Piperea: Vă vine să credeți?

Companiile din energie nu mai au bani – vă vine să credeți? Se împrumută masiv de la bănci, pe termen scurt, probabil cu dobânzi colosale, căci societățile – mamă din Franța, Italia, Germania și Austria au ele însele probleme de cash flow. Numai EDF a avut o pierdere semestrială de 8 miliarde de euro, așa cum titra Les Echos acum 2 săptămâni. De ce? Creșterea prețurilor și tarifelor la energie a cauzat și în cele 4 țări “suzerane” reducerea drastică a consumului și plafonarea sumelor din facturi. Și acolo, în industrie, consumul a decelerat, ba chiar au fost închise temporar mari uzine, pentru a evita blackout-ul.
În plus, în România, sunt multe milioane de persoane-beneficiare, cu chiu cu vai, de subvenții de la stat. Facturile ar trebui să fie achitate de consumatorii casnici vulnerabili și de stat, pentru consumatorii vulnerabili. Numai că statul nu are bani să achite toate aceste subvenții, la scadență. E la fundul sacului, deși a avut la dispoziție un PIB cu care se lăuda cu gura plină Cîțu, precum și 57 de mimiarde de euro împrumuturi (în ce găuri negre s-or fi aruncat acești bani, rămâne de văzut, dacă magistrații militanți anti-corupție își vor fi făcut treaba pentru care au fost plătiți, în loc să i ardă pe paginile de socializare). Mai durează până Statul o să se împrumute, pe seama noastră, cu dobânzi uriașe, pentru a achita asemenea subvenții. Până una-alta, companiile energetice vor da Statul în judecată, pentru multe miliarde de euro. Și vor câștiga, pentru că așa e schema concepută. Deoarece economia este distrusă de plandemia lui Werner, Șică, Vasilică și Raed, nu vor fi taxe, impozite și contribuții de colectat la buget, ci doar întreprinderi și resurse de pus la mezat, pe doi lei, precum și credite înjositoare și destructive de luat.
A, și între timp, vine blackout – ul parțial, care ne readuce cu picioarele pe pământ, în Evul mediu.
În rest, hai Liberare!
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14
Gheorghe Piperea 414 Articole
Author

17 Comentarii

  1. ” a cauzat și în cele 4 țări “suzerane” reducerea drastică a consumului ”
    -la maxtor s-au adunat plicurile ne-deschise….
    (companiile nu sint de buna credintza,
    nu mai executam plata!)
    (de fapt EI sint FURNIZORI,
    problema lor e cu „furnizarea” nu cu cash-flow.ul:
    -schema se repeta ,basedia a participat la ea:
    in privinta gazului natural productia interna anuala ACOPERA CEREREA DACA
    stocurile se acumuleaza peste vara;evident ca stocurile de gaz nu se constituie ,EI NU LE CONSTITUIE,
    nu au ce furniza-d-aia intra rusnaku pe tzeava,
    asta patrona basedia in csat,csm si alte comitete si comitzii!

  2. se pregateste marea resetare, nu? ceva despre legile de monitorizare si ascultare a cetatenilor, proiect adoptat in sentaul securimii…? TOTUL SE INTAMPLA PENTRU CA DORMIM! pas-cu-pas ca sa nu se sperie oile in somn….

  3. „stocurile” -obligatzie legala dar se gaseste la omv,la „austrieci” nu la „francezi”
    (politica de banditism e o curva,copilashii ei au tzashpe nume differite,coishpe nume diferite
    dar toti sint ai tarfei Babilonului!)

  4. Imprumuturile amintite, insumand 57 de miliarde de euro, sunt in mare parte fictive. Se pun din pix niste sume in contul datoriei externe a Romaniei, dar banii, dupa cum cu usurinta se poate vedea, NU SE REGASESC IN CIRCUITUL ECONOMIC din Romania. Ergo, acesti bani nici nu exista. Pur si simplu sunt trecuti in contul datoriei, si poporul urmeaza sa plateasca. Mai departe, logica e corecta: neavand evident cu ce sa plateasca, se vor scoate activele tarii la mezat, pe doi lei.
    Si ce e de facut, in afara de a protesta inutil pe internet?

  5. ” nu vor fi taxe, impozite și contribuții de colectat la buget, ”
    -ne gandim nici sa nu mai okazionam ” taxe de timbru „:
    dupa ” cererea introductiva ” doar ce LE trebuie e de dat tare de tot cu flit,
    ca la arahnide
    (scorpioni, păianjeni, opilioni, acarieni și altele).

  6. domnule Piperea mergem tot inainte pentru ca s-a vazut ca tot inainte , de 1989, era mai bine si am ajuns sa-i regretam pe comunisti si sa- facem statuie lui CEAUSECU la fiecare colt de strada.
    Dupa 30 de ani 5 milioane de romani sclavi si robi in lumea larga iar cei ramasi in tara sclavi ro robi in tara fata de straini , asa am „progresat ” dup[a 30 de ani de capitalism si, 15 ani de UE si nu mai stiu cati ani de NATO, acum urmeaza sa fim ocupati de trupe americane si franceze devenind teatru de razboi si tinte sigure , doar in interesul strainilor , desi ministrul de externe , domnul aiurescu, spune ca nu sunt in fata unui pericol fata de rusi .

  7. „Companiile din energie nu mai au bani – vă vine să credeți?”
    Pai nu mai au ptr ca la sfarsitul anului trecut au facut repede bilantul si profitul de miliarde l-au bagat repede in buzunarele actionarilor, ca asa e ingineria. Ce-i acum e pe anul asta, de-asta place atat de mult SRL-ul, ca e cu raspundere limitata. Raspund doar pro-stii.

