Politicieni români „amenințați” cu moartea

Politicieni români au afirmat de-a lungul timpului că au fost ținta unor amenințări cu moartea. Unii au depus plângeri penale, alții nu le-au luat prea tare în seamă, iar alții nici măcar nu le-au putut demonstra. Reale sau imaginare, afirmațiile au rămas simple vorbe, în România neexistând până acum niciun atentat la viața politicienilor.

Mesajele de amenințare au fost postate îndeosebi pe rețelele de socializare, ori au fost trimise prin e-mail sau telefon. Unele dintre afirmațiile politicienilor au rămas doar la nivelul declarațiilor, aceștia neputând să dovedească adevărul din spatele cuvintelor.

Robert Negoiță, amenințat de Sebastian Ghiță

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a depus în luna mai 2014 o plângere penală la PÎCCJ împotriva fostului deputat Sebastian Ghiță, acuzându-l că l-ar fi amenințat cu moartea la telefon. „Aici am o plângere penală împotriva numitului Sebastian Ghiță, deputat, care acum o săptămână m-a sunat şi m-a ameninţat la telefon într-un mod josnic şi ruşinos. M-a ameninţat inclusiv cu moartea, adică o chestiune, în opinia mea, foarte gravă, şi, din această perspectivă, cred că este de datoria mea să dăm un semnal în această ţară că, cu astfel de securisme şi cu astfel de comportament, mergem mai departe. Este mare păcat că un deputat în România, în Europa, ameninţă cu moartea un primar de sector.“

Edilul a dat detalii cu privire la cuvintele adresate de parlamentarul PSD. „Mi-a spus: «Ai intrat pe mâna mea, o să te termin. Mori de mâna mea, nu o să te las». Astea sunt cuvintele pe care mi le-a spus.“ Edilul Sectorului 3 nu a înregistrat convorbirea, motivând că „nu fac aşa ceva, nu sunt securist“.

Sebastian Ghiță a negat acuzațiile. „Nu am mai vorbit cu domnul Negoiţă nici direct şi nici la telefon de foarte multe zile. Nu am avut niciodată legături de niciun fel. Ori a visat urât ieri noapte, ori l-a păcălit cineva aseară la telefon.“ Acesta a mai precizat că poate pune la dispoziția jurnaliștilor lista convorbirilor telefonice pentru a arăta că nu a vorbit cu primarul Sectorului 3. „Dacă te simţi ameninţat cu moartea, nu aştepţi 10 zile să reacţionezi. Oricând pot pune la dispoziţia jurnaliştilor listingul telefonului meu.“

Sebastian Ghiță, îngrijorat de afirmațