şi jumătate, tot ce ar fi mers în România a fost blocat pentru a nu trece cumva în contul PSD şi tot ce arăta prost a fost gonflat pe toate căile pentru a grăbi „moartea PSD-ului”. Pe cale de consecinţă, fiind şi la mare înghesuială, PSD-ul s-a grăbit să le întoarcă liberalilor o lovitură pregătită tocmai de aceştia.

Liberalii au încropit proiectul votat acum în Camera Deputaţilor pentru a arăta poporului că ei sunt cinstiţi, echitabili şi că pregătesc o egalitate onorabilă între români, mai ales între parlamentari şi oamenii simpli. De ce? Ca să cîştige mai multe voturi, să facă PNL guvernul şi apoi să treacă şi ei la jumulit ce a mai rămas de luat de pe ciolanele statului şi ale cetăţeanului.
S-ar putea ca trecerea Legii privind desfiinţarea unor pensii speciale să nu aducă atîta beneficiu politic şi de imagine pe cît au crezut liderii PSD. Ce dreptate socială s-a produs dacă parlamentarii nu mai au pensii speciale? Și nici judecătorii şi procurori, nici personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, nici funcţionarii publici cu statut special, nici funcţionari parlamentari şi nici membrii corpului diplomatic şi consular al României! Tot aşa ar urma să se producă lucrurile şi cu membrii Curţii Constituţionale. La fel, conform legii iniţiate de un PNL populist şi votate marţi de un PSD intrat la revanşă, Legea elimină de la pensiile speciale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. Exact oamenii care le meritau.

Încercînd să judec după cunoştiinţele mele de Dreptul muncii dar și cu bun simţ, toate categoriile eliminate de actuala lege meritau pensii speciale, mai mici sau mai mari. Semnele de întrebare şi iritarea care a stîrnit dezbaterea au venit doar de la procurori, cei care au pensii speciale, salarii speciale, drepturi speciale şi, în plus, sunt recunoscuţi pentru „beneficii” suplimentare. Mai mult, ei sunt singurii protejaţi de CSM şi cei care care refuză zgomotos orice formă de control profesional. Toate acestea îi urcă în vîrful clăii româneşti de privilegiaţi.

Ce se întîmplă mai departe? Vom trece de la infrastructura rutieră şi de cale ferată la războiul fără sfîrşit al pensiilor speciale. Legea va fi contestată la CCR, va fi repinsă, integral sau în parte, şi circoteca va continua la mare distanţă de problemele dure şi grave ale României.
Mai mult, scapă cu pensii speciale, neatinse şi neimpozitate, miliţienii şi ofiţerii SRI. Adică exact principalii beneficiari ai banilor cu sacoşa şi ai programului după ureche. Nu miliţienii au lansat pe piaţă pensionarea la 40-45 de ani pe un purcoi de bani? Nu tot ei s-au angajat la MAI sau la alte ministere ca experţi sau super mahări pe super-salarii? Cam aceeaşi procedură au folosit-o şi oameni din SRI, mai puţini, dar şi ei beneficiari de pensii speciale, de salarii umflate şi de nenumărate profituri colaterale.

PSD-ul a votat Legea anulării pensiilor speciale ca să dea un şut PNL-ului. Două-trei zile, ţine. Peste cîteva săptămîni, românii vor înţelege că pensiile speciale au rămas aceleaşi în cazul celor care meritau să le piardă sau să rămînă cu ele serios impozitate.
Din păcate, Legea liberalilor votată de pesedişti a trecut fără a vedea afacerea ziariştilor şi a artiştilor cu jumătatea de pensie în plus. Probabil că e nevoie să ne prăbuşim în fiecare zi cu tot soiul de ştiri bombă despre avioane întîrziate sau în pericol, în vreme ce piloţii rămîn cu pensii de secretară.
Mă tem că într-o bună zi Ludovic Orban şi Violeta Alexandru vor ajunge să conducă şi ei cîte un avion TAROM, în vreme ce piloţii români le vor face cu mîna de la bordul avioanelor aparţinînd companiilor străine. Și ceva mai serioase!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 27

73 de Comentarii

  1. Nea Cornele lasă vrăjeala. Pensiile nesimțite au fost jaf la drumul mare. Bătaie de joc pentru populimea acestei țări. Crezi că piloții vor renunța la meseria lor și se vor apuca de taximetrie ? Să nu-mi spui că stewardesele se „angajează” pe centură, că nu te cred.

  2. Unul suteaza si ceilalti merg pe fenta! Aceasta actiune se poate incadra la categoria „pesta bipedo-porcina.ro”!

  3. Asta-i razbunarea lui Dragnea de la Rahova! Magistratilor, in ultimii 3 ani de zile ati avut o singura tinta: Dragnea la puscarie! Ai baut si sampanie la final! Niciodata Dragnea nu a spus ca taie pensiile magistratilor si voi liberali fiind l-ati bagat la racoare. Acum liberalii pe care-i pupati in partea dorsala cu clabuci v-au tras-o „a la carte”! Felictari si succesuri! Chiar daca tot magistratii din CCR o sa constate ca, sunteti intaNgibili, daca Rarutu o sa ramana liber, tot o sa va ia 50% din pensie. Bulgarele de zapada a pornit si nu mai poate fi oprit cu toate”privatiunile” voastre cu tot!

  4. Ce înțeleg romanii repede, este sa moara capra vecinului. E mai greu sa ai doua capre și sa trăiești mai bine. În alta tara, în afara de România, problema s-ar fi pus altfel, o pensie minima decenta, un salariu decent. Probabil, magistrații vor rămâne cu drepturile bănești neatinse, dar pentru cei ce striga sa moara capra vecinului, pe ei, cine le ca ridica nivelul de trai? Liberalii, ăștia cumpăra vechituri sa înzestrate armata, facilități fiscale multinaționalelor, dreptul firmelor străine de a exploata resursele în mod haotic, cu taxe și redevențe, pe care nici tarile din Africa nu le-ar accepta. Acolo se duc banii pentru un trai decent, sănătate, educatie.

  5. Santajul magistratilor asupra statului roman , a esuat ! Una peste alta , este un inceput care trebuia facut ! Cele mai grotesti abuzuri erau pensiile speciale ale magistratilor ! Important ca legea a fost votata de toate partidele ! Si, orice magistrat poate cistiga multi bani in avocatura , daca este capabil !

  6. Toti ziaristii grasi si destepti gen Chireac se tot socoate si intreaba de ce magistratii nu mai sunt speciali si altii raman speciali. Super! Daca la militari se ia media soldei a 6 luni consecutive din ultimii 5 ani si se limiteaza la 65% din medie la o vechime de 25 de ani ca soldat, la magistrati se ia ultimul venit din ultima luna si smecherii baga la sporuri si bilete cu cascarabeta din ultima luna incat se ajunge la 80.000 de ron/luna. Este o mizerie! Sa ramana legea actuala de pensionare a magistratilor dar cu plafonari drastice, adicatelea la 30% din venitul lunar pe o medie a mai multor luni si scoaterea biletelor cu cascarabeta cu care s-au plimbat si n-spe mii de sporuri de intuneric, de zi lumina, de caldura, de raceala, de mazga si de polei! Huuo parlamentari liberali!

  7. Se poate ca pensiile magistratilor sa fie nesimtite, dar cine hotaraste asta? Cel cu pensie de 1100 lei? Se intreaba cineva de ce un roman a obtinut pensia minima? Oare nu pentru ca a iesit la pensie ca muncitor necalificat? Oare nu pentru ca s-a complacut toata viata in comoditatea de a nu invata nici la scoala si in cea de a nu se califica intreaga viata? De ce nu e nimeni impotriva subventiilor alocate anual partidelor de la bugetul de stat?
    In concluzie nu pot decat sa-l citez pe Petre Tutea, care dupa 13 ani de temnita comunista afirma: POPOR DE IDIOTI!

  8. – Nu era mult mai benefic sa ne construim mijloace prin care, Domnii Magistrati, sa-i determinam sa presteze pe masura salariilor/pensiilor acordate?
    – Daca suntem revoltati de raportul (avantaje financiare) / (prestatie profesionala), de ce suntem asa de porniti ca sa desfiintam SIIJ – poate singurul instrument prin care sa li se masoare profesionalismul, performantele etc.?

