Piedici pentru acordul bugetar în Parlamentul European

Parlamentul European a cerut, într-o rezoluţie adoptată joi după-amiază, îmbunăţirea acordului Consiliului European privind bugetul UE şi Fondul de relansare post-pandemie, insistând asupra unor suplimentări bugetare şi asupra introducerii unor condiţii stricte privind statul de drept.

„Fondul de relansare constituie o decizie istorică, dar priorităţi pe termen lung ale UE precum Acordul ecologic şi Agenda digitală sunt expuse riscurilor”, anunţă Parlamentul European.

Rezoluţia pe tema concluziilor summitului UE din perioada 17-21 iulie a fost aprobată de Parlamentul UE cu 465 de voturi pentru, 150 împotrivă şi 67 de abţineri.

Eurodeputaţii au criticat reducerea unor fonduri pentru programe destinate viitorului, avertizând că acest lucru „va submina bazele unei relansări sustenabile şi rezistente”.

Parlamentul UE avertizează că nu va aproba acordul bugetar în forma actuală. Europarlamentarii au insistat pentru stabilirea unor condiţii stricte în privinţa respectării principiilor statului de drept. Parlamentul UE „regretă profund” că membrii Consiliului European au slăbit semnificativ eforturile Comisiei Europene şi ale Parlamentului European de susţinere a valorilor statului de drept.

Parlamentul European vrea îmbunătăţirea acordului Consiliului European pe tema bugetului multianual şi a Fondului de relansare economică, a declarat miercuri David Sassoli, preşedintele Legislativului UE, insistând să fie suplimentate unele fonduri şi să fie impuse condiţii stricte privind statul de drept. „Există o propunere pe masă, dar am vrea îmbunătăţirea acesteia, în primul rând prin a încerca să oferim unele răspunsuri la reducerile pe care le considerăm nejustificate. Nu putem reduce bugetul pentru cercetare ştiinţifică, pentru tineri şi pentru programul Erasmus, nu se poate”, a declarat David Sassoli, citat de agenţia de presă Reuters.

Referindu-se la generalizarea formulării din acordul bugetar privind condiţionarea alocării fondurilor de respectarea normelor statului de drept, Sassoli a precizat: „Nu suntem mulţumiţi doar să fie menţionate principiile”.
Votul final al Parlamentului UE pe tema bugetului multianual şi a Fondului UE de relansare este aşteptat peste câteva luni, a precizat David Sassoli.

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns, marţi, la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027 şi asupra Fondului UE de relansare economică post-pandemie. Liderii europeni au aprobat un buget multianual în valoare de 1.074 de miliarde de euro. În plus, a fost aprobat Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, format din subvenţii nerambursabile de 390 de miliarde de euro şi din credite de 360 de miliarde de euro.
Planul prevede menţinerea condiţiei respectării normelor statului de drept în accesarea fondurilor europene. Dar, pe fondul opoziţiei vehemente exercitate de Ungaria şi Polonia, formularea referitoare la condiţionalităţi a fost generalizată. „Consiliul European subliniază importanţa protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene. Consiliul European subliniază importanţa respectării normelor statului de drept. În acest context, va fi introdus un regim de condiţionare pentru protejarea bugetului şi a Fondului de relansare Viitoarea Generaţie UE. În acest context, în cazul încălcărilor, Comisia Europeană va propune măsuri care vor fi adoptate de Consiliul UE prin majoritate calificată”, prevede acordul liderilor UE.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, consideră că flexibilizarea condiţiilor este o victorie a sa, potrivit site-ului german Tagesschau.de. La rândul său, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, consideră drept un succes „toată arhitectura de monitorizare. Multe ţări vest-europene ceruseră un instrument mai eficient de sancţionare a statelor care încalcă valorile fundamentale ale UE.

