PFP cheamă la protest și acuză Guvernul că vrea să ia banii din fondurile Pilonului 2

Asociația Participanților în Fonduri de Pensii și Fondurile de Investiții (PFP) cheamă salariații să protesteze, duminică, 3 septembrie, fiind nemulțumită de afirmațiile premierului României și acuzând Guvernul că vrea să ia banii din fondurile de pensii Pilon 2, potrivit unui comunicat emis luni.

„Situația este foarte simplă: fondurile de pensii Pilon 2 au bani, iar Guvernul dorește să îi preia. Și dacă măsurile radicale de tipul naționalizării/desființării nu au avut rezultat, Guvernul caută alte explicații pentru a justifica preluarea acestor bani sau măcar a unei părți a lor”, se arată în comunicatul transmis de asociație.

Vineri, după ședința CExN al PSD, premierul Mihai Tudose a declarat că, potrivit Ministerului Finanțelor, „randamentul la pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obținut la pilonul II”, motiv pentru care a cerut o analiză a oportunității diminuării contribuției virate la fondurile administrate privat.

Sâmbătă, premierul României a revenit cu explicații pe pagina de Facebook, precizând că randamentul mediu al fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de aproximativ 4%, iar randamentul la care s-a referit vineri viza „suma încasată de beneficiar la pensie în cele două ipostaze-cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II”.

„Randamentul mediu, din 2008 până în prezent, al fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de aproximativ 4%. În Pilonul I, punctul de pensie se calculează ca fiind raportul dintre salariul încasat și salariul mediu. Acest lucru înseamnă că o persoană care a avut o creștere anuală a salariului mai mare de 4% față de creșterea salariului mediu va avea la pensie mai mulți bani decât o persoană care a optat și pentru Pilonul II”, a scris Mihai Tudose pe Facebook.

PFP acuză Guvernul Tudose de un „analfabetism economic feroce”, susținând că efectele se vor remarca la nivelul economiei României. „Ce altă exprimare decât „analfabetism economic” putem folosi pentru a descrie folosirea cuvântului „randament” în relație cu un sistem de pensii care este în deficit cronic de ani de zile? (…) Este inimaginabilă folosirea cuvântului „randament” în relație cu un sistem care nu investește nimic din sumele alocate (astfel încât să se poată discuta despre un randament al investiției, precum Pilonul 2). Ne este imposibil să înțelegem cum prim-ministrul și Guvernul său nu cunosc faptul că sistemul public din prezent nu este nimic mai mult decât o conductă prin care contribuțiile sociale plătite de salariații actuali se transferă către actualii pensionari sub formă de pensie”, se precizează în comunicat.
„Sistemul public de pensii este în deficit din 2009 până în prezent, iar valoare în cifre a deficitului anual atinge cote de 15 miliarde de lei”, precizează PFP.

„În realitate, Guvernul nu este interest nici de binele viitorilor pensionari, nici de randamentul așa-zis inferior al fondurilor de pensii tip Pilon 2. Altfel, am fi auzit discuții despre modalitățile de îmbunătățire a activității acestor fonduri, pentru a le ajuta să obțină randamente superioare. Ceea ce interesează Guvernul este un singur lucru: să facă rost de bani pentru a acoperi cheltuielile imense de personal și cu pensiile la care s-a înhămat fără nici o analiză prealabilă”, susține asociația.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.