  9. Confuzia e uriasa tinand si de stangacia analitica. Pensii speciale nu trebuie sa existe in niciun domeniu, indiferent de importanta activitatii, atat timp cat salariul face departajarea, astfel incat salariile mari conduc la pensii bazate pe contributivitate mari. Cu conditia unei proportionalitati rezonabile salariale.Oful neostoit al autorului a ramas acelasi peste ani, PSD-ul de aceea comite o confuzie uriasa, pentru ca PSD-ul actual nu e PSD-Dragnea, ci PSD-Seku care s-a aliniat perfect idealurilor „national-socialiste”, doar noua conducere din conserve a propus guvern de „uniune nationala a agentilor”… Deci, e o absurditate pretinsul „bobarnac” dat de PSD PDNL! Autorul i-a uitat pe militari, fixat fiind pe militieni. In Armata, Securitate si Militie salarii si pensii uriase au ofiterii superiori de la colonei in sus
    ca recompensa pentru tinerea in frau a forumului suprem si a paridelor, a institutiilor de forta si a Justitiei. Magistratul poate doar detrona prin condamnari adversarii politici, dar nu instaleaza agentii in toate functiile si nu fraudeaza alegerile, ceea ce e o uriasa deosebire, in plus magistratul ofiter acoperit de Securitate ramane cu pensia speciala militara.

  10. In 2007 , Olguta avea dosar pe rol. Prin OUG a modificat legea pensiilor militare si pe langa faptul ca le-a limitat a spus ca nu vor creste decat cu rata inflatiei din acum doi ani. Pe magistrati i-a uitat ca sa scape de puscarie, si a scapat! Daca un magistrat avea 50.000 ron/luna pensie in 2017 acum in 20.20 are 80.000 ron/luna dupa cresterile cu legea unitar de salarizare pentru magistrai. Felicitari Olguta, felicitari PSD!

  11. Vorba lungă ,sărăcia omului sau altfel spus gargarisme zilnice.Ce s-a votat azi nu se aplica retroactiv,adică pensiile aflate in plata rămân neschimbate,deci cine a avut pensii nesimțite le va avea in continuare.Legea se va aplica doar pentru ce urmează a ieși la pensie.In concluzie propaganda ieftină servita poulimii….

  12. Orban si cu Violeta Alexandru nu sunt parlamentari, ei nu aveau cum sa fie azi in avionul Parlamentului in care PSD este majoritar sa prabuseasca avionul. Amendamentele aberante ale legii de azi au fost depuse de catre PeSeDistul Solomon Adrian, o marioneta obscura si incompetenta din PSD, seful Comisiei pentru munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor. Amendamentele USR care prevedeau impozitarea progresiva a pensiilor, deci evitarea neconstitutionalitatii la CCR au fost respinse de acelasi PeSeDist Solomon si Comisa de Munca a carei presedinte este. Circul din Parlament a fost transmis de toate televiziunile si in online, cetatenii au constatat la sfarsit ca azi avionul PeSeDist s-a prabusit, a incasat niste lovituri si PNL dar a inceput sa se ridice din nou USR!

  13. baiatule,nu uita ca ”militienii”,pe timp de pace, sunt mai expusi unor riscuri decat militarii !!Sigur,nu ma refer la cei care poate dau spaga ca sa ajunga aiurea prin Irak sau Afganistan de unde sa le intre lunar in cont vreo 2-3 mii de dolari!Zic de cei de pe acasa,carora le lipseste ”obiectul muncii”,dar nici nu dorim sa-l aiba !

  14. Asa si ? Dupa ce liberalii vor pierde guvernarea , ce se va intampla ! Va veni un guvern PSD ? Ca sa CE ? Bre voi sunteti oameni seriosi ? Chiar nu vreti sa intelegeti , liberali , pesedisti , liber-schimbisti , … , ca asa nu se mai poate ? Pot contesta nu numai la CCR , pot contesta si la Dumnezeu care chiar daca le va da dreptate , bani nu are de unde sa le dea pentru a continua dezmatul asta cu banii publici ! Salariile si pensiile nesimtitilor ( nu nesimtite ! ) sunt platite din imprumuturi externe ! Sunt curios cat va mai avea acces Romania la imprumuturi ! Chiar cu dobanzi astronomice ! Grecia de acum cativa ani scrie pe Romania !

  15. Orban și Violeta Alexandru nu vor fi niciodată piloți, d-le Nistorescu. Sunt doar parașute funcționale (sau analfabeți funcționali). Recunoașteți autorul, că doar suntem contemporani.

  16. toate pensiile nesimtite raman in plata. legea nu poate stabili decit pentru viitor. subiect fals, promovat de niste primititvi, incapabili sa faca altceva. oricum tot sistemul de pensii este vraiste si nu corespunde singurului principiu care rezista: contributivitatea – si acesta alterat de modul in care capitalistii platesc salaraiile: juma in mina juma la negru. e un domeniu destul de dificl de lgiferat astfel incit sa fie corect si moral. insa, cu vointa, se poate gasi, solutia echitabila. primul lucru care trebuie facut este a se inceta folosirea subiectului pensii ca si subect de campanie mizerabila, politica. viata oamenilor merit mai mult respect.

    Ma muzam citind ce spuneau funestul funeriu si mincatorul de rahat caramitristul despre Tudor Gheorghe pe care il acuza de antieuropenism si ca iubeste comunismul. stiti la ce se reduce minia caramitrista?

    – e mai bine acum pentru că avem ce mânca – e mai bine acum pentru că nu e frig în case şi e lumină pe străzi noaptea – e mai bine acum pentru că putem vizita şi lucra în alte ţări. Nu mai suntem închişi ermetic aici, ca într-o puşcărie – e mai bine acum pentru că suntem liberi să vorbim şi să votăm. Să protestăm dacă vrem. Să cerem politicienilor să şi facă ceva pentru noi. – zici ca-i compunerea lui Ionica ca sarmanul Socrate era plecat la Techirghiol , la bai de namol…

    Trista specie acest caramitru. un singur luru nu e si nu va fi neavind structura sufelteasca necesara: LIBER!
    iar asta spune ceea ce scrie el pentru ca poate ar exista niste schelete pe undeva… ?

    ha ha ha ha ha ha la asta se reduce filozofia caramutista.
    imi intareste feelingul avut inca din copilarie despre acest individ: nu mi-a placut niciodata! mi s-a parut fals si gretos. la fel de grets si in piesele pe care le joaca si le regizeaza. calitatea umana cred ca-l de gol.

  17. Si procurorii au invatat? Tot la pensia minima ajungeau majoritatea, norocul lor au fost securitatea si familia. Ai uitat repede de ‘portocalele’ semianalfabete si modeste ca stiinta de carte. Nici Kovesi nu face vreo exceptie, este la fel de incompetenta profesional. Mai nou diplomele nu mai sunt un criteriu justificativ pentru a-i imparti pe romani.

  18. imi este din ce in ce mai greu sa-mi manifest revolta si indignarea intr-un mod cat de cat rezonabil si „civilizat”!…ca sa se poata transforma Romania postcomunista intr-o jalnica (pentru NOI romanii!) colonie au fost necesare manipulari grosolane si marionete vandute care sa IMPUNA atat niste salarii nesimtite cat si niste pensii cat mai „speciale” pentru categoriile vitale ale jafului si controlului colonialist: neosecuristii, securistii care l-au vandut pe impuscat, militienii (de toate felurile!) si „magistratii”…a fost cea mai mare MITA la nivel statal care a fost data de catre plutocratia interesata de Romania pentru a dobandi controlul statului roman…daca vrea cineva (care ar putea fi acela(aceia)?!) sa readuca controlul statului roman in mainile romanilor de aici trebuie sa inceapa! …va reamintesc (legat de acest vot mai degraba meschin!) ca exista un proverb care spune „corb la corb nu scoate ochii” asa ca nu trebuie sa ne miram daca aceasta lege va fi declarata „neconstitutionala” sau nu va fi promulgata de antiromanul de la Cotroceni…cum si-ar putea permite Romania( care isi rostogoleste datoriile cu dobanzi tot mai mari si pe perioade la fel de lungi ,ca sa ramanem permanent DATORI) sa plateasca astfel de salarii si pensii speciale (inclusiv pentru MERCENARII care se numesc (JOSNIC!) „cadre militare”) si care nu au nici cea mai vaga legatura cu capacitatea economica actuala a tarii (fara rezerve si economii!) dupa ce un alt ilustru tradator de neam ,isarescu „vesnicul” guvernator al bancii nationale a DESFIINTAT prin inflatie economiile amaratilor de romani dupa „revolutie”…siktir democratie si justitie neosecurista, coloniala, iohannista ,sorosista si antiromaneasca!