  8. „cresterea preturilor si tarifelor la energie” nu cred ca a inteles nimeni de unde vine sau eu unul nu! Doar niste povesti pentru tampiti, nu explicatii daca si de ce a crescut pretul de productie, de transport, de distibutie, doar vrajeala cu liberalizarea! Unde Statul e majoritar sa liberalizat, acum Statul s-a facut „om de afaceri” si a plecat cu gazul pe bursa de la Viena ca doar el a pus gazul in pamant, iar cu utilajele a venit de acasa! De privatizari nu mai discutam cum s-au facut pentru ca acum procurorii sunt ocupati cu anchetarea lui Simion asta! Daca lumea ar fi mai desteapta am „liberaliza” taxele si impozitele si am plati fiecare cat vrem sau nu am plati, adica nu mai stingem becul sau oprim centrala nu mai deschidem portofelul sa platim la Stat! Dar ce sa vezi ca acum toti au card si facebook !!!

  9. „cresterea preturilor si tarifelor la energie” nu cred ca a inteles nimeni de unde vine sau eu unul nu! Doar niste povesti pentru tampiti, nu explicatii daca si de ce a crescut pretul de productie, de transport, de distibutie, doar vrajeala cu liberalizarea! Unde Statul e majoritar s-a liberalizat, acum Statul s-a facut „om de afaceri” si a plecat cu gazul pe bursa de la Viena ca doar el a pus gazul in pamant, iar cu utilajele a venit de acasa! De privatizari nu mai discutam cum s-au facut pentru ca acum procurorii sunt ocupati cu anchetarea lui Simion asta! Daca lumea ar fi mai desteapta ar „liberaliza” taxele si impozitele si am plati fiecare cat vrem sau nu am plati, adica nu mai stingem becul sau oprim centrala, nu mai deschidem portofelul sa platim la Stat! Dar ce sa vezi ca acum toti au card si facebook !!!

  10. Virgil Popescu legitimeaza prin neputinta, adica face fix nimic sa opreasca furnizorii sa debranseze clientii „rau platnici”, ca nu isi pot plati facturile marite artificial de multe ori. Dar politia si jandarmeria sa faca scut in jurul neputinciosului ministru al energiei sa-l apere de Simion. De ce nu face politia scut in jurul pensionarilor sa bage niste furnizori „baieti destepti din energie” la zdup, cand vin sa debranseze pentru neplata facturilor emise ilegal. La zdup cu Cîțu-n frunte principalul responsabil de dezastrul economic.

  11. I-ati votat , Editat Iohanis, pe catu, pe usr.
    Spalati-va pe cap cu ei.
    Platiti sclavilor ptr UE.

  12. Acum nu mai iesiti in strada , ati iesit ptr legea 13 ptr legea 16 . Cat de idioti. Acum astia va iau banii din buzunar si nu e nimeni nemultumit, stati ca sclavii si va uitati la tv

  13. Dacă toți consumatorii casnici șting becul și trec la lumânări, furnizorii vor mări prețul lumânărilor? Ce jigodii care au repatriat tot profitul prin punerea chelii pe gard a amarestienilor! Sa plătească multinaționale kwh de 3 ori că au jefuit țara și au furat profitul!

  14. Dacă trecem la lumânări și opait vor pune bir ecologica, pt vezi Doamne, vor degaja CO2, vor pune bir pe fum, cum era odată coseritul, adică pe nr coșuri fum. Asa ne aduc în sapa de lemn ca să fim nevoiți sa acceptam venitul universal garantat digital.Apoi….

  15. ciclop : pe vremea dictatorului era „fericit” la oras cel care fura de rupea, cel care turna la sectoris si la securici. la tara oamenii traiau din ce aveau. in numele bunului simt am sa ma gandesc ca erai de la tara. insa chiar si acolo oamenii, adevaratii TARANI CARE AVUSESERA PAMANTURI NU ERAU FERICITI. isi ascundeau pasarile de activistii care cautau tot ce puteau pradui, da? iar cei care lucrau in cooperative, dupa ce au pus labele pe terenurile oamenilor si ACOLO FURAU DE SPARGEAU. POSIBIL sa ii regreti matalik pe comunisti. sau pe dictatorul criminal. noi, restul, nu. NOI VREM LIBERTATE, exact ca si inainte, asta dorim si acum! nu ne baga pe toti in aceeasi oala cu matalik. unii dintre noi, au suferit atunci. starea de NE-LIBERTATE afecteaza spiritul. dumneata si comunistii (sau fascistii ca sunt totuna) sa iti cauti fericirea comunistoida intr-o tara de prin ioropa. ca europa este plina de f a sci sti/bolsevici (totuna) acum. succ_escuri!

  16. SA PLANGEM LA MORMANTUL CALAILOR NOSTRI E O PROSTIE ,EU CRED INT-O MANIPULARE COMANDATA ,AZI MAI MULT DECAT ORCAND INFORMATIA CORECTA ESTE O AVERE,CONTEAZA DACA CEL CARE ARE INFORMATIA STIE CE SA FACA CU EA.
    ROMANII SUNT NISTE OI DATE LA STRUNGA ,CHIAR SI PE CELE STERPE EI VOR SA LE MULGA !.
    CAND NU VOR MAI AVEA CE MUGE SAU CE FURA ATUNCI VOR PARASI ROMANIA .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.