”Politica” Crăciunului: Europenii, niște răsfațați în comparație cu americanii

Europa este un continent cu tradiții extrem de diverse de Crăciun, însă toate țările au în comun un lucru: au cel puțin o zi declarată sărbătoare oficială în perioada 15 decembrie-15 ianuarie. Iar această regulă o respectă și țările în care majoritatea este musulmană, precum Turcia, scrie The Guardian.

Mai toate statele europene sunt creștine, fie că vorbim depre catolicism, protestantism sau ortodoxie. Prin urmare, sunt patru zile sărbătorite în aceste state: 25 decembrie (nașterea Domnului), 1 ianuarie (prima zi a noului an, potrivit calendarului gregorian), 6ianuarie (Botezul Domnului) și 7 ianuarie (Craciunul pentru țările ortodoxe de rit vechi).

Pe lângă aceste zile libere se adaugă altele, fie că este vorba despre sărbători laice sau religioase.

Cine are cele mai multe zile libere

Dintre țările europene, Rusia a instituit cele mai multe zile libere în decembrie-ianuarie. Fiecare zi dintre Anuil Nou și Crăciunul pe stil vechi este liberă pentru ruși, ceea ce inseamna nu mai puțin de opt zile în total.

Urmează la distanță mică, Armenia și Liechtenstein, unde sunt 7 zile libere. Se distinge si Suedia, unde în această perioadă sunt 6 zile libere.

Mare parte din țările Europei Centrale si de Est au mai multe zile libere în această perioada de iarnă decât statelel vestice. În Germania, Spania, Marea Britanie, Norvegia angajații se pot bucură de trei zile libere, în timp ce în Franta și Portugalia doar de doua zile libere (la fel ca si în Turcia). Trebuie menționat că în unele landuri germane cantoane elvețiene sau regiuni spaniole zilele libere de Sărbători nu respectă regula impusă de autoritățile centrale.

În România, Cehia, Polonia, Austria, Italia, Croația, Bulgaria și Grecia se acordă 4 zile libere.

În Ungaria, Serbia și Ucraina vorbim de doar 3 zile libere.

În comparație cu Statele Unite, Canada, Japonia, europenii par răsfățați. În țările enumerate mai înainte se acordă două zile libere. În China doar o zi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.