Plută dus cu mita: „Vine omu’ cu 20.000 aici! Deci, fii atent că îmi bate inima!”

Managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, i-a dat 20.000 de euro mită lui Cristian Plută, director adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), pentru a-l numi în funcţie, banii fiind aduşi într-o pungă de hârtie la un restaurant din Capitală.

Detalii despre cazul de corupţie de la ASSMB apar în referatul prin care DNA solicită în instanţă arestarea preventivă a patru persoane implicate în acest caz, respectiv Cristian Plută, George Mirel Cristescu, omul de afaceri Dumitru Alexandru Paul şi Silviu Stăncilă (intermediar).

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, cea care l-a denunţat pe Cristian Plută este Oana Sivache, şefa ASSMB, care este martoră în dosar.

Conform referatului, în luna aprilie, martora a fost abordată de Cristian Plută, care i-a spus că are nevoie de bani pentru a-şi construi o casă, iar sumele necesare urmau să vină dintr-un contract de reparaţii pentru toate spitalele din subordine, unde intenţiona să perceapă de la firmele de construcţii un „comision” de 10%.

Ulterior, Plută i-a spus că este în căutarea unui manager pentru Spitalul Colentina şi are o persoană dispusă să plătească 20.000 euro pentru acel post. De asemenea, el i-a promis că va împărţi cu ea cei 20.000 de euro, urmând ca intermediarul Silviu Stăncilă şi noul director al spitalului să primească şi ei bani din contractele spitalului. Ca măsură de precauţie şi pentru a se proteja, femeia a înregistrat convorbirile cu Plută, iar aceste înregistrări au fost predate la DNA.

Cu aprobarea instanţei, procurorii au înregistrat convorbirile purtate de Silviu Stăncilă şi Cristian Plută. Din interceptări, rezultă că Plută urmărea să obţină bani şi din fraudarea contractelor de achiziţii de la Spitalul Colentina.

După numirea lui George Mirel Cristescu în funcţia de manager al Spitalului Colentina, are loc o întâlnire pe 19 iunie, într-un restaurant din Capitală, unde participă noul director al spitalului, Cristian Plută şi Oana Sivache.

Femeia le-a descris procurorilor cum a decurs întâlnirea.

Astfel, George Mirel Cristescu a venit cu o geantă din piele şi o sacoşă de cadou din carton de culoare deschisă, pe care le-a aşezat jos în stânga sa între el şi Cristian Plută.

La un moment dat, Cristescu s-a ridicat de la masă şi a luat geanta-diplomat de lângă scaun şi a indicat cu mâinile sacoşa din carton, lăsată lângă scaunul pe care se afla aşezat Plută.

Cristian Plută a luat sacoşa din hârtie, iar femeia l-a întrebat dacă acolo sunt bani. El a răspuns pe un ton scăzut „sunt 20.000 de euro”. Femeia a replicat: „20.000 de euro. Pentru ce?”, iar Plută a răspuns: „Pentru ce am vorbit”. Apoi, Plută a scos un plic alb din sacoşă, l-a rupt şi i-a arătat femeii două teancuri cu bancnote în euro, legate fiecare la mijloc cu bandă albă din hârtie. După ce s-a uitat la cele două teancuri, Plută a luat unul dintre ele, i-a cerut să deschidă geanta şi a pus un teanc în geantă.

Declaraţia femeii se coroborează cu o înregistrare ambientală:

CRISTESCU: V-am pus. Uitaţi, aveţi aici! Eu am plecat şi atunci aştept orice când îmi ziceţi, orice, imediat am declanşat. Bine!

PLUTĂ: Bine!

CRISTESCU: Sărut mâna!

PLUTĂ: Numai bine!

(…): Ce avem acolo? Ce avem, mă!?

PLUTĂ: Stai, mă!

(…): Zi, Plută!

PLUTĂ: Boss, omu’ e O.K., asta spun, e…

(…): Ce avem în pungă? 20.000? Pentru?

PLUTĂ: Păi…

(…): Eu am crezut că ţi i-a dat deja sau că urmează să-i dea.

PLUTĂ: Hai, mă! Eu las lucrurile să curgă elegant, şefa!

(…): Da, mă, da’ hai că vorbim noi între noi acum. Vine omu’ cu 20.000 aici! Eu mă simt prost. Deci, fii atent că îmi bate inima! Nu, deci eu mă simt prost rău de tot. L-am mai şi (cuvânt obscen).

PLUTĂ: Ăsta este omu’. Joacă în echipă. (…) Dar acolo e prea mare colcăiala la spitalul ăla şi ăla l-a lăsat de (…) Tu îmi ziceai că e tovarăş.

În aceeaşi zi, femeia s-a dus la DNA şi a predat procurorilor un pachet compus din 100 de bancnote în cupiuri de 100 euro, suma primită de la Plută.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Pai dupa cum arata, asta din imagine mai e si balaoaches ! He he ! Cind musca bibanu’, Pluta se duce la fund …

  2. Am cautat vreo 15-20 de articole in „presa mare” si „independenta” sa aflu o informatie, cine a adus personajul pe functie, in ce an, cine-l tine in brate. NICIO prestituata de la marile agentii de propaganda nu scrie nimic, de la leprele G4Media pana la intelectualii de la Jurnalul. Intr-un final am gasit un site micut, cu un articol mai lung decat e prezentat in tabloidul asta numit Cotidianul, care face un istoric al personajului si al bisericutzei care-l tine in spate, USR-PSD… omul a fost adus pe functie sa inlocuiasca un PDSist de catre Frigusor Dan. In doar 2 ani de cand a ajuns pe functie, i-au aparut in avere vreo 2-3 case si vreo 2-3 terenuri… probabil „coincidente”, „tranzactii anterioare”, „mosteniri”, „donatii” sau un norocos care a facut bani din „meditatii” (declarate ca de Ciolanis)

  3. Copie aproape perfecta a ursarului ciolacu😏! Unul a stat mai mult la soare si pe celalalt au curs apa si crema de albire mai mult timp, in rest, acelasi caracter, metehne, practici, tupeu si arogante. Unul e dovedit real infractor, altul va urma in timp.

  4. Un alt tip de GODEI. Ce jaf au putut face in 30 de ani jogodiile pesediste si peneliste. Platim cele mai scumpe facturi, impozitare pe munca, preturi mari ca sa hranim clica asta de bugetari banditi si paraziti. Face cineva un inventar al celor din administratia spitalelor si a averilor dobandite pe numele lor sau al neamurilor lor? I-as duce la zidul Targovistei fara mila.

  5. Daca-l dezbraci de costum, ramane omul asa cum e: damigeana in stanga, carnatul in dreapta si ochii flipper dupa cucoane si verzisori; maieu jegos, ridicat peste burdihan, sa se vada bogatia.Cum mama dreaq sa pui un asemenea specimen intr-o functie ? Si unde ?? La asmb ! Jalnici oameni. Si la partide, si pe strada.

  6. REZERVISTUL M.A.I Ec. BUTUNOI Liviu-director financiar contabil la COLENTINA mai vede lumina zilei….????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.