Pericolul adus de praful saharian. Un medic explică

Praful saharian are risc de acutizare la persoanele care suferă de boli respiratorii cronice precum astmul, BPOC, bronşiectazii”, a declarat miercuri pentru Agerpres managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler.

„Praful saharian are risc de acutizare la persoanele care suferă de boli respiratorii cronice: astm, BPOC, bronşiectazii, pentru că poate induce crize de acutizare acestor afecţiuni. Riscul de a ajunge într-o cameră de gardă pentru tratamentul suplimentar creşte cu 30% pentru aceşti pacienţi în următoarele cinci zile de la expunere. Pentru cei care sunt acasă şi ştiu că sunt bolnavi, este recomandat să utilizeze suplimentar medicaţia pe care o au deja prescrisă de medicul pneumolog pentru situaţii particulare, cum este şi acesta”, a afirmat medicul.

Beatrice Mahler a spus că şi persoanele alergice pot fi deranjate de praful saharian.

„Persoanele alergice pot fi şi ele deranjate. Simptomatologia este practic specifică tipului de alergie pe care o au: nas înfundat, alţii strănută, alţii au conjunctivele injectate. Medicaţia pe care ei o iau de la medicul alergolog trebuie administrată regulat şi sunt convinsă că şi medicii alergologi sau pneumologi pentru pacienţii cu astm alergic au recomandat pentru fiecare pacient suplimentarea dozei în anumite momente specifice, tipice, care aduc un risc de acutizare sau de simptomatologie neplăcută, agravantă”, a arătat Mahler.

Potrivit managerului, la persoanele sănătoase organismul are capacitatea de a elimina surplusul de particule în cazul în care expunerea este de scurtă durată.

„De regulă, organismul are capacitatea de a elimina surplusul de particule dacă expunerea este de scurtă durată şi aici vorbim de expunere de câteva zile. Este o atenţionare şi cel mult persoanele sănătoase pot să tuşească, să strănute, dar aceste fenomene sunt practic mecanisme prin care organismul încearcă să elimine surplusul de particule pe care le-a inhalat”, a susţinut Beatrice Mahler.

Ea a spus că nu este recomandat să se facă sport în aer liber în astfel de momente cu praf saharian.

„Ce nu este recomandat în astfel de momente este să facem sport în aer liber, să creştem ventilaţia pulmonară, pentru că în acel moment organismul va avea ca prioritate să oxigeneze corpul şi nu să protejeze corpul. Este de preferat să evităm efortul în aer liber în momentul în care există atenţionări de acest tip. Altfel, persoanele sănătoase nu au măsuri speciale pe care ar trebui să le urmeze”, a explicat medicul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. Si-a bagat si asta capul in poza,aiurea -n tramvai
    Noroc cu prafu’ ,ca ii uitasem numele ..Una cu prafu,altul cu primaria..

  2. @omul simplu,de pe stradă
    -agerpres securoii dracu
    dirijeaza toata mass-media;
    TOATA MASS-MEDIA este necinstita,
    daca te uiti la nashutv atunci afla ca…..

  3. masca pentru persoanele alergice…? iti respiri mizeria din gura direct in plamani. de pneumonie bacteriana ai auzit? masca poate fi o alegere daca cureti moloz uscat sau resturi in subsolurile, spatii inchise de ex.. acolo unde se ridica in aer nenorocirile adunate si mucegaite – o sursa de tbc de ex.. da, exista masti pentru munca in domeniul constructiilor si curateniei, ochelari, manusi etc. dar cam atat. se folosesc pe timp limitat…

  4. Ne saturasem de experta asta alarmista, care propavaduia vaxxul de 100 de ori pe zi, iaca iar apare, oare nu mai sunt doctori in tara asta?
    Nu si-a cerut scuze niciodata pt indemnul de a se autoomorâ oamenii, iar apare cu tupeu.
    Macar de ar sti ca e scarbita lumea de moaca ei atotstiitoare.

  5. A zis Turcescu ca Mahler ar fi declarat ca masca nu ajuta la filtrarea prafului. Sa o informam pe dna Mahler ca marea majoritate a prafului saharian este captata de un respirator FFP2 care filtreaza 0.4 um. Adica sunt mai mult decat adecvate pentru filtrarea prafului. De aia si sunt folosite in medii nocive tehnice.
    „The volume-based mean diameter of the identified Saharan dust particles fell into the range between 20 and 80 μm, with modal values ranging from 30 to 50 µm (Figures 9, 10). Only the SDE #2 sample was dominated by significantly smaller particles (modal value ∼ 11 µm)”

  6. A fost o intelegre secreta intre proprietarii de spalatorii auto si smecherii din Sahara, care ne-au trimis praful pe cap.
    Este clar ca proprietarii de spalatorii auto au facut azi averi uriase……[Rumburak]

  7. Mai draga, prafu’ lu’ Sahara ne viziteaza de n-spe mii de ani. Doar ca pe atunci nu existau specialisti si nici cercetatori britanici care sa dea explicatii savante la tembelizor. Si nici oile nu erau atat de speriate, sa-si mufeze pampersi la gura si la dos la fiecare sughit.

  8. @Charlie
    Ce dastept esti. Si ce engleza de Oxford posedesti. Doar ca ai uitat sa ne desenezi si „figures 9, 10”. Ca sa nu murim prosti si inecati saharianiceste!

  9. „Un medic explică”

    -poate egsxplica un materialist imputzi;
    unii dau vina pe HAARP, pe „arma meteo”
    si putini văd de păcatele lor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.