„Elementele centrale a ceea ce se propunea iniţial sunt încă acolo”, a avertizat, la rândul său, premierul Olandei, Mark Rutte. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a confirmat ideea: „În concluziile adoptate, ne angajăm să acceptăm şi să protejăm principiile statului de drept”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. „Liderii europeni au aprobat un buget multianual în valoare de 1.074 de miliarde de euro. În plus, a fost aprobat Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, format din subvenţii nerambursabile de 390 de miliarde de euro şi din credite de 360 de miliarde de euro.”
    Din cifrele de mai sus se poate observa ce mare cocoaşă poartă în spate fiecare cetăţean al UE pentru întreţinerea acestei armate de birocraţi , cu lefuri şi privilegii mai mult decât nesimţite !
    Deci pentru ieşirea din rahatul în care ne-au băgat covizii este alocată suma de 750 mld, pentru 27 de ţări şi pe vreo opt ani, iar numai pentru menţinerea în viaţă timp de 1(un) an, a acestei făcături birocratice, ce aduce tot mai mult cu vechea Uniune Sovietică peste 1.000 de mld . !
    Oare chiar suntem întregi la cap să menţinem asemenea anomalie politică , în care o mână de aleşi se vor stăpâni peste mai mult de jumătate de miliard de cetăţeni, unii întrebaţi şi păcăliţi să accepte, alţii, dintre care nu puteam lipsi noi românii, băgaţi cu japca fără să ne întrebe nimeni dacă vrem, sau nu !

  2. Mai e până departe… cele 80 de miliarde de euro încă sunt pe undeva prin galaxia Gutenberg… practicarea vopsiri gardului e o stratagema veche,la noi e vorba cu scroafa în coteț….accesarea acestor fonduri europene e exact cu mersul pe lună, toți l-au văzut pe Neil Armstrong ,dar nu sunt siguri că omul era pe lună…sau pe pământ.!!! Până atunci, adică până vom vedea banii, populimea țării va fi în jur de 10 milioane de români vii!!…că după araht morții vor depăși vii…și la ce vor mai trebui banii decât pentru înmormântări….amin…

  3. @Radu Humor
    Tocmai la ce ma gandeam si eu vizavi de monstruosul si nesimtitul aparat birocratic al UE. Politicile neoliberale comunitare ale ultimilor 20 de an, in consens cu cererile FMI si BM, au taiat in carne vie, ca zic asa, impunand masuri de austeritate aberante, taind peste tot plasa de siguranta sociala a cetatenilor, in paralel cu presiunile nato de crestere a bugetului militar si a cheltuielilor pt inarmare, care au fost acoperite cu creditele luate de la FMI & comp. Iar pentru dezvoltare n-a mai ramas mai nimic.
    UE sa inceapa reformarea cu taieri drastice ale numarului birocratilor si ale salariilor nesimtite. La urma urmei, se stie ca Parlamentul Eu e un balci al desertaciunilor, puterea decizionala e la Comisie (nealeasa prin vot) si prin alte parti.

  4. Un fapt pozitiv daca poate fi denumit asa este ca desi Rezolutie a Parlam.European a fost votata cu 465 de voturi pentru, 150 împotrivă şi 67 de abţineri,ea reflecta de fapt prin continutul sau pozitia globalista, autoritara si dictatul fata de Consiliul Europeana,ameninta ca va da un regulament ” adoptat prin codecizie” cu CE, care a „subminat” Comisia europ.si-i solicita de a-și finaliza activitatea înlegătură cu mecanismul propus de Comisie si dacă există o amenințare sistemică la adresa valorilor consacrate,in caz contrariu „declanseaza mecanismul” printr-o metoda ilegala,de mirul lumii”majoritate calificata inversa”! PE nu va aproba CFM fara „reforma” sistemului de resurse proprii ale UE, inclusiv introducerea unui coș de noi resurseproprii până la sfârșitul CFM 2021-2027, care să acopere cel puțin costurile aferente NGEU (suma principală și dobânzile) „Cosul propriu”sunt -contribuția pentru „materialele plastice ,negocieze un calendarobligatoriu de introducere a unor noi resurse proprii suplimentare în cursul primei jumătăți aurmătorului CFM, cum ar fi sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (șiveniturile obținute în urma oricărei viitoare extinderi), mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon, un impozit digital, taxa pe tranzacțiilefinanciare și baza fiscală consolidată comună a societăților.”PCT. 13. Deploră reducerile aplicate programelor orientate spre viitor-PE.ESTE contra reducerilor date de Consiliul EU statelor si guvernelor(RO nici nu a cerut),dar in schimb impune „redresarea”pe oblig.st.de a sustine bugetar”next generation EU”pt „generarea OMULUI NOU EUROPEAN,cu programe ca schimbarea de GEN,migratie,erasmus,clima globalism.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.