Persoanele sărace vor plăti impozite mai mari la eliminarea plafonării facturilor la curent

Eliminarea plafonării/compensațiilor din facturile de energie electrică este, la fel ca la gaze, un proces mult mai dificil de realizat, decât a fost introducerea lor. Chiar dacă astfel de măsuri sunt necesare, în unele momente ale unei piețe libere, atunci când există derapaje, modul de construcție trebuie sa fie unul bazat pe principii sănătoase, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Prețul plafonat la energie electrică pentru consumatorii casnici are trei valori 0,68 lei/kWh cu TVA inclus dacă consumul lunar este sub 100 kWh, 0,8 lei/kWh cu TVA inclus dacă consumul lunar este între 100 – 255 kWh și de 1,3 lei/kWh cu TVA inclus dacă consumul lunar este peste 255 kWh. Spre exemplu: prețul într-un contract de furnizare energie electrică la nivelul unui apartament din București este de 1,3539 lei/KWh cu TVA inclus.

Astfel, eliminarea plafoanelor va aduce în cazul acestui client din București (care exceptând lunile de vară are un consum mediu de cca. 65 kWh/lună), o creștere instantanee a prețului cu 99% (în cazul de față, anularea legii plafonării ar face ca clientul să plătească în lunile de iarnă dublu față de cât ar fi plătit la prețul plafonat).

În același timp avem furnizori care au achiziționat în cea mai mare parte, pentru următorul an, energia electrică pentru populație, la un preț plafonat de 0,45 lei/kWh, ceea ce ar face ca o decizie de eliminarea a legii plafonării prețurilor să aducă instantaneu un profit suplimentar la nivelul furnizorilor de până la 25%!!!

Dacă consumatorii ar merge către platforma www.anre.ro, ofertele existente acolo ar achita în medie preturi cu cca. 14% mai mari.
Totuși plafonarea prețurilor crează inechitate. „Creșterea impozitului pe clădiri este de 80 de lei sau de 100 de lei pe un an de zile. Gândiți-vă că intrăm în încetare de plăți la nivel de primării, satele și orașele trebuie să funcționeze. Guvernul e presat să susțină compensarea la gaz și energie. Avem cele mai mici taxe și impozite din Uniunea Europeană”, a fost poziția președintelui executiv al Asociației Municipiilor din România, Constantin Toma, pentru Europa Liberă.

Plecând de la cifrele exemplificate mai sus se poate face un calcul simplu:

a) Avem o persoană A care locuiește într-un apartament și are un salariul minim lunar pe economie în sumă de 1.898 lei și care a avut în anul 2022 un consum de energie electrică de 600 kWh pentru care a achitat un preț reglementat de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv a achitat o sumă de 408 lei/an. În situația în care prețul nu ar fi fost plafonat și ar fi achitat cel mai mic preț din piață, conform datelor ANRE, ar fi achitat 468 lei, respectiv cu 60 de lei mai mult pe an. Conform modificărilor fiscale propuse (a se vedea declarația de mai sus), acesta urmează să achite un impozit suplimentar de cca. 80 lei/an, inclusiv pentru compensarea pe energie electrică.

b) Avem o persoana B care locuiește într-o casă de 200 mp, care are venituri lunare de 40.000 lei și care a avut în anul 2022 un consum de energie electrică de 1.199 kWh pentru care a achitat un preț reglementat de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv a achitat o suma de 815 lei/an. În situația în care prețul nu ar fi fost plafonat și ar fi achitat cel mai mic preț din piață, conform datelor ANRE, ar fi achitat 935 lei, respectiv cu 120 de lei/an mai mult. Conform modificărilor fiscale acesta urmează să achite un impozit suplimentar de cca. 100 lei/an, inclusiv pentru compensarea pe energie electrică.

Se desprinde din acest exemplu că persoana săracă A a beneficiat de o compensare de 60 lei, dar va achita impozite suplimentare de 80 lei. În timp ce persoana bogată B a beneficiat de o compensare de 120 lei, dar va achita un impozite suplimentare de 100 lei. În fapt persoana săracă A va achita un impozit mai mare cu 20 lei, pentru a achita o parte din compensarea facturii la energie a persoanei bogate B.

Majoritatea consumatorilor de energie electrică din România se găsesc în situația persoanei A, fiind puși în situația de a achita indirect o parte din compensarea pentru facturile celor cu venituri mari.

Neeliminarea prețurilor la energie electrică înseamnă un efort pe bugetul de stat, care va aduce creșteri de taxe și impozite, iar greul va cădea pe populația săracă, care va trebui să achite impozite suplimentare pentru a compensa o parte din factura unor persoane cu venituri mari. În același timp abrogarea legii plafonării prețurilor va aduce prețurile din contract în facturile românilor, prețuri mari stabilite unilateral de furnizori, în anul 2022, respectiv românii vor fi puși în situația de a achita prețuri mai mari, decât prețurile actuale din piață.

Ca și în cazul gazelor naturale, o eventuală decizie de eliminare a plafonării prețurilor trebuie luată cu cel puțin 6 luni înainte, urmată de un calendar de eliminarea a plafonării / compensării, astfel încât să nu se ajungă în situația în care consumatorii să sufere mai mult decât dacă această schemă de ajutor nu ar fi fost introdusă și să nu determine o modalitate de a crea profituri excedentare conjuncturale pentru furnizori.

Eliminarea plafonării prețurilor la energie trebuie luată doar după realizarea următoarelor acțiuni:
– o politică reală, coerentă, echitabilă și reală de protejare a consumatorilor vulnerabili;
– un mecanism de soluționare a derapajelor în piață și de protejarea a consumatorilor în astfel de situații, care să se activeze automat atunci când se îndeplinesc anumite condiții;
– constituirea entității de Soluționare Alternativă a Litigilor din Energie – SALENERG – (obligatorie conform Ordonanţei de Urgență nr. 38/2015), care reprezintă o necesitate pentru România, care ar aduce pe piața de gaz și energiei o instituție care să răspundă la problemele specifice post contractare (acolo unde ANRE nu are nici o competență pe piața liberă), ar evita multe din problemele de facturare existente în momentul de față, ar descongestiona Instanțele pe acest specific.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4615 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. Doar in Romania exista limita de consum, ceea ce este o mare idiotenie. Indiferent de consum, pretul trebuie sa fievla fel, xa la orice alt produs pe care il achizitionezi. De exemplu, daca fac plinul la masina o data pe luna sau in fiecare zi, platesc acelasi pret. In tarile vestice, ca sa nu se ajunga la varianta dambovitiana, s-ar platit de catre stat, in contul facturii de electricitate o compensatie, doar pentru o locuinta. ‘Bacsisul’, nu a acoperit nici pe departe cresterea de pret, dar a acoperit factura de electricitate pe cateva luni, la cei ce au incalzirea pe gaze sau alta sursa. Cei care depind total de curent, plateau diferenta. O solutie simpla, fara complicatii inutile

    • Romanii platesc cel mai mare pret pe kw/h din Europa. Cum se explica asta domnule de la Asociatia Energia Inteligenta?? La noi la colonie pretul a devenit atat de inteligent incat se mareste singur de destept ce e?

  2. Nu am inteles mare lucru din articol, si nu sunt de acord cu putinul pe care l-am inteles. Ce sunt alea impozite suplimentare platite de consumatori?

  3. De unde sa plateasca saracii, esti copil ? Saracii sunt saraci ca n-au bani, la 3 lei KWh (EON) stau la lumanarea de la nunta.

  4. ar trebui facuta o diferentiere clara intre persoanele sarace si persoane cu venituri DECLARATE mici dar care muncesc la negru sau la gri in tara sau strainatate si beneficiaza de tot felul de ajutoare si voucere desi venitul lor REAL este cu mult peste cel al unei persoane care munceste cinstit si evident are venit declarat mai mare!

  5. le da natura, Dumnezeu!
    Curentul si gazul, il da mafia PSD-GPL!
    Platiti, platiti, platiti! Ca de 30 de ani, il votati pe Iliescu!

