Piesă unicat din perioada dacică, descoperită în judeţul Olt   

Brăţara dacică descoperită în judeţul Olt este autentică, acest lucru urmând să fie anunţat, săptămâna viitoare, de Muzeul Naţional de Istorie a României, într-o conferinţă de presă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presă al Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), va fi organizată o conferinţă de presă prilejuită de recuperarea recentă a brăţării dacice din aur din Olt.

Conferinţa va avea loc marţi, 12 decembrie, la sediul instituţiei, şi va fi susţinută de procurorul general al României, Augustin Lazăr, de directorul general al MNIR, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu şi reprezentanţi ai Inspectoratului General al Poliţiei Române.

„Brăţara, recuperată de curând de către Inspectoratul Poliţiei Judeţene Olt, este deosebit de importantă pentru patrimoniul naţional, fiind o piesă unicat, singura de acest tip descoperită până în prezent. Brăţara are un capăt terminat printr-o protomă în formă de cap de animal, datată în secolul I a. Chr”, se arată în comunicatul citat.

Reprezentanţii muzeului naţional mai spun că, din nefericire, piesa salvată este incompletă, fiind parţial distrusă, reconstituirea completă a piesei fiind imposibilă în acest moment. Cu toate acestea, excepţionala brăţară realizată din aur pune într-o nouă lumină civilizaţia dacică de la sud de Carpaţi, de la care, până în acest moment, erau cunoscute doar obiecte de orfevrărie realizate din argint.

Directorul Muzeului Judeţean Olt, Laurenţiu Guţică, spune că evenimentul de marţi confirmă descoperirea istorică de însemnătate.

„Se confirmă totul. Este brăţară autentică unică în spaţiul românesc, la Sud de Carpaţi, dar este incompletă. Are cap de animal, nu e ca celelalte”, a declarat Guţică.

Un tânăr în vârstă de 27 de ani, din comuna Optaşi, este cercetat penal după ce a găsit brăţară dacică şi nu a anunţat poliţiştii, conform prevederilor legale.

În urma examinării brăţării, poliţiştii au stabilit că aceasta este confecţionată din aur de 24 de karate, cântăreşte 108 grame, iar la unul dintre capete are reprezentat un cap de lup alungit, continuându-se cu un corp de şarpe, însemne specifice dacice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

15 Comentarii

  1. Nu se precizeaza daca s-a organizat un site arheologic in zona unde a fost gasita bratara, dupa strat si eventuale obiecte s-ar putea completa/explica perioada in care a fost confectionata bratara.
    Sa speram ca vor incepe cercetari arheologice in zona si poate va fi o sansa sa se descopere o asezare/necropola dacica sau chiar mai veche.

  2. Stimate „R.C.” („Redactia Cotidianul” ?), „obiecte de orfevrărie realizate din argint” NU EXISTA, din simplul motiv ca „orfevrarie” inseamna pur si simplu obiecte realizate din AUR. E ca si cum ne-ati povesti, intr-un articol, despre „o baba tinara” sau despre un dop de plastic care a ruginit …

  3. Ce ne faceam fara lazarica!? Acum cred ca merita o distinctie de la kwi….erou national, ce mai…

  4. Ce mai, cumperi aur îl torni in formă de spirală, îi stilizezi la un capăt un cap de lup, și ceri treizeci de mii de euro pe câteva sute de grame cumpărate cu 8000Euro, vezi doamne aur dacic, brățara lui Burebista…

  5. Mă ciumaților fără imunoglobulină,..Voi orice găsiți in solul româniei de azi, stat de doar 97 de ani,. voi credeți că toate sunt de la daci. Mare greșeală. Acest trib primitiv care erau dacii, nu avea nimic care să semene a cultură sau gest de prelucrare a metalelor prețioase. Cosonul era grecesc, nu dacic. Decebal,Scorilo, Burebista, sau alții de care nu știți, erau șefi de trib analfabeți, care nu auziseră de litera scrisă. Dacii nu erau monoteiști cum vorbiți de Zamolxe, ci se rugau la tot felul de zeități păgâne. La fel sacrificile le făceau tot in cinstea zeităților pe care evident nu le cunoașteți, n-aveți de unde, dar sigur nu de dragul grecului migrator și excroc numit Zamolxis.Atenție de cum falsificați.

