Planuri ambiţioase. Proiectul se va realiza, insistă Australia

Australia a subliniat vineri că acordul istoric de dezvoltare a submarinelor nucleare AUKUS cu Londra şi Washington va „merge înainte”, în pofida temerilor tot mai mari cu privire la costuri, capacităţi şi posibila revenire la Casa Albă a lui Donald Trump, transmite AFP.

„Cele trei guverne implicate lucrează într-un ritm susţinut pentru a realiza acest lucru”, a declarat vineri ministrul australian al Apărării, Richard Marles.”Se va întâmpla şi avem nevoie să se întâmple”, a adăugat el.

Ca parte a tinerei alianţe de apărare AUKUS, cei trei aliaţi de lungă durată s-au angajat să îşi consolideze împreună puterea militară pentru a stopa expansiunea militară chineză în regiunea Asia-Pacific.

Oficialii apărării au dezvăluit săptămâna aceasta planuri ambiţioase de a furniza Australiei submarine cu propulsie nucleară, unul dintre principalii piloni ai acordului.

După abia doi ani de existenţă, există deja semne că AUKUS şi proiectul său principal ar putea fi ameninţate.

Unii se tem că Donald Trump va abandona pactul dacă va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie şi va reveni la politica sa externă care pune SUA mai presus de orice, „America First”.

Confruntat cu apariţia unor potenţiale puncte fierbinţi în întreaga lume şi cu atitudinea din ce în ce mai agresivă a Chinei în Strâmtoarea Taiwan, Grant Shapps, ministrul britanic al apărării aflat în vizită în Australia, a insistat vineri asupra faptului că AUKUS-ul a devenit mai important ca niciodată.

După zeci de ani de relativă pace, Shapps a observat că planeta trecea încet de la o epocă „postbelică” la una „pre-războinică”.”Trăim vremuri mai periculoase”, a spus el în timpul unei vizite la şantierul naval Osborne din Australia de Sud.

Australia a anunţat joi că intră într-un parteneriat cu British BAE Systems pentru construcţia de submarine cu propulsie nucleară.

În 2021, Canberra a provocat o criză diplomatică majoră în relaţia cu Parisul, anulând fără avertisment un contract de 55 de miliarde de euro ce prevedea achiziţionarea a 12 submarine cu propulsie convenţională de la Naval Group.

Australia speră să dispună de opt nave cu propulsie nucleară până în anii 2050 – o combinaţie de noi submarine din clasa AUKUS construite pe plan intern şi în Regatul Unit şi nave din clasa Virgina, achiziţionate în Statele Unite. Submarinele cu propulsie nucleară oferă mai multă invizibilitate şi, mai ales, mult mai multă autonomie decât submarinele convenţionale.

Proiectul AUKUS, menit să doteze Australia cu submarine cu propulsie nucleară, ar putea costa până la 240 de miliarde de dolari pe o perioadă de 30 de ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

 1. Un submarin al baietilor astia costa de zece ori mai scump decat altul similar facut de China. De ce nu le cumpara de la chinezi?

 2. Și în România, planul funcționează perfect! Confortul și nesimțirea luxosilor distruge definitiv Romania.

 3. mare dreptate a avut Generalul Charles de Gaule !!!
  un ostas cun n-a mai avut Franta de la Napoleon B.

 4. Mda.. ”merge inainte”.. In curînd ai mai multe submarine decît pești..Iar, nu mai e o armă secretă. Există deja sateliți care te descoperă chiar de ești la mia de kilometru sub apă..

 5. Deci toată manevra mondeală kAUKUS a fost de fapt destinată să transfere contractul franțuz pentru submarine nucleare, ȘI BANII aferenți, către Marele Lickurici. Normal că acum S.U.A. nu mai sunt în criză economică, iar Ioropa sucombă!
  ȘANTAJ și HOȚIE, se numește, și se bazează pe aceste cozi-de-topor $$oroșizde, Mârleș șî tikiatu’ Grent Șapps absolvent dă ișcoală dă Gramatică……[Rumburak]

 6. Pana acum cateva saptamani , AUSTRALIA se plangea ca se distruge MAREA BARIERA DE CORALI !!! Daca isi cumpara 5 submarine nucleare ( ca tot e plina de cautatori de aur , pe care il gasesc cu tonele ) poate il va apara !!! Ma uit des la emisiunea cu APARATORII GRANITELOR AUSTRALIEI . Ma mir ca din cei 800.000de aparatori , am vazut doar de 2 ori ABORIGENI !!! CINE SUNT AUSTRALIENII ??? HOTII si TALHARII ENGLEZI !!! ACELASI LUCRU SI CU CEA MAI SIGURA TARA DE PE GLOB : NOUA ZEELANDA !!! CAND LEA GASIT JAMES COOK , AU CERUT BASTINASII VIZA ???

 7. ÎN TRADUCERE LIBERĂ -AUSTRALIA ARE NEVOIE DE SCLAVI CHINEZI -PE CARE ÎI VATRANSPORTA CU SUBMARINURILI”!”!” LA PESCUIT DE PERLE -PENTRU PERLELE CUROANEI ! RĂZ-BOI-ENII!

 8. Noua cursa a inarmarilor a fost declansata de Comintern, DIRECTORATELE Moscova si Pekin, pentru BOLSEVIZAREA/RESETAREA MONDIALA!!!
  TRILIOANELE cheltuite in aceasta NEBUNIE COLECTIVA declansata de EPIGONII GENOCIDARI BOLSEVICI-COMINTERNISTI ai lu Stalin si Mao
  sunt smulse de ILEGALII legendati in toate tarile Lumii din BUGETELE PACII si PROSPERITATII, pentru ca OMENIREA trebuie supusa cat mai multor SUFERINTE, ATROCITATI si MOARTE…

 9. Australienii au slugărnicia în genă. În Primul Război Mondial trupele ANZAC au fost trimise de Churchill în prima linie, să fie măcelărite la Gallipoli de turci. În timpul mascaradei Covid au fost cei mai sârguincioși în a aplica cele mai tembele măsuri împotriva propriilor cetățeni. Acum, cu noua modă care este înarmarea, execută orice li se poruncește.
  Le place să slugărească, probabil sunt și cam masochiști.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.