  19. Am auzit-o aseara pe tov.Viorica Costiniu spunand cu o arotanta si un tupeu fara margini, ca
    magistratul este magistrat si dupa iesirea la pensie ( adica pana la moarte )si ca el reprezinta
    justitia, a treia putere in stat.
    PE BUNE stimabilo ????

    Dar iata cine este aceasta tovarasa :
    De-a lungul carierei, Costiniu a dat mai multe decizii car au starnit controverse, cum ar fi :

    refuzul de a-l aresta pe Puiu Popoviciu (2009) – cercetat in dosarul Ferma Baneasa,
    eliberarea din arest a lui Sorin Ovidiu Vintu (2010) – cercetat pentru favorizarea lui Nicolae Popa
    eliberarea fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu (2015) – cercetat pentru coruptie.

    Si tot dumneaei sustine ca justitia nu poate fi independenta decat cu pensii speciale.
    ( sotul condamnat cu suspendare are o pensie de peste 16.000 lei , pe care ea o considera prea mica .)

  20. Dar vin eu si intreb ( un contribuabil roman cinstit , care a muncit in tara asta 36 de ani pentru o
    umila pensie de 1350 lei , din care ,704 reprezinta pensia minima, daca nu munceam nici o zi )
    ca magistrat chiar nu stie ca pensiile speciale reprezinta din start un FURT.
    Sunt ILEGALE, IMORALE , INUMANE.
    Au la baza contributivitatea doar cca. 30 % .
    RESTUL ESTE HOTIE !
    Si la cine, tocmai la cei care ar trebui sa-si faca datoria !
    Sun convinsa ca are cel putin 17.000 lei , ceea ce inseamna ca ia intr-o luna cat mine in 13 luni.
    RUSINE SA VA FIE tovarasa magistrat !

    Pentru ca traiti in tara asta ( dar vreti salarii si pensii , NUMAI VOI , europene) as vrea sa o intreb, daca a auzit de copii care se culca flamanzi, despre batrani care mor cu zile in spitale, despre tineri care fug mancand pamantul afara ca nu au ce sa faca aici in tara, despre copii care merg zeci de km. pe jos la scoala si se duc la toaleta in fundul curtii, despre oameni care muncesc , milioane de romani , pe un salariu minim ( si pensia va fi pe masura )despre lipsurile din spitale, scoli , despre flagelul HOTIEI si NEPASARII care a
    ingenunchit Romania .

  21. Si, chiar daca le stie din presa si tv. NU O INTERESEAZA !
    La doua pensii speciale in familie , care sar de 50.000 lei, e OK.
    Sunt singura categorie profesionala cu indemnizatii detasare si locuinta de milioane de lei .
    Cand se imbolnaveste pleaca afara la tratament, concediile la fel, tot afara , vila si masini si averi , avem
    ca doar salariile au fost faraonice, nu doar pensiile ( milioane de romani au pensia calculata pe contributivitate, la ei 80 % din ultimil salariu .
    O alta GOLANIE romaneasca marca P.S.D. )
    Si a pro pos , unde a fost aceasta tovarasa cu tupeu, care crede ca i se cuvine si dupa pensionare titulatura de magistrat ,cand s-au furat padurile tarii, pamantul tarii, cand s-au devalizat banci , cand s-a distrut industria, agricultura cand am saracit mai ceva ca pe vrevea fanariotilor ( 1669 – 1821 )
    Deci unde a fost ??????
    Normal , i-a fost bine unde a fost si de aceea nu-i pasa.
    Si vine acum si ne spune ca nu este constitutional sa se taie pensiile speciale.
    Dar cum ramene cu :
    Art. 16 – Egalitatea în drepturi
    (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
    (2) Nimeni nu este mai presus de lege.
    Ei, tovarasa, cu asta cum ramane ?????
    Ai scarbit milioane de romani cu aroganta si tupeul tau .

  22. Toti noii nomenclaturisti,care persista,n nemernicia de a goli ,sacul tarii,ar trebui sa gandeasca la timpul scurt pana nu vor mai fi bani nici de ajutoare sociale .Cum poti ,tu stat.sa imprastii aceste sume ,care pt 200 000 de speciali sunt un sfert.din bugetul de pensii.

  23. Hai domne , mai terminati cu stiinta de carte a armatei astea de procurorasi , facuti la niste scoli vai mama lor si care au fost inregimentati in sistem , vreo 14 000 , la marea schimbare pastorita de Petrov si betiva satanista , ministru al justitiei la acea data (cand au aparut si Luluta si tortionarul A.Lazar !) . Nu chiar toti suntem uituci . Si acum , nu mai ai loc de ei , au muste-n nas ! S-a suit scroafa-n copac si-acum vrea pantofi de lac ! Zii ca nu-i asa !

  24. Sunt de acord cu pensii de serviciu pentru magistrati,dar sa fie modificat modul de calcul!Nu poti avea in Romania pensii de serviciu de 4 ori mai mare decit castigul mediu pe tara! E prea mult! Trebuie facuta o legatura si cu contributivitatea, altfel ajungem la aberatii, cum ar fi retragerea dupa 20 de ani de activitate, adica la varsta de 45-47 ani si apoi continuarea ca avocati pe un purcoi de bani! Insa se poate face si o impozitare progresiva, caci nu mananca un fost magistrat( apropos, cum influenteaza pensionarul magistrat, activitatea celor activi?), mai mult de 10 ori ca un functionar amarat, ajuns la pensie!

  25. asa este, e prea mică pensia de 16.000 lei pentru un judecător ICCJ. că doar nu a fost un muncitor necalificat ca voi cei care comentaţi aici. a fost judecător al instanţei supreme, si aceasta chiar reprezintă o demnitate

  26. Autorul in fixatia „constructiva” fata de PSD il demoleaza si cand e obligat sa dea cate-un ghiont PDNL! Asa cu „contrele” date prin votarea proiectului de lege cot la cot!? Aventurandu-se in analize plin de prejudecati, analistul a ratat adevarata „contra”, cea data de PDNL PSD prin proiectul de lege capcana pe care daca nu-l vota, atunci sareau toti latraii platiti de miliardarul fost evreu NKVD-ist Söros, seful sectiei Comintern pt Americi si Colhozul Bolsevic.Ce-ar mai fi urlat la Luna acesti ticalosi cu apucaturi neomarxist-neonaziste spalati pe creiere, ocazie cu care toti neuronii li s-au scurs la canal!
    Mai vreau sa-l potolesc pe unul „cata” care in necunostinta de Cauza da semnale de alarma bazate pe premize false.Problema
    legii nu e neretroactivitatea, cu toate ca orice lege de importanta nationala poate fi investita cu forta derogatorie, adica sa se aplice si situatiilor anterioare, ci proba de foc de la CCR care s-a antepronuntat in 2 randuri, fapt stiut de neonazisti si mult mai important,aceasta lege stramba nu se aplica Securitatii,Armatei si Militiei generalilor/coloneilor bolsevici. Spun asta pt ca discrepanta dintre gradele inferioare si superioare de la colonei in sus e uriasa in ce priveste veniturile cumulate/pensiile. „Tica”-losii uita ca problema nu e recompensarea unor profesii, care oriunde in Lume e respectata, ci raportul venit/pensie minima si acelea maxime. Nazistii uita ca diferenta dintre venitul mediu din Romania si restul Colhozului e urias si de aceea, daca vrem sa intram si ca venituri in Colhoz, TOATE SALARIILE/PENSIILE TREBUIE ADUSE LA NIVEL DE COLHOZ, nu numai ale bolsevicilor din Armata/Secu/Militie/Justitie. Ca sa inteleaga si aia cu un neuron, daca un magistrat atinge 7.000 euro lunar, atunci salariul mediu trebuie sa fie de cel putin 2.000! Si sa se aplice regula taierii pensiei bugetarilor din institutiile de forta si Justitie cand comit infractiuni, primind pensia minima, ca in Colhoz si in SUA!

  27. De perfect acord cu CHARLIE … este atit de simplu , pt cetatenii romani cu mintea intreaga si de buna credinta ! La salarii uriase ( 4000-5000 euro lunar ) , cit au magistratii , si pensiile sunt uriase ! L-EA luat Dumnezeu mintile acestor nenorociti ! P . S – Cu aceasta ocazie , oricine a putut vedea cu ochiul liber , chipul adevarat al magistratilor : lacomia , orbirea , lipsa oricarei empatii pt. ceilalti cetateni , care si ei au copii pe care trebuie s-ai creasca , nepasarea fata de tara lor !

  28. Hai sa fim seriosi.Acesti papagali de politicieni ne iau de prosti.Aceasta lege o sa fie contestata la CCR si o sa se constate ca este partial sau total NECONSTITUTIONALA.Mai ales pentru magistrati care „DUC GREUL”in aceasta tara.Dar hai sa ne reamintim cine a venit cu ideia pensiilor speciale si a salariului special??? Nimeni altii de cat PNL-stii de pe vremea cand era MINISTRU LA JUSTITIE,Valeriu Stoica.Dupa ce acesta a lansat aceasta ideie au urmat si alte categorii de „oameni ai muncii”,sprijiniti de partidele politice.Auzi „pensii speciale”,la primari,viceprimari,parlamentari,grefieri,etc.,etc.Oare cine i-a obligat sa candideze pentru aceste functii???Nimeni.S-au dus de buna voie sa profite de pe urma lor.Consider eu ca aceasta mascarada,era cel mai bine pusa in aplicare,prin impozitarea progresiva a pensiilor cum propusase ministru Orlando Teodorovici.La politisti nu si la militari care au fost obligati sa plece din armata,prin restructurarile facute odata cu intrarea tarii in NATO,ar trebui penalizati cu anumite procente,daca nu au varsta de pensionare prevazuta de Legea 80.De asemenea cred ca cel mai corect ar fi sa se aplice principiul CONTRIBUTIVITATII,chiar si la militari,lundu-se in considerare cat ar fi platit la banii care erau primiti.Alfel sunt aranjamente de numiri pe functii,timp de sase luni,de acordare a anumitor sporuri,salarii de merit,etc.Nu este normal intr-o tara care se vrea democratica si civilizata sa existe asa mari diferente la pensii.

  29. Pensiile speciale reprezinta o crima la adresa Romaniei de maine . Induce sentimenrul injustitiei romanesti , si pregateste tara pentru a fi impartita intre vecinii ei , iar militarii si militienii pensionati din frageda tinerete acesti romani speciali vor primii in continuare de la statele ce vor pastorii teritoriile romanesti de astazi, indemnizatiile speciale pentru non combat , si predarea fara lupta ca in 40 .

  30. @coman – ,,704 reprezinta pensia minima, daca nu munceam nici o zi” – te inseli, stimabile! Cel care nu a muncit nici o zi nu va avea deloc pensie, de cand basescu a marit contributia pentru pensie in 2011 de la 10 lei lunar la 220! Maica-mea, care a lucrat toata viata la CAP (si aia a fost munca, si nu usoara), avea atunci dosarul depus, nu avea decat 8 ani dovediti, deoarece CAP-urile nu au pastrat arhiva, asa ca a trebuit sa platesc din buzunar 5000 lei sa-i fac stagiul minim de 10 ani, pentru a lua 600 lei, atat era atunci. Tatal meu are tot 704 lei, deoarece are 14 ani pe santier si restul la CAP. Problema este ca au facut mizerabilii stagiul de cotizare foarte lung, in asa fel incat sa ne certam pe firimituri, in timp ce ei incaseaza cascavalul gras! Sotia mea a lucrat in 2003 ca si ajutor in casa la doua surori nu prea batrane, de 61 si 59 ani, vaduve. Toata viata au fost casnice iar barbatii lor agricultori, cu tractorasul pe langa casa. Aveau pensie cate 800 euro fiecare! Basca doua excursii anual de cate 2 saptamani decontate 90% de casa lor de pensii! Iar acum se gandesc la marirea varstei de pensionare, deci cresterea sclavagismului! Intelegeti cum sta treaba?!

  31. POPORUL a dorit eliminarea tuturor pensiilor speeciale !
    PARLAMENTUL a votat eliminarea lor partiala !
    C.C.R. va avea ultimul cuvant de spus !
    Iata de cine depinde soarta acestei hotarari :

    LISTA RUSINII !
    Judecătorii Curții Constituționale a Romaniei

    Valer DORNEANU – Președinte
    -salariu 24.000 lei
    -pensie 27.000 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 3.000 lei )
    51.000 lei ( 510.000.000 lei vechi )

    Cristian DELIORGA
    -salariu 22.500 lei
    -pensie 21.000 lei
    43.500 lei ( 435.000.000 )

    Marian ENACHE
    -salariu 24.700 lei
    -pensie 26.700 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 2.000 lei )
    51.400 lei ( 514.000.000 )

    Daniel-Marius MORAR
    -salariu 23.000 lei
    -pensie 29.100 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 6.100 lei )
    52.100 lei ( 521.000.000 )

    Mona-Maria PIVNICERU
    -salariu 23.600 lei
    – pensie 32.000 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 8.400 lei )
    55.600 lei ( 556.000.000. )

    Livia Doina STANCIU
    -salariu 23.600 lei
    -pensie 37.900 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 14.300 lei )
    61.500.000 lei ( 615.000. 000 )

    VARGA Attila
    -salariu 23.500 lei
    -pensie 8.300 lei

    Gheorghe STAN
    -salariu 19.9oo lei
    Indemnizatie detasare 113.381 lei ( 9.448 lei / luna )
    -indemnizatie locuinta 34.748 lei ( 2.896 lei / luna )

    Elena-Simina TĂNĂSESCU
    -salariu Institutul European din Romania 2514 lei
    NU apare in Declaratia de avere salariul de la C.C.R.
    pensie

    Fara alte comentarii ! –

  32. Realizati cine ataca adevaratele valorile ale Romaniei? Ultimul limbric pdl-ist pe nume Funeriu (omul lui Petrov) se pune cu titanul Tudor Ghorghe! Eu am un dinte impotriva oltenilor de la magazia cu grade, mai putin fata omul de cultura Tudor Gheorghe! Este ca atunci cand un tantar vrea sa dobore un elefant! Se poate daca tantarul aduce virusul ucicas!

  33. Reincalzita opereta petroviana (JO) cu pensiile speciale si cu „legea” care a dat satisfactie a functionat fara gres, cu minim efort politicieni au naucit inca o data gloata („dezbina si conduce” – egoismul si invidia neputinciosului vor ramane eterna parghie de manipularea), asigurandu-si meschin voturile. Totusi, intr-o meritrocratie mobilul competitie / efortului este si acela a sperantei unui trai mai bun, ori se stie ca toti cei care rateaza o sansa / sunt monumente de comoditate (ca si puscariasii, gasesc vinovat si pe Dumnezeu, insa niciodat propria persoana / comoditate). Pentru a nu fi cobai tampi a jocurilor politicienilor, nemultumiti revoltati („patrioti” acerbi pana ajung la cascaval) pot opta sa intre in competitie prin care sa devina beneficiari de pensii speciale.

  34. „Desteptul” jurist de la C.A.P. Bistrita-Nasaud pe nume Zagrean compara militarii cu magistratii, adicalea merele cu perele! Banditul luat de la coarnele plugului si pus in fruntea CCR de Petrov a ajuns sa emita judecati de valoare universala la fel ca Predescu care ne spunea ca atunci cand e vorba de magistrati, mintea ni se intuneca asa cum i se intuneca matematicianului franacez Poincare cand i se cerea sa defineasca infinitul! Zegrean uita ca a fost o conditie pentru accederea Romaniei in NATO ca statul roman sa-i dea afara din armata pe militarii scoliti pe vremea lui Ceausescu desi militarii erau cei mai insetai de libertate( hai liberare!). Zegrean uita ca marile santiere nationale ( Transfagarasanu, Bumbesti-Livezeni,Barajul de la Vidraru,Canalul Dunarea-Marea Neagra, Casa poporului, caile ferate, impaduririle, amenajari funciare au fost facute de militarii romani sub comanda ofiterilor si subofiterilor patrioti care acum sunt in rezerva si in retragere si sunt batjocura rezistentilor in frunte cu liberalii leprosi!

