Pepiniera Florafruct – afacerea de 15 ani a unei familii din Rep. Moldova

În localitatea doljeană Valea Lungului, se întinde pe zeci de hectare una dintre cele mai cunoscute pepiniere din România.

Meri, pruni, piersici, peri, nuci, cireși, vișini, vița de vie dar și plante decorative se întind pe pamânturile comunei Breasta, acolo unde agronomul Iuri Berzoi a creat în urmă cu 15 ani pepiniera Florafruct.

Născut în Republica Moldova, Iuri a venit la Craiova, la facultate, și a rămas aici dezvoltând o afacere care să ducă mai departe tradiția familiei și a locului natal.

Deoarece școala în care a învățat Iuri Brezoi era vecină cu pepiniera Uniunii Sovietice, toți copiii mergeau după ore, la pepinieră, acolo unde lucrau cei mai mulți dintre părinții lor. Mai târziu, când a început să facă planuri de afaceri, a realizat că, pentru a reuşi, trebuie să ai informații și cunoștințe solide în domeniul ales. Primul pas a fost acela de a identifica nevoia oamenilor de a avea în curțile lor, pomi fructiferi.  Mai mult de jumătate din livezile din Dolj erau îmbătrânite și mii de hectare de pomi fructiferi, depăşite ca vârstă şi nu produceau mai mult de 10 la sută din fructe.

Astfel, Iuri a cumpărat ferma din Breasta, cu 67 de hectare de teren dintre care 40 au fost plantate cu pomi fructiferi.

« Prefer soiurile locale, pomii rezistenţi »

Pepiniera Florafruct este autorizată conform standardelor UE şi de curând se adresează și nevoilor de amenajări ale spaţiilor verzi prin oferta plantelor de decor și arhitecturii peisagiste. La pepinieră există şi un laborator unde  se produc şi se înmulţesc în vitro specii pomicole, arbuşti fructiferi şi ornamentali, la comandă.

Oamenii nu înțeleg cu adevărat noțiunea unui pom altoit. Unii preferă să cumpere un pom din afara României însă el poate fi foarte bun în zona de unde este luat, dar să nu fie adaptabil climei de aici. Principalul criteriu ca un pom să se dezvolte frumos este acela ca portaltoiul să fie o rădăcina specifică zonei. Eu prefer soiurile locale, pomii rezistenţi”, afirmă agronomul.

« Dacă vremea este capricioasă putem să pierdem toată recolta »

Din păcate nu toți anii sunt buni pentru afacerile agricole.

«Noi  nu prea avem vacanță. Muncim tot anul. Depindem foarte mult de vreme. Dacă vremea este capricioasă putem să pierdem toată recolta. Apoi investim, dar nu avem mereu avem de câştigat» a conchis antreprenorul.

În 2019, cifra de afaceri Florafruct a fost de 91.000 lei, jumătate din cea înregistrată în urmă cu trei ani și dublă față de cea din 2018.

Conform Eurostat, peste jumătate dintre livezile din România au mai mult de 25 de ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

2 Comentarii

  1. De apreciat. Exista si o Românie muncitoare si cu initiativa dincolo de zoaia in care se scaldă actualitatea politică.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.