Plătim cel mai puţin pe carne

România are, alături de Polonia, cele mai mici prețuri la carne din Uniunea Europeană, conform datelor prezentate de Eurostat.
Oficiul de statistică al Uniunii prezintă un grafic în care România apare cu 37 procente sub media UE.

Plătim cel mai puţin pe carne

România are, alături de Polonia, cele mai mici prețuri la carne din Uniunea Europeană, conform datelor prezentate de Eurostat.
Oficiul de statistică al Uniunii prezintă un grafic în care România apare cu 37 procente sub media UE.

România are, alături de Polonia, cele mai mici prețuri la carne din Uniunea Europeană, conform datelor prezentate de Eurostat.

Oficiul de statistică al Uniunii prezintă un grafic în care România apare cu 37 procente sub media UE. Alte state membre cu preţuri scăzute la carne sunt Bulgaria (36% sub media UE), Lituania (29%) şi Ungaria (25%).

Atunci când nivelurile prețurilor din țări sunt comparate cu indicele mediu al nivelului prețurilor din UE, 100, rezultatele arată că în 2018, prețul cărnii a fost cel mai ridicat în Austria (nivel de preț de 146), Luxemburg (142), Franța (131) și Belgia (126).

Categoriile de carne reglementate de aceste statistici includ carnea de vită, porc, miel, capră, păsări de curte, alte tipuri de carne și organe comestibile, delicatese și alte preparate din carne.

Distribuie articolul pe:

10 comentarii

  1. Ce mai „statistici”.. 🙂 Tinand cont de raportul venituri/cheltuieli, in realitate romanii platesc mai mult sau acelasi pret pentru produsele de consum comun, fata de un cetatean european. De calitatea produselor nu mai discutam, ca nu are rost. In Romania este japca si specula pe fata. Pentru cei care au ceva cu „diasporenii”, doar intrati pe kaufland.de, inchipuiti-va ca aveti un venit de minim 4.000 Euro/familie si o sa vedeti ce bine traim noi aici :))))))

  2. Asta e, ca multe alte „statistici” si „procentaje” marca UE, o mare mincatorie nu de carne ci de cacat ! Ni se spune (probabil, cum se zice, „ca sa prostim prostii !”) ca sintem „sub media UE”, in loc sa se faca SINGURA raportare valabila si edificatoare, aceea a puterii de cumparare (preturi/salarii) ! Pentru ca daca sintem imbroboditi iarasi cu aceeasi cifre FALSE, putem sa ne intrebam din nou : „Daca totul merge asa de bine, noua de ce ne merge asa de rau ?”

  3. Ce carnivor mananca 49 kg de carne/luna? salariul minim net este 1200lei, iar pretul variaza de la 8lei/kg pulpe lui la 20 40lei/kg porc-vita deci pot fi mai mult de 60 kg!!! O alimentatie echilibrata inseamna 30% proteine, iar unii medici avertizeaza ca un consum de carne mai mare poate provoca probleme grave, putine sunt persoanele care consuma doar proteina din carne, mai sunt oua, lactate, legume precum fasole uscata, lintea, soia, etc. Deci in mod firesc se poate vorbi de 3-6kg pe luna. Articolului despre pret este preambulul unor scumpiri. Ati tot spus ca este un dezastru, inflatie etc…unii va vor ajuta sa simtiti dezastru care pana acum a fost imaginar, dreapta cea buna si grijulie cu sanatate va ajuta. recomandarea 500 g pe saptamana. Asa ca daca veti injumatati consumul nu veti simti cresterea preturilor…

  4. … ca asta e preferata romanului, trebuie sa alegi o piesa buna.Cea mai buna calitate o ai din porcul tau crescut corect in curte, de la magazin habar nu ai ce cumperi.Poti incerca un experiment: cumpara o ceafa de porc de la magazin cam de 4-5 cm grosime, care sa aiba intre 350-500 de grame si fasoneaza una la fel din porcul tau de acasa sau de la un magazin care stii ca vinde carne de porc corect crescut.Cantareste piesele inainte de gatire si dupa gatire.Vei observa ca o carne proasta din supermarket scade intre 20-40%, iar carnea autentica scade maxim 5-9 %.Mancam prost, dar problema este ca nu stim sa mancam.Daca toata viata ai mancat macaroane proaste cu branza imputita, normal ca o pasta de calitate cu o branza fina iti va parea ciudata.Suntem saraci si pe deasupra mancam cel mai scump si cel mai prost din UE!!!

  5. Autorul care a zvarlit stirea pe pagina,ca mucii pe pereti… a uitat
    sa pomeneasaca ca un 1 euro e aproape 5 lei si tot asa lire,apoi sa
    treaca la comparatii.E una sa ai 2000 euro leafa si alta 2000 lei,ai
    inteles nea Cosmine,daca nu,cauta alta meserie !

  6. @Adrian cam cât ai călătorit tu pe afară? Ca nu ai deloc dreptate. În plus, de la Ungaria în sus, salariul minim pe economie este 1500 euro. Și nu mulți au salariul minim. La noi e 250 euro. Deci… De raportul asta ce zici? Nu mai mânca maro!

  7. Analiza lu’ peste ! Spune domnule cate kg de carne poate sa cumpere romanul din salariul mediu pe economie in Romania , sa zicem , si cate kg de carne poate sa cumpere austriacul , francezul , belgianul , …. din aceleasi salariu mediu din tarile lor ! Un roman dintr-un salariu minim poate sa cumpere 49 Kg de carne ,
    un neamt dintrun salariu minim poate sa cumpere 152 Kg de carne ! O fi carnea mai ieftina in Romania , dar problema e , iti poti permite sa o cumperi si sa mananci carne mai des ? De legume nu spui nimic ? Te costa mai mult o masa cu legume decat o masa cu carne ! 1 kg de rosii – 6 lei , 1 kg carne pui – 7 lei ! Pai ia sa-mi spui cum te simti dupa ce ai manca 1 kg de rosii in comparatie de cum te simti dupa cea ai mancat 1 kg carne de pui ! L-ai intrecut pe Vacaroiu , ala care ne spunea ca mancam gaini cu virgula … ! P.S.: In septembrie 2018 , INS spunea ca salariul minim pe economie nu mai acopera cheltuielile cosului minim de consum ! Asta-i tragic !

  8. Citez:”prețul cărnii a fost cel mai ridicat în Austria (nivel de preț de 146), Luxemburg (142), Franța (131) și Belgia (126).””
    Halloooo! Ce inseamna: 146, 142, 131, 126, sunt cumva bastoane, bucati, bitcoini, salive, sau ce? Scrie bre moneda tarii sa putem face calcul realist, sa comparam preturile cu tarile care isi respecta cetatenii si agacerile!

  9. Na doar la carne !!!
    La toate alimentele de baza preturile din UE sunt mai mari.
    Nu mai vorbesc de pretul carburantilor.
    Diasporistii rumani obisnuiesc sa spuna ca nu este adevarat, dar cand le pui poze alternative cu preturi din rumania si Germania, de exemlu, inteleg ca sti cum sta treaba si atunci pun placa aia: „da, dar produsele din Germania sunt mai bune”.
    O daaaaa, va credem pentru ca noi nu am folosit produse din Germania cand am fost in concedii sau delegatii si nu stim exact cum sta treba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.