  6. Off..domn Nicu,da se poate ? Asta e aia cand stai cu ochii beliti ca plavanul la reducerelile de preturi la produse alimentare pe trei luni,in timp ce statul iti baga mana adanc in buzunare.Astia nici macar nu pot sa copie un model care chiar functioneaza,ca ala suedez.Baieti destepti reduc preturile la facilitati si alimente in noiembrie,decembrie si ianuarie,adica in plina iarna ,sa se bucure toti de sarbatorile de iarna,calici si bogati.Numai ai nostri sunt tari in gura si fraieri de meserie.

  7. @apa si vantul.
    Liberalii sunt marii vinovati pentru cresterile de preturi din energie.ei au liberalizat preturile la gaze,ei au inchis termocentralele,ei au facut praf energia in tara asta.ei si cu aia de la ue.tu habar nu ai pe ce lume traiesti.

  8. Preturile energiei s-au fixat la Davos, bietii PD-isti nu stiu pe ce lume traiesc (Boc, Flutur …)

  9. Apa si vantul hai sictir cu pesedesii tai. Te iei de mana cu oligofrenul sef de la palatul 3 coceni si scrieti de paispe catralioane ,,pesede si Putin sunt de vina” ai dracului de tampiti incalificabili.

  10. Ba, pe vremea lui Ceasca, venea factura asa consum 100KW ,pretu pe KW este atit, si factura era clara
    Acum ai pretul pe KW dimineata ,apoi seara ,apoi noaptea plus indicele X, VTA-ul, costul cablului, prima directorului inclusa, spaga la dom Ministru,etc,etc,de nu mai intelege romanul nimic.Nu ar fi mai bine sa ii punem la curent(nu pe scaun) p[e tovarasii din energie?

  11. „Avem cele mai mici taxe și impozite din Uniunea Europeană”. De asta te f#te pe mata grija nea Constantin Toma ??? Ești un dobitoc ! Nu meriți să fi nici preș de scară…

  12. au si liberalii javrele lor dar Bombonel a vandut pe nimic, gazele, titeiul, rafinariile, conductele, statiile Peco, depozitele, ce ai uitat?
    Ori primesti oua de la Cornu, pentru postari?

  13. În Spania îți alegi contractul cu preț de 0,14 €/kWh, dar cu preț mai mare pentru puterea contractată, sau cu 0,17 €/kWh, dar cu preț mai mic pentru puterea contractată. Indiferent cât consumi.
    La noi curentul costă 0,26 €/kWh, că suntem mai bogați ca spaniolii.
    Toată România e o mare covrigărie.

  14. Nu se laudă guvernul actual că ajută săracii. S-a văzut ce mult le pasă de România și români. Le pasă de Ucraina, UE și SUA.

  15. Caz concret .
    Mi-am izolat suplimentar locuința.
    Mi-am instalat panou solar pentru apa calda menajeră .
    Am renunțat la centrala pe lemne si mi-am instalat pompă de căldura.
    Am instalat panouri fotovoltaice pentru a compensa o parte din consumul de energie electrica .
    Toate acestea le-am făcut din resurse proprii , fără niciun ajutor sau subvenție .
    In condițiile prezentate, iarna ( cca patru luni ) consumul lunar este de cca 1000kWh. In restul anului consumul de energie electrică este compensat integral de producția panourilor fotovoltaice .
    Sistemul de tarifare nu ține cont de cei care și-au instalat pompe de căldură , cu toate că această soluție este recomandată ca alternativă la încălzitul pe lemne.

    • 1 Felicitari! In cati ani amortizezi toata afacerea?
      2 Nu toata lumea sta la vila

  16. @apa si vantul – băh, dobicreti, Iliescu a fost presedinte 10 ani, iar dreptacii tăi au fost 22! la guverne, tot așa, majoritatea anilor ne-au distrus alde PNL și PDL! ce PSD visezi?

  17. Ce atmosfera placuta domina rromania, tara membra ue si nato,adica lumea civilizata!Suntem gata, idiotilor!Ati vrut democratie?Luati!

  18. in primii 10 ani s-a vandut mai tot! Apoi au venit noii tai tovarasi cu imprumuturile. In curand vor veni si nepotii cu colivele.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.