Peter Sagan, la a treia victorie

Etapa a 16-a, Moirans en Montagne – Berna, 209 km -, una de profil plat, uşor vălurită, cu doar un sprint intermediar şi o căţărare de categoria a patra, amândouă spre final, plus ceva dificultăţi înainte de finiş -, i-a stors de enegie pe toţi concurenţii. O singură dovadă: viteza medie de peste 45 km pe oră!

S-a alergat din greu cu gândul la ziua liberă, de odihnă şi recuperare.

După un moment de reculegere, consonând cu doliul întregii Franţe pentru oribilul masacru de la Nisa, caravana porneşte la drum şi, ca de fiecare dată, se încearcă o evadare. Plutonul este pe fază, anihilează tentativa celor 8-10 rutieri, dar doi dintre ei, T. Martin şi J. Alaphilippe, amândoi de la Etixx, se detaşează. Pleacă în urmărirea lor alţi patru ciclişti, T. Craddock, N. Edet, T. Roosen şi V. Breen. Nici cei doi din faţă, nici cei patru urmăritori nu sunt nicio ameninţare pentru şefia clasamentului general. Se ajunge la un avans de 3 minute. Se aleargă într-un ritm nebun şi, la o oră de la plecare, se parcurg 49 km. Dacă mai punem la socoteală şi temperatura, 30 de grade, avem imaginea completă a unei caravane care vrea să ajungă cât mai repede la Berna, unde îi aşteaptă nu doar finişul, ci şi mult visata zi de odihnă.

Cei patru urmăritori sunt prinşi de pluton, dar neamţul T.Martin, un contratimpist de forţă (are trei titluri mondiale la contratimp!), îl cară pe francezul şi coechipierul J.Alaphilippe, care visează să-i aducă Franţei o mult aşteptată victorie de etapă. Avansul creşte la 4 minute. Se trece în Elveţia, pe la punctul de vamă Les Verrieres de Joux, şi plutonul, care a muncit din greu până acum, accelerează şi începe să reducă din diferenţă. Cei doi „exittişti” continuă să spere, dar totul e în zadar, Alaphilippe cedează, T. Martin continuă, este în joc şi mândria sa de contratimpist, dar este şi el ajuns şi cursa începe de-adevăratelea după sprintul intermediar de la Ins sau Aten ( cum i se spune în cele două limbi vorbite, franceza şi germana, în zona oraşului Neuchatel) şi după ascensiunea de la Cote de Muhlberg. Cei doi foşti evadaţi, plus alt „etixxist”, M. Kittel, sunt în coada plutonului. Speranţe năruite! În faţă, portughezul Ruy Costa atacă furibund, se duce la aproape 25 de secunde, dar viteziştii nu pot renunţa la ceea ce toată lumea ştia că se va întâmpla, sprintul masiv, spectacolul suprem al oricărei etape. Şi, într-adevăr, după 2 kilometri de şosea pavată, vine şi ultimul kilometru, pe un bulevard larg, propice confruntărilor la baionetă. P. Sagan, purtătorul tricoului verde, îl devansează cu doar câţiva centimetri pe A. Kristoff, care este urmat de S. Enger, J. Degenkolb şi M. Mathews.

Clasamentul etapei

1. P. Sagan 04h 26 02

2. A Kristoff ac. timp

3. S. Eder ”

4. J. Degenklob ”

5. M. Mathews ”

De precizat că urmează alţi 31 de rutieri cu acelaşi timp!

Clasamentul general

1. C. Froome 72h 40′ 38”

2. B. Molema la 1′ 47”

3. A. Yeats 2′ 45”

4. N. Quintana 2′ 59”

5. Al. Valverde 3′ 17”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victor Nita 183 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.