Pericolul din ţigările electronice

tigara electronica, fumat

Ţigările electronice ar putea să nu fie atât de sigure pe cât se credea. mai bine de 25% dintre aceste dispozitive  sunt contaminate cu bacterii care provoacă astm, inflamații și reducerea capacității pulmonare, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, din SUA, citat de The Telegraph.

Specialiștii, care au analizat pentru studiu 75 de produse populare, atât cartușe de unică folosință, cât și dispozitive cu lichid, spun că acești compuși descoperiți în țigările electronice aparțin aceluiași tip care se găsește în centrele de incinerare a deșeurilor.

În plus, produsele cu arome dulci fructate, foarte populare în rândul adolescenților, sunt cele care conțin cele mai multe toxine.

Studii anterioare au arătat că arome comune folosite pentru țigările electronice sunt asociate unor severe maladii respiratorii.

Însă aceasta este pentru prima dată când au fost descoperite în dispozitive substanțe biologice potențial dăunătoare.

Campaniile de sănătate publică desfășurate în Marea Britanie le recomandă fumătorilor să schimbe țigaretele clasice cu cele electronice, motivând că cele din urmă afectează sănătatea cu cel mult 5% comparativ cu primele.

Demersul a fost criticat de cercetători, care spun că este prea devreme pentru a cunoaște adevăratele efecte ale folosirii țigaretelor electronice.

Potrivit noului studiu, publicat în Environmental Health Perspectives, 27% dintre dispozitivele analizate au prezentat urme de endotoxine – substanțe toxice conținute de bacterii gram negative -, care se găsesc de obicei în mediile agricole și industriale, iar 81%, urme de glucan, care se găsește în pereții celulari ai fungilor. Ambele provoacă maladii respiratorii acute și cronice în rândul persoanelor care lucrează în anumite medii, precum incinerarea deșeurilor.

Mostrele de cartușe prezentau concentrații de 3,2 ori mai mari de glucan comparativ cu aromele lichide. Concentrațiile de glucan erau, de asemenea, mai mari în produsele mentolate decât în cele fructate. Însă cele fructate conțineau concentrații mai mari de endotoxine.

Cercetătorii sunt de părere că materiile prime folosite în producerea aromelor ar putea fi sursa contaminării cu microbi. Procesul de contaminare ar putea avea loc în oricare etapă a producției. O altă ipoteză ar fi că, în cazul cartușelor de unică folosință, bumbacul folosit la producerea acestora ar putea fi sursa de contaminare.

Luna trecută, o anchetă realizată de publicația britanică Daily Telegraph a scos la iveală faptul că platforma de socializate online Instagram promovează aceste produse în rândul copiilor cu vârsta de 13 ani cu ajutorul benzilor desenate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

  1. Prin strainatate,multi au renuntat la dispozitive si,ori au renuntat definitiv ori merg pe clasice. Apropo de contrabanda(manipulare totala cu acest termen),gaseti in tari civilizate pachete de tigari fara timbru chiar la chioscuri! Credeti ca sunt din contrabandă? Nu cumva erau si la bulau traficantii daca era vorba de contrabanda? Sa fim seriosi!

  2. Oricum sunt mult mai putin toxice decat tigarile normale.Industria tutunului pierde enorm din cauza lor asa ca investeste in „cercetarea” acestora.Nu sunt credibili,mai ales ca exista cliseul cretinoid cu „cercetatorii americani si cei britanici”. Astia sunt de multinationala,au rezultatele deja trasate,trebuie sa bage niste vrajeli sa le confirme

  3. Si daca oamenii n-ar fuma, ce mare pierdere ar fi pentru ei? Am fost un fumator si am renuntat de buna voie. Ma mir si astazi cum de am putut face prostia de a ma apuca in tinerete de fumat. Raspunsul l-am dat deja, prostia m-a indemnat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.