    • Cum iti permiti sa vorbesti asa despre singurul popor sedentar din Europa, tu care nu-ti stii originile, pentru ca muntii Altai sunt doar o ipoteza dintr-un areal vast din zona arida a Asiei? Daca nu-ti place Zalmoxis, te-as aminti ca sunt multe neamuri din Europa din Spania pana in Norvegia care se considera urmasii lui Deceneu si Zalmoxis, mai ales in evul mediu sau altfel spus dupa moartea lui Burebista cand o parte din triburi au ajuns la marea Baltica, iar altii cu Teodoric la Roma si in Spania ca luptatori in imperiul Roman de Apus dupa sec.V. De la Herodot,Iordanes la Cralos Troya multi istorici au apreciat pe geti mai mult decat chiar istoricii romani. In incultura ta nu stii ca Traian a cucerit doar partea aurifera a Romaniei, la fel si Imperiul Habsburgic care a stiu ca aurul din nisipul Olteniei este mai pur decat cel din muntii Apuseni, lucru consemnat si de Hasdeu.
      Iata ca fara sa vreau am adus in discutie aurul Olteniei de inalta puritate si este grav daca nu se analizeaza stratul din care provine obiectul. S-ar putea sa se descopere ca-i mai vechi decat sec. I iHr. si ca are legatura cu tablitele de aur descoperite in bazinul Dunarii adinca si in Bulgaria, dar din nefericire nu mai avem arheologi,specialisti in tracologie/istorie veche, toti se specializeaza in istorie contemporana.

    • Daca l-ai fi citit pe Pitagora ai fi aflat ca Zalmox este un termen getic si provine de la blana de urs in care era invelit nou nascutul ca simbol al transmiterii puterii de la urs la copil, numai ca sarmanii profesori de istorie extaziati de zvonul ca Herodot a scris ca: „unii credeau ca Zalmoxis a fost discipolul lui Pitalogra, au omis si finalul frazei prin care Herodot spune” ma indoiesc, este mai vechi”. Tu esti complexat ca nu poti sa-ti demonstrezi vechimea in spatiul european, profesorii romani sunt complexati ca sunt romani si nu eleni insa cum necum de cel putin 3.000 de ani getii si elenii au avut schimburi comerciale si un punct comun limba indoeuropeana cea care dainuie de cel putin 7500 de ani cat au tablitele de la Tartaria si tot ceea ce formeaza cultura Turdas-Vincea. Cand altii se chinuie sa expuna un ciob de lut ca simbul al vechimii noi pastram in muzee sute de vase intacte vechi de 8.000 de ani si figurine precum Ganditorii din mai multe site-uri decat Hamangia, superbele obiecte de la Cascioarele si Cucuteni, cultura Tisa si nu in ultimul rand tumulii din Prahova, fortificatia/cetatea intinsa pe 1800 de hectare din Cornesti jud Timis epoca bronzului din mileniul II iHr. Klaus ar trebui sa fii mandru ca poti trai intr-o tara care straluceste inca din negura timpului si pe care Nostradamus a prezentat-o in catrenele sale astfel:”poporul roman de pe paralela 45/Mesopotamia Europei a fost si va fi stralucitoare”. Nu cred ca trebuie decodificate aceste versuri. Ele spun ce toti strainii stiu de mii de ani.

    • Tu de ce neam ești,ca sa știm de ce mănânci r…t.Ca tine au fost și vor mai fi,ca tine au falsificat istoria, au mințit și au purtat ura în inimile lor negre fata de națiunea și meleagurile romanești.
      Klaus…Papagalus…

  6. @De la Pitagora: Indignarea dumneavoastra este de inteles. Totusi, migratia indoeuropana este mult mai recenta decit stravechile culturi Cucuteni si Tartaria, aproximativ mileniul 2 inaintea erei noastre. Despre limba acestor popoare nu exista nimic cert. Se poate doar presupune inrudirea cu limbile ibero-cucaziene, singurele reminescente ale acelor stravechi timpuri.

    • Nu vad ce legatura este intre evidentiere unei istorii vechi pe teritoriul Romaniei, ca demostratie impotriva unor afirmatii injurioase si momentul in care unii considera migratia/patrunderea in India a celor care se considera poporul lui Aryaman? N-are importanta daca civilizatia Indusului are 9.000 iHr. sau este recenta, important este ca descoperirea arheologica/bratara nu-i izolata sunt multe tezaure in muzee. Din cercetari acest spatiu este locuit de milioane de ani de la omul de prund pana azi fara intrerupere. Recent au fost datate niste oseminte la 35.000-40.000 de ani din Pestera cu Oase, ca fiind cele mai vechi din Europa. N-are importanta cand au migrat unii spre Asia sau America, etc. Important este ca aici de mult timp omul si-a gasit un loc, un adapost si o sursa de hrana si si-a creat o civilizatie multimilenara cel putin si un popor ce azi il numim roman. In concluzie: Noi suntem de mult pe acest pamant.