  35. Domnule Nistorescu ….. NUUUUUUUU, ba, ai bagat chestiunea si mai mult in ceata. Oare de ce nu ai atins si problema „valorii sau cuantumului pensiei speciale ?”. Sa credem ca nu stii sa faci diferenta dintre o pensie de la 1000 – 2 – 3 – 4- 5 000 lei si una de 15 000 – 20 – 30 000 mi lei ?, nu cred. Problema nu este a „pensiei speciale in sine” ci este a diferentei enorme dintre acesta si pensiile a milioane de romani pentruca nici ei nu au taiat frunze la caini 30 – 25 – 40 de ani, muncitori, profesori, ingineri, doctori … !. Oare sa nu stii domnule Nistorescu faptul ca, enomitatea diferenta dintre pensiile speciale si cele a milioanelor de muritori de rand din Romania a depasit „pragul intelegerii oricarui ceriteriu de „decenta sau demnitate ?, nu cred. Sa cred ca nu stii domnule Nistorescu ca, un pensionar de rand cu o pensie de 1000 de lei primeste la o indexare de 4 % … un amarat de 40 de lei dar, un pensionar special cu o pensie de 15 000 lei primeste la aceiasi indexare … 600 de lei ???, iar nu cred. Deci cum ramane, nimeni nu contesta dreptul unora atata timp cat respecta un anumit barem, dar daca aceste drept ajunge „un privilegiu enorm in comparatie cu imensa majoritate a poporului roman si din banii lui”. Altfel, sa propunem un referendum de desfiintare a Constitutiei Romaniei pentruca si asa, mare parte din ea nu este respectata nici de clasa politica si nici de alti functionarii ai statului roman fie ei si magistrati sau altii,.. sau o inteleg doar prin prisma care ii avantajeaza, restul romanilor … cu „resturi …”.

  36. Potrivit ultimului recensamant in Romania traiesc 19 milioane de oameni, dintre acestia 200 000 sunt pensionari „speciali” si inca 300 000 sunt bugetari „speciali”. Sa inteleaga si prostul si desteptul 18 500 000 de romani muncesc si majoritatea din cei care muncesc traiesc in risc de saracie ca sa tina in lux 500 000 de nesimtiti ticalosi care si-au dat privilegii care incalca Constitutia. Majoritatea absoluta a poporului roman trudeste si supravietuieste pe salarii si pensii minime pentru ca o o mana de nesimtiti sa aiba salarii, pensii, sporuri, prime, vauchere pe care nici SUA sau vreuna din primele 7 economii ale lumii nu le ofera! Intr-o tara democratica, in care poporul are puterea s-ar face un referendum prin care poporul sa evalueze activitatea profesionala a celor pe care ii plateste incepand cu functionarii publici din primarii pana la ministere, cu politistii, jandarmii, angajatii serviciilor si magistratii si poporul fiind angajatorul lor sa hotarasca ce salarii si pensii merita acesti angajati ai poporului. Ei nu sunt angajatii politicienilor vremelnici, ci ai poporului de care isi bat joc cu mult tupeu si multa coruptie!

  37. Multumesc, „Darius”, problema ta insa este ca nu-mi constati logica impecabila la demascarile politice. Poate cu ocazia asta constati ca eu atac BOLSEVICII DIN TOATE PARTIDELE cu argumente si daca am aparat PSD-Dragnea a fost tocmai pentru ca, nu conteaza motivatia oricare ar fi ea, a incercat sa urce veniturile PALMASILOR si prin legile Justitiei sa le taie avantul ideologic, de slugi bolsevice ale Securitatii, magistratilor…Niciunul dintre voi nu-i altoieste mai zdravan si argumentat pe bolsevicii de „stanga” de pe forum. Va luptati voi cu garda pretoriana descultza a lui Marga? Nu, taceti vinovat, avand aceleasi idei marxiste, altfel nu i-ati apara pe rezidentii de Securitate care ne conduc…

  38. Copiii si nepotiii nostri nu pot munci ca sclavii ca sa intretina clasa asta de paraziti. Emigrare in masa trebuie. Clasa aceasta de paraziti, impreuna cu alti factori (coruptie,tara cu statut de colonie ce suntem) stopeaza progresul tarii si duc la saracirea continua a celor ce muncesc cu adevarat si aduc plus valoare societatii.Emigrati dragi romani, altfel sclavi scrie pe fruntea voastra.

  39. @coman
    Mi-au atras atentia comentariile tale si am cautat sa vad cum arata aceasta Viorica Costiniu. Am citit pe fata ei doar rautate, incrancenare si lacomie. Am zis ca poate ma insel, ca asa arata persoanele in varsta si am cautat chipuri de femei in varsta de la tara sau din alte medii de activitate. Aceste femei au chipuri imbatranite, dar expresia fetei este de seninatate, la multe dintre ele de bunatate, de departe mmai umane decat chipul Vioricai Costiniu. Se spune ca chipul este oglinda sufletului. Confirm, asa este.

  40. Praf in ochi. Legea, chiar dacă nu va fi declarată neconstitutionala nu reactiveaza. Prin urmare, toți beneficiarii de pensii speciale, aflate în plată la data votării legii, rămân cu banii. Propagandă ieftina pentru tata Floarea si badea Gheorghe aflați cu mioarele la păscut de cuvinte otrăvite si legi ineficiente.
    Impozitarea progresivă era o masura corecta, dar de, cand doresti sa manipuleze o nație, o faci cu vorbe si legi sforăitoare.

  41. Apropo,daca este asa greu sa lucrezi in justitie,de ce familii intregi lucraza in acest domeniu??? Mama,tata,frati surori,gineri,generatii intregi.Am vazut unii ca,comparau militarii cu cei din justitie.Nu se poate asa ceva.Militarii de sarbatori sunt la post,la dezastre naturale se face apel tot la ei,pe cand juristii sunt in vacanta,in acele zile.Ca nu au voie sa aiba alte afaceri juristii??? Pai nici militarii.Asa ca sa nu comparam cum zicea cineva mere cu pere.

  42. @Ifrim – ai perfecta dreptate, acesti judecatori de la Curtea Constitutionala a Romaniei, NU reprezinta nici interesele Romaniei si nici pe cale ale poporului roman, exista o replica a lui Tudor Vladfimirescu pe care o citez pentruca reflecta exact „caracterul” judecatorilor Curtii Constitutionale … „tagma jefuitorilor …” poporului roman.

  43. @leprosii : Si tot aia care i-au impuscat pe romani in decembrie ’89 ! Doi bani nu fac tot ce ai insirat tu in comparatie cu moartea a peste 1300 de oameni nevinovati ! Multi niste copii ! Aia care au impuscat romani in ’89 primesc pensii speciale ! Pana cand nu ii va scoate din randurile ei si nu ii va deferi Justitiei pe criminalii din ’89 , intreaga armata se solidarizeaza cu ei si se face partasa la crima ! Clar ?

  44. O tara plina de „stimabili”, „venerabili” etc care au, precum Trahanache, o singura deviza „Eu, Coana Joitica, noi si ai nostri”. Securistii si militienii nu au nimic in comun cu stiinta de carte cu valoarea, cu morala, dar sunt „valorosi”. Au doar niste guri hamesite care rad precum lacustele tot. Se conduc dupa „Ori toti sa traim („bine”), ori toti sa muriti”.
    In rest numai plecand de la principiul contributivitatii se poate ajunge la o solutie corecta. Analfabetii functionali, inclusiv din magistratura, sa plece ca nu-s de neinlocuit. Si sunt prea scumpi ptr o tara golita de resurse de statul MAFIOT, numit pompos stat paralel.
    Unde esti tu Tepes Doamne…..

  45. Actuala legislație trebuie modificată urgent. Trebuie modificat Art.3.(5) din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, în sensul că art3.(5) trebuie să fie reformulat și să aibă următorul conținut:,, La declararea mobilizării și a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbații și femeile cu vârste cuprinse între 20 și 63 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a îndeplini serviciul militar. ” Astazi, obligatii militare au doar barbații cu vârste cuprinse între 20 si 35 de ani, militarii in activitate si pensionarii militari barbati si femei până la vârsta de 63 de ani. Așadar, în prezent, exista privilegii speciale pentru unii cetațeni de a nu avea obligatii militare la declararea stării de mobilizare sau de război.

