Pluton de execuție pentru condamnații la moarte! Într-un stat american

Condamnaţii la moarte din Idaho, un stat din vestul SUA, ar putea fi ucişi de un pluton de execuţie dacă injecţia letală nu este posibilă, potrivit unei legi adoptate luni de parlamentul local, notează AFP.

Aprobat cu 24 de voturi pentru şi 11 împotrivă de Senatul acestui stat conservator, textul urmează să fie ratificat de guvernator.

Idaho ar deveni astfel al cincilea stat american care a aprobat această metodă de execuţie, după Utah, Oklahoma, Mississippi şi Carolina de Sud, potrivit organizaţiei Death Penalty Information Center.

Din 1976 şi sfârşitul unui scurt moratoriu asupra pedepsei cu moartea în Statele Unite, doi bărbaţi şi o femeie au fost executaţi astfel – toţi în Utah (vest) -, ultima execuţie fiind în 2010.

Statele americane care aplică pedeapsa cu moartea întâmpină cele mai mari dificultăţi în procurarea substanţelor necesare unei injecţii letale, din cauza opoziţiei companiilor farmaceutice care nu vor să fie asociate cu pedeapsa capitală.

Moartea în faţa plutonului de execuţie ar putea avea loc în Idaho numai în cazul în care injecţia letală este imposibilă.

Asociaţia pentru apărarea libertăţilor civile ACLU a denunţat adoptarea legii drept „îngrozitoare”, considerând-o „arhaică”.

„Un pluton de execuţie este deosebit de înfiorător(…), astfel de execuţii lasă cicatrici durabile tuturor celor implicaţi”, a declarat ACLU Idaho într-un comunicat.

Persoanele ucise de plutonul de execuţie „sunt, după toate probabilităţile, supuse la niveluri extreme de durere şi tortură”, a adăugat organizaţia, citând experţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

12 Comentarii

  1. Cei ce vor fi executati de plutonul de executie sunt CRIMINALI feroce ,nu domnisoare de pension
    De unde atata grija fata de suferintele lor din momentul executiei ????

  2. Asociaţia pentru apărarea libertăţilor civile ACLU a denunţat adoptarea legii drept „îngrozitoare”, considerând-o „arhaică”.
    Crimele comise de drogatii ,declasatii si taraturile Americii sunt ” admirabile’ , considerate ”acte umanitare”???’

  3. CÂTĂ DEMOCRAȚIE! PEDEAPSĂ CU MOARTEA? CÂTĂ GRIJĂ DE OM?

  4. Nu ar fi mai ieftin streangul, creanga si scaunelul?……[Rumburak]

  5. Aplicarea pedepsei capitale este, la o privire obiectiva, crima cu premeditare, perfect legala.
    Cand s-ar putea scapa de aceasta ramasita a primitivismului in societate, greu de zis. Atunci cand moravurile nu vor mai fi la acelasi nivel de decadere de pana acum. Adica niciodata -errare humanum est.
    Un cerc vicios.

    • Pedeapsa cu moartea este ceva drept, moral si economic dpdv al cheltuielilor. Ptr ce sa tii un criminal pe banii contribuabilor o viata intreaga sau multi ani in puscarie?
      Dar cel care a omorat s-a gandit ca omorul este ceva primitiv si decadent?
      In Romania sunt pedepse destul de mici ptr crima. (ex Huidu-3 oameni omorati, 0 zile inchisoare) Cica: condamnare pe viata, adica 25 de ani. Daca este cuminte, scapa si dupa 11 ani si te intalnesti pe strada cu nenorocitul care ti-a omorat si chinuit fiul/fiica/sotia/parintii/rudele si-ti rade in nas.
      Pedeapsa cu moartea este necesara ptr curatirea societii de bestiile umane……[Rumburak]

    • @ Rumburak, pane profesore, Arabella samd.

      La teoria asanarii societatii prin pedeapsa capitala, sau sa speli o crima prin alta (economia veterotestamentara, ochi pt ochi dinte pt dinte), raspunsul neo-testamentar ar putea fi:
      „Acela dintre voi care e fara de pacat, sa ridice primul piatra”…
      Adica judecatii umane i se suprapune totusi, teoretic, judecata divina. Ca practica e mai grea, e altceva.
      Cum spunea Tutea (ups, dat ca interzis de dictatura coloniala), omul tinde asimptotic spre perfectiune. Aceea e directia, chiar daca cu mijloace strict umane e imposibila.

  6. Păi de ce nu-i exportă în Canada, că acolo e legală eutanasia la cerere? Nu contează cine face cererea.
    Iar eutanasia se face cu aceleași substanțe produse de companiile farmaceutice deontoloage.

  7. Ar fi mai simplă castrarea definitivă a celor caee au la activ infracțiuni repetate cu violență și crearea de enclave complet închise pentru cei care recidivează.Ca să-și trăiască”visul”.Un implant GPS ar preveni o eventuală părăsire a perimetrului.Așa au fost educați vechii australieni pe care foamea i-a învățat ce înseamnă munca și cinstea.Și a funcționat.

  8. Eu le-as face vaccinul magic. Mai multe doze, sa nu se chinuie. E un suprastoc la ieoropa. Avem, Maria Ta!! Moarte sigura.

  9. @Otova Corecta observatia.
    De ce nu aduc 2-3 doze pentru eutanasie din Canada pe an, ca mai multe nu le trebuie?

    Alta minciuna americana:”opoziţia companiilor farmaceutice care nu vor să fie asociate cu pedeapsa capitală.”
    Rasu-plansu: le-a lovit „morala” pe companiile farmaceutice care produc mii de medicamente nocive, puse pe piata inainte de a fi testate, pentru PROFIT !!!

  10. Si dece nu-i spanzura, ca-n filmele cu cowboys? Simplu si ieftin! Un copac, o funie si o bucata de sapun. Pot face inaugurarea cu Sorosh father&Son.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.