    • Stimate domn, continuitatea de locuire este de necontestat dar indoeuropenii, carora dacii le apartin, sint ulteriori culturilor mentionate de dumneavoastra. Este exact ceea ce am spus in precedentul mesaj. Va impartasesc indignarea si am raspuns si eu direct celui ce se pare ca si-a scurtat pseudonimul nu si naravul dar redactia, in nemasurata-i dragoste pentru libertatea de expresie, nu l-a publicat. Vad ca nici un respondent nu a remarcat faptul ca numele de Romania a fost adoptat in 1866 nu in 1918, ca Italia a luat fiint in 1861, practic concomitent cu Romania dar prin razboi de unificare, ca in Europa exista state care au luat fiinta dupa 1918, ca nimeni nu face caz din asta, ca doar Romania este mereu si mereu balacarite de mereu aceeasi.

  7. De ce nu acceptați faptul că și dacii, un trib mărunt din traci, sunt un popor migrator și au apărut in zonă cam nu intr-o eră a civilizației. Multe dinte vestigii, cum sunt și cele din Cucuteni , sau Tărtăria, nu li se pot atribui dacilor, pur și simplu pentru că nu erau in zonă atunci. Dacii nu au nici un merit. Nu au fost renumiți, ieșiți in evidență cu absolut nimic. Nu aveau monedă, nu aveau rege, nu aveau tipografie sau scribi, nu aveau zeu unic, nu erau căutători dee aur, deci, erau printre cei mai primitivi dintre primitivi, cum sunt și azi,..vorba lui Băse,.Concluzia este că habar nu aveți de istoria antică, la fel cum nici de cea contemporană,..Vă lăudați cu ceea ce ce ați fost și nu veți fi niciodată.

    • Nu sunt de acord cu formularea DACII, pentru ca este doar o denumire data de romani ei insusi sunt noi din sec.V iHr. Corect suntem Civilizatia Carpato-dunareana a Traco-getilor, alaturi de celti care au dat numele de Danubius Dunarii. Getii sunt izvoare de peste 2500 de ani cel putin de cand i-au invins pe persi.Iata cateva triburi geto-dace:Aedi,Albocense, Anarti, Apuli,Bieph, Biessoi,Buredeense,Buri,Carpi,Caucoense or Cauci,Ciaginsi, Clariae, Coertoboci,Crobidae, Daci, Getae,Napae, Osi, Piephigi,Potulatense,Predasense,Rhadacense,Sabokoi, Saldense, Scaugdae, Sense, Suci,Terici,Teurisci,Trixae, Tyrageti, Troglodytae. Nu putem omite triburile traco-ilirice,traco-dacice,paionoanii, pentru ca din ele s-au cuagulat meglenoromanii, istroromanii, macedoronamii. Iti vine greu sa intelegi dimensiunea neamului Trago-get despre care Herodot a spus „getii sunt cei mai viteji dintre traci” si ”tracii sunt cei mai numerosi dupa inzi”. Daca Inzii azi sunt peste un miliard, cat de multi au fost acum 2.500 de ani tracii de restul europenilor au fost nesemnificativi in evaluarea lui Herodot? Deci oricat de rau iti pare, Bazinul Dunarii din Muntii Padurea Neagra pana la Marea Neagra a adapostit triburile getilor.

  8. Măi dle. Sánta K. nu ne spui și ce făceau triburile ungurilor și nemților în acea perioadă? Scriau cărți, emiteau monede, construiau cetăți și erau focare de cultură și civilizație? Regatul dacilor cu capitala la Sarmisegetuza era întins în toată Câmpia Panonică și până la Marea Adriatică pe unde se făceau schimburile cu Roma, iar dincolo de Carpați până la Dunăre. Dovezile se găsesc în muzee și colecții private din Ungaria. Traian nu a ridicat ce-a mai măreață Columnă la Roma după ce a înfrât nici triburi ungurești nici triburi germanice!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.