  46. Cei 29 de militari, care au căzut în teatrele de operații, după 1989, îndeplinind misiuni la ordin. Copii acestor eroi nu primesc 150 de euro pensie militară de urmaș, dar unora le stau în gât militarii care-și dau viața pentru binele lor:
    Sublocotenentul (pm) Ciprian-Ștefan Polschi – 5 septembrie 2019
    Sublocotenentul (pm) Mădălin Stoica – 15 septembrie 2017
    Sublocotenentul (pm) Adrian Vizireanu – 7 mai 2016
    Sublocotenentul (pm) Claudiu-Constantin Ştefan Vulpoiu – 30 martie 2014
    Sublocotenentul (pm) Adrian Postelnicu – 22 septembrie 2013
    Sublocotenentul (pm) Vasile Claudiu Popa – 22 septembrie 2013
    Sublocotenentul (pm) Ion-Lucian Leuştean – 9 mai 2012
    Sublocotenentul (pm) Constantin-Laurenţiu Lixandru – 5 mai 2011
    Sublocotenentul (pm) Cristian-Petru Filip – 1 octombrie 2010
    Sublocotenentul (pm) Marius Florin Sfecheş – 1 octombrie 2010
    Sublocotenentul (pm) Dan Ciobotaru – 23 iunie 2010
    Sublocotenentul (pm) – Caracudă Paul – 23 iunie 2010
    Sublocotenentul (pm) Florin Bădiceanu – 23 februarie 2010
    Maiorul (pm) Iuliu-Vasile Unguraş- 7 aprilie 2009
    Maiorul (pm) Tiberius-Marcel Petre – 3 aprilie 2009
    Sublocotenentul (pm) Claudiu Chira – 26 februarie 2009
    Sublocotenentul (pm) Dragoş Traian Alexandrescu – 31 august 2008
    Sublocotenentul (pm) Claudiu Marius Covrig – 13 iunie 2008
    Sublocotenentul (pm) Ionuţ Cosmin Sandu – 20 martie 2008
    Sublocotenentul (pm) Ioan Grosaru – 21 septembrie 2007
    Sublocotenentul (pm) – Aurel Marcu – 6 septembrie 2007
    Sublocotenentul (pm) Ionel Gheorghiţă Drăguşanu – 20 iunie 2006
    Sublocotenentul (pm) Bogdan Valerian Hâncu – 27 aprilie 2006
    Sublocotenentul (pm) Narcis Şonei – 24 aprilie 2005
    Sublocotenentul (pm) Iosif-Silviu Fogaraşi – 11 noiembrie 2003
    Sublocotenentul (pm) Remus Brânzan – 17 septembrie 1996
    Pentru unii politicieni și pseudojurnaliști nu trebuie vărsată nici o picătură de sânge, pentru a le apăra fundul și averile lor.

  47. Niște ticăloși prosti si liberalii!
    Eu am spus mereu că românii nu au nicio speranță de bine! Indiferent cine vine la guvernare! Toti sunt ticăloși si nu vor să facă DREPTATE!
    Discrepanțele privind salariile si pensiile ne arată clar TICĂLOȘIA celor care ne-au condus din 2000 până in prezent! E NEVOIE DE IEȘIREA MASIVĂ IN STRADĂ PENTRU A MATURA GUNOAIELE UMANE.
    Corectarea aberațiilor privind salariile si pensiile pot fi corectate cu ușurință, dat nu se vrea.
    Ce s-a votat ieri in parlament e praf in ochi. Binele de la CCR vor respinge legea si liberalii si pesedistii vor zice,noi am vrut,dar..
    Dar sunteti ipocriți și neghiobi.

  48. Vreți o țară ca afară? Toate obligatiile de natură salarială și de pensii asumate prin aderarea la NATO trebuie respectate!
    PENSIONAREA CADRELOR MILITARE DIN STATELE membre NATO:
    Turcia
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 41-48; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 41-52; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
    – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului
    Italia
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 25-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
    – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80% din ultimul salariu brut
    S.U.A.
    – legislaţia privind pensiile militare este diferită de cea care reglementează pensiile civile;
    PENSIA MILITARA MEDIE  IN UNELE STATE MEMBRE NATO
    Pensionarul militar român are o pensie medie de  600 de euro, cea mai mică dintre pensiile de serviciu. În Ungaria, Cehia şi Polonia, pensia militară medie este dublă – 1200 de euro.  Pentru toate celelalte ţări din NATO, pensia medie este 3.200 de euro, iar în SUA de 5.632 USD/lună
    Aceasta este recunoștința socială pe care statul o acordă apărătorilor ei, Un stat slăbit , o țară distrusă de cei care fac politică de 30 de ani . Militarii nu au făcut politică , ei sunt doar sclavi în uniformă, datori să moară pentru binele vostru iar din păcate, unii, le scuipați mormintele.

  49. O obligație civică cu caracter general – cum este obligația de a participa la mobilizare/ război – dar care se aplică doar anumitor cetățeni( militari activi și pensionați, în rezervă), constituind astfel o minoritate în România, reprezintă o discriminare a acestora față de ceilalalți cetațeni fără obligații militare în caz de mobilizare/război. În toate statele lumii, în lumea democrată, obligația militară în plus … se plătește/recompensează. Apropos de militarii români pensionați și mult huliți, dar care sunt singurii pensionari cu atribuții militare la mobilizare/ război – bărbați și femei! În timp ce ceilalți bărbați peste 36 de ani și celelalte femei indiferent de vârstă, astfel mult mai tineri și tinere, fentează în stil barbar orice obligație militară în caz de mobilizare/război!

  50. Vrem lege privind obligativitatea serviciului militar în caz de război, pt. toți cetățenii – bărbați și femei, cu vârsta până în 63 ani! După modelul discriminaților si huliților pensionari militari! Vrem obligativitatea serviciului militar in caz de razboi, in frunte cu ciumpalacii și cu fufele cărora le stau în gât pensiile militarilor! Fără privilegii și fără discriminări! 

  51. Trebuie uniformizatâ vârsta la 63 de ani până la care toți cetățenii români pot fi obligați să îndeplinească într-o formă sau alta serviciul militar la declararea mobilizării, a stării de război sau la instituirea stării de asediu, precum și eliminarea diferențierilor între bărbați și femei privind obligațiile militare în acest sens . Mai exact, ÎN PREZENT DINTRE PENSIONARII ROMÂNIEI FEMEI ȘI BĂRBAȚI, CU VÂRSTE DE PÂNĂ LA 63 DE ANI, LA CAMPANIE/MOBILIZARE/RĂZBOI POT FI MOBILIZAȚI ȘI SACRIFICAȚI DOAR CEI CARE AU LUCRAT ÎN ARMATĂ, ÎN SNAp, și care au o speranță medie de viață de numai 65 de ani. Dar CEILALȚI PENSIONARI CU VÂRSTA SUB 63 DE ANI CARE VOR DREPTURI EGALE DE CE NU AU OBLIGAȚII MILITARE EGALE?
    Mai mult, în prezent, dintre civili, pot fi mobilizați la mobilizare/război doar bărbații cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani. Femeile nici pomeneală. Așadar, o pensionară provenind din cadrele militare este aptă de luptă la 63 de ani, dar o tinerică de 32 de ani și un tânăr de 36 de ani ,sănătoși tun, mari susținătoari ai drepturilor egale pentru cetățeni, de ce nu au obligația să îndeplinească serviciul militar obligatoriu la declararea mobilizării şi a stării de război?
    CARE ALT ANGAJAT ȘI PENSIONAR ROMÂN ARE OBLIGAȚIA SĂ MOARĂ , obligație prevăzută în contractul cu statul, fișa postului și în Jurământul depus pe viață , dacă misiunea o impune, ÎN SCHIMBUL SALARIULUI ȘI PENSIEI?

  52. DACĂ Secţiunea a 3-a ,,Interzicerea sau restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți” din Legea nr. 80/ 1995 privind statutul cadrelor militare, respectiv art.28 lit. a) b) c); art.29 lit.a) b) c) d) e) g) h); art.30 lit. a) b), va fi abrogată, precum și DACĂ art.3.(5) din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, va fi modificat și va avea următoarea formulare: ,, La declararea mobilizării și a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbații și femeile cu vârste cuprinse între 20 și 63 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a îndeplini serviciul militar. ”, ATUNCI ar exista un tratament egal cu privire la drepturille de pensie, pentru toți cetățenii, printr-o lege unică a pensiilor.
    Având în vedere toate aceste aspecte, militarii activi/în rezervă/retragere ar fi discriminați grav dacă nu ar beneficia de o pensie de serviciu, în sensul că, pe de-o parte, le sunt restrânse exercițiul unor drepturi și libertăți din Constituția României care afectează grav cuantumul pensiei , pe de altă parte, le sunt impuse obligații militare după pensionare.
    În concluzie, chiar CCR prin Decizia nr. 20/2000 a decis că INSTITUIREA PENSIEI DE SERVICIU PENTRU CADRELE MILITARE NU REPREZINTĂ UN PRIVILEGIU, CI ESTE JUSTIFICATĂ ÎN MOD OBIECTIV, EA CONSTITUIND O COMPENSAȚIE PARȚIALĂ A INCONVENIENTELOR CE REZULTĂ DIN RIGOAREA STATUTELOR SPECIALE CĂRORA TREBUIE SĂ LI SE SUPUNĂ MILITARII.

  53. Poate ar mai fi de observat că prin votarea acestei legi s-a mai eliminat o piedică din calea alegerilor anticipate, pensia parlamentarilor. Se induce ideea că ,funcționând sub o nouă paradigmă, noul legilativ va fi mai curat, mai uscat și mai devreme acasă. Chiar așa să fie?
    Observ că acum toată lumea vede bubele justiției. Acum un an erau neprihăniți, iar cei care încercau să nu se lase trași de curent…. Cine nu sare, primește condamnare, vă mai amintiți?
    Și de ce să facă dreptate SIIJ, când putem „noi, poporul” să dăm cu parul sau cu barda, că așa-i la democrație. Of!

  54. Comentatorilor,pierdeti din vedere articolul scris aici. In articol,autorul spune ca toti „meritau” pensii speciale. Are ce are cu procurorii. Atat! Si se mai ocupa,in articol,de jocul politic facut de cele doua partide,Psd si Pnl. Citesc comentariile si nu pot sa nu fiu de acord cu cel care spune ca atata timp cat armata nu se delimiteaza de cei care au tras in popor,armata trebuie blamata.Asa e! Apoi tara asta da pensii speciale la toti criminalii vechiului regim si celor care au omorat oameni in „89. Asa e,trebuie sa-i „multumim” lui nea Nelu Kgb-lu pres-ul de onoare al Psd. Toate pensiile speciale nu trebuiau date deloc. Salariul face deosebirea importantei muncii si a studiilor avute. Atat ar tebui sa fie. Diferenta asta se va pastra si la pensie prin contributivitate. Ecartul actual intre pensia medie si pensiile speciale este de neacceptat. Nu stiu,dar parca cineva nevazut creaza conditiile pt. o rabufnire sociala. Totul e ilogic in tara asta. Si pt. asta trebuie sa „multumim” clasei politice,care i si-a votat pensii speciale.

  55. Dle Nistorescu ,iti pute orce nu-i in ton cu ce spui .Cotidianul online se pare ca-i cenzurat 100%,asa n-a azuns sa fie publicat comentariul de dimineata.Daca ai pretentii de analist vezi ce spune legea ,respectiv CONSTITUTIA -toti cetatenii romaniei sunt egali in fata legii.In stabilirea cuantumului unei pensii sta la baza contributivitatea !.
    Cand a trebuit sa iasa „nevasta sau generalul !!! cutare la pensie s-a dat cate o ordonanta valabila 48 de ore” !!,asemenea golanii s-au facut destule in ultimii 30 de ani.Cum se explica cea mai mare pensie din Romania vro 74000 lei /luna echivalent la vro 15600 euro?? la un procuror sef de penitenciar ??, un profesor gradul 1 iesit la pensie dupa 35 de ani de munca are 600-700 euro pensie de 22-25 de ori mai mica !!.De ce un prof doctor docent ,un academician sau un inginer cu 15-20 de brevete inregistrate la OSIM nu are macar o pensie de 10000 de lei /luna cca 2100 de euro ??.
    Tortionarii,aia care au tras in noi,magistratii aia care amana procese pana la prescrierea faptelor ,aia care au schilodit si gazat demonstrantii in piata victoriei sunt SPECIALI !!.Aia de masluiesc acte isi umfla 2 luni salariul si iau pensie 80% din sumele umflate artificial ,fata de majoritatea care au contribuit la fondul de pensii.
    Magistratii nu-s de neinlocuit asa cum au fost aruncati in strada zeci de mii de ingineri si specialisti cu inalta calificare la parodia de privatizare ,nu le convine magistratilor procurorilor si politailor nau decat sa plece asa cum le-a cerut Basescu in 2009 inclusiv medicilor.Romania nu are de unde suporta salarii si pensii nesimtite.

  56. Mai demult, un coleg de scoala mi-a zis despre un altul, cel mai slab la invatatura din clasa, care ramasese si repetent, ca s-a dus la o scoala militara, la …munte , ca ar fi ajuns…., si ca s-ar fi tavalit de ras daca ar fi aflat ce salarii aveau , fata de el, colegii lui care fusesera premiantii scolii si urmasera diferite facultati.

  57. Eu nu inteleg de ce prindeti militarii in discutie. Din toate timpurile si in toate tarile militarii au statut special. Problema este cu alte meserii care nu presupun riscarea vietii si nu stau vesnic la ordin. Cat timp este pace, este bine si pentru militari, dar Doamne fereste un razboi, pentru ca atunci se vede care este adevarul despre cariera militara, indiferent ca activeaza la aviatie, mecanizate, transmisiuni, infanterie, marina sau Stat Major, toti sunt supusi unor iminente riscuri pentru viata lor. La toate meseriile, in alte tari salariile, pensiile si indemnizatiile sunt corelate cu solvabilitatea tarilor respective, adica PIB-ul pe cap de locuitor si venitul mediu in sfera productiva, cu banii reali. La noi s-a sarit peste cal atat cu varsta de pensionare a unor categorii sociale care au avut puterea sa traga spuza pe turta lor cat si cu nivelul salariilor si pensiilor acestor categorii favorizate artificial. Pe baza de contributivitate cine a avut salariu mare va avea pensie mai mare. Insa in algoritmul calculului pensiilor trebuie cuprinsa si perioada estimata de plata, adica diferenta intre speranta de viata si varsta pensionarii. Este aberant sa muncesti numai 20 de ani si din fractiunea de salariu virata lunar ca si contributie la pensie sa incasezi 30-40 de ani pensii egale sau mai mari decat salariul! Pe ce baza trebuiesc obligate noile generatii sa munceasca atatia ani ca sclavii pentru pensiile speciale ale unora? Nu le ajunge avantajul ca ies la pensie la varste medii in plina putere si primesc pensii o perioada dubla decat restul muritorilor? Cu ce sunt ei mai speciali decat pensionarii care ies la pensie la 65 de ani? Toti pensionarii trebuie sa aiba aceleasi drepturi, in limitele contributivitatii. Daca niste oameni ai legii se considera pe ei deasupra legii, mai bine ne lipsim de asemenea magistrati si sa facem organizarea justitiei pe alte baze, prin jurati ca in SUA sau UK. Ar fi mai corect, mai multa dreptate si mai ieftin.

  58. @Lucas: ia o pauza. A fost Romania cumva atacata de Irak si Afganistan?! Pe teatrele de operatiuni se pleaca benevol. Toti copiii Romaniei ramasi orfani de mama sau tata ar trebui sa primeasca bani in plus de la stat nu doar orfanii militarilor. Cei care au fost cu adevarat pe front si au fost raniti in al Doilea Razboi Mondial primesc o indemnizatie rusinoasa de 600 de lei. Ciudat cum nimeni din actuala Armata Romana nu a fost deranjat de aceasta situatie. Cu serviciul militar obligatoriu, fara discrimare si pentru barbati si femei sunt de acord. Tot papusarii mafioti au desfiintat si armata obligatorie in Romania. Un barbat,o femeie, un om care a facut trecut prin armata nu poate fi asa de usor prostit si calcat in picioare ca unul fara. In Israel si femeile si barbatii fac armata aproape 3 ani. De asta ei sunt unde sunt si noi suntem unde suntem.

  59. JUPANULE,
    Afirmi GRESIT ca tinerii muncesc pentru pensionari. Fiecarui pensionar i s-a retinut pe vremea cand era activ contributia pentru pensie. Din salariul pentru care tinerii muncesc astazi li se retine contributia pentru pensia pe care o vor avea ei, nu altcineva. Cum muncesc noile generatii ca sclavii? În birturi? La discoteci? Unde e munca de sclav in Romania? Parca pe la jurnalele de stiri arata ca la volan sunt prinsi beti sau drogati doar tineri, nu pensionari de 65-70 de ani. Revino-ti, jupanule!

  60. Interesant, cum Magistrații protestează, pentru a-și apăra pensiile și salariile exagerat de mari, comparativ cu al altor categorii socio-profesionale cum sunt: medicii, profesorii, inginerii, etc. Acest fapt arată, dovedește „spiritul de hârciogi. Se plâng că, vezi doamne!, au anumite privațiuni, că nu pot avea alte preocupări aducătoare de venituri suplimentare. Așa să fie?!?. În fapt domniile lor au privilegii. Având bani mulți, foarte mulți, cine le interzice să achiziționeze bunuri imobiliare, să fie INVESTITORI, pe Bursă, sau alte modalități aducătoare de profituri bune: dobânzi, dividente, etc. Unii spun că aceste pensii și salarii, numite „nesimțite” reprezintă, doar, un procent mic. Mare este discrepanța, sfidătoare față de muritorii de rând.
    Referitor la militari, cei din teatrele din Afganistan, etc, aceștia sunt „mercenari” plecați pentru bani, mulți bani. Nu apără fruntariile țării. Apreciez „căpșunarii” care aduc bani în țară.

  61. cand 96% din pensiile speciale ale fostilor militieni si securisti raman neatinse de fiul col de stalin, ginerele col de sb, fii de colonei si generali a la burduja, acoperiti ca ile sarbu, danilet cu lista elor +400 de colaboratori,v ponta, tudose, absolventi de baneasa a la ciolacu, gorghiu, birchall,etc, ne amagim cu alba-neagra, ascunderea dupa cires si deget, institutii conduse de acoperiti ce au semnat protocoalele de colaborare de la ccr, avp, cnsas, protectia datelor personale, ministri, parlamentari, sefi de institutii numai agreati de servicii, o mana spala pe alta si caracalizam romania.LUSTRATIA=NECESITATE IMPERIOASĂ, URGENTĂ ȘI SITA UINCEPUTULUI DE CURATENIE GENERALĂ.FARA LUSTRATIE, NIMIC NU E!

  62. Gicule, tu stii carte sau ai carete grave la capitolul logica? Atunci reciteste ce am scris. Am scris sa li se dea pensii potrivit contributivitatii. Pensiile speciale, adica adaosul la pensia cuvenita prin contributivitate este muncita de generatiile care urmeaza. Aceasta a fost eliminata. Vor primii exact ce sutii si tu, atat cat li se cuvine din contributiile lunare. Ca sa intelegi mai bine cum devine treaba cu contributivitatea am sa iti fac un calcul demonstrativ orientativ. Sa presupunem ca magistratul are un salariu de 20000 lei lunar. Depune contributia lunara de 10% adica 2000 lei lunar. In 20 de ani de activitate (240 de luni) acumuleaza 240×2000=480000 lei. Daca acesti bani vor fi primiti la un nivel egal cu salariul (20000 lei), atunci va primi acasta pensie potrivit contributiei timp de 480000:20000=24 de luni, adica doi ani. Si restul anilor de pensie cine plateste pensiile astea egale cu salariile? Ai priceput cum sta treaba cu contributivitate?

  63. Gicule, tu stii carte sau ai carente grave la capitolul logica? Atunci reciteste ce am scris. Am scris sa li se dea pensii potrivit contributivitatii. Pensiile speciale, adica adaosul la pensia cuvenita prin contributivitate este muncita de generatiile care urmeaza. Aceasta a fost deja eliminata. Vor primii exact ce sustii si tu, atat cat li se cuvine din contributiile lunare. Ca sa intelegi mai bine cum devine treaba cu contributivitatea am sa iti fac un calcul demonstrativ orientativ. Sa presupunem ca magistratul are un salariu de 20000 lei lunar. Depune contributia lunara de 10% adica 2000 lei lunar. In 20 de ani de activitate (240 de luni) acumuleaza 240×2000=480000 lei. Daca acesti bani vor fi primiti la un nivel egal cu salariul (20000 lei), atunci va primi aceasta pensie potrivit contributiei timp de 480000:20000=24 de luni, adica doi ani. Si restul anilor de pensie cine plateste pensiile astea egale cu salariile? Ai priceput cum sta treaba cu contributivitatea?

  64. @leprosupesedist Mare prost esti, vai de çapul tau! CCR a mai respins taierea pensiilor magistratilor si o va respinge si acum, prostane! In rest, informeaza-te: Legea nr. 142/1997 – Inițiator Valeriu Stoica, ministru liberal! și Legea 303/2004 – magistrații (3.800 de pensii speciale) PNL a votat PENTRU, a fost unanimitate!
    Legea nr. 83/2015 – aviatorii (1.500 de pensii speciale) – Inițiator Alina Gorghiu! PNL a votat PENTRU! 51 de voturi
    Legea nr. 216/2015 – diplomații (900 de persoane) PNL a votat PENTRU! 78 de voturi
    PLX 442/2017 – Curtea de Conturi (600 de persoane) – Inițiator Florin Roman!

  65. @mihnea Las-o jos, ca macane! Mai bine intreat-te ce s-a intamplat cu singura propunere viabila, cea a lui Teodorovici: Senatul a aprobat impozitarea pensiilor speciale: Cele cuprinse între 7.000 și 10.000 de lei vor fi impozitate cu 30%, cele de peste 10.000 de lei – cu 50%. Plenul Senatului a votat miercuri, cu 76 voturi pentru și 16 abțineri (ale senatorilor PNL) propunerea legislativă iniţiată de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care vizează impozitarea pensiilor speciale de peste 7.000 de lei. Proiectul depus de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, urmează să intre la Camera Deputaților, care e for decizional.
    „Conform informaţiilor furnizate de Casa Naţională de Pensii, pentru un număr de 9.312 beneficiari de pensii de serviciu în plată la sfârşitul lunii iunie 2019, din total sume cuvenite în cuantum de 105.706.216 lei, partea suportată din bugetul asigurărilor sociale de stat bazată pe contributivitate reprezintă aproximativ 16,9%, iar cea fără contributivitate, suportată de la bugetul de stat, reprezintă aproximativ 83,1%. Se constată că în cazul pensiilor mai mari de 10.000 lei lunar componenta bazată pe necontributivitate este dominantă comparativ cu cea bazată pe contributivitate”, se arată în expunerea de motive.
    De asemenea, iniţiatorul explică, în expunerea de motive, că în stabilirea plafonului de 7.000 de lei peste care se propune taxarea pensiilor s-au folosit studii recente făcute de Academia Română, fiind avute în vedere şi cerinţele de convergenţă a veniturilor prezentate în raportul de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro.

  66. @Jupanul
    Am recitit postarea ta. Scuze! Citind postarile pe „repede inainte” nu am sesizat ca te referi strict la pensiile speciale. Mea culpa! Sunt de acord cu tine.

  67. @Gicu
    E OK, nu e cu suparare, asa sunt dezbaterile. Dar uite ca acum putem intelege de ce americanii pe vremuri nu admiteau ca banii sa stea, ei trebuiau folositi sa produca, iar contributiile pentru pensii sa nu ramana la nivelul depunerilor ci sa aduca profit (randament), de asta au aparut fondurile de investitii, de asta multa lume acumuleaza actiuni pentru vremea pensionarii. E drept ca uneori actiunile mai aduc si paguba, dar nici ei nu pun toate ouale in acelasi cos. Asta da si dinamica economiei, unii au nevoie sa imprumute bani pentru investitii, altii au nevoie ca economiile lor sa fie protejate si sa sporeasca. Din pacate pana si in America s-a cam distrus acest bun obicei datorita speculei financiare si a unor hiene ca Soros de exemplu, care distorsioneaza si saboteaza mediul economic in favoarea lor. In privinta asta statelor le revine un rol extrem de important pentru a curata economia de buruienile astea care o paraziteaza si o sufoca.

  68. Daca vrem sa ne amintim (fara patima sau ura), cel care a introdus pensiile speciale pt magistrati a fost Valeriu Stoica, un reprezentant de seama al PNL. Nu era mai simplu sa recunoastem ca a fost o greseala? Acum PNL-ul a avut ocazia sa recunoasca si s-o corecteze. Se pare insa ca nu este asa. Vinovati sunt Adam, Eva, Moise, Papa Pius si oricine altcineva, numai PNL-ul nu. Curat murdar!

  69. Aseara la Realitatea TV Denise ne-a dat o mostra din puţul/a gandirii sale: De ce nu se aplica legea retroactiv?
    Dupa mintea sa de moderator, odata intrata in vigoare legea care mareste cuantumul amenzilor de circulatie, ar trebui sa platim marirea si pt amenzile primite in urma cu 5-10 ani.
    Presupun ca mintea ei o ia razna in prezenta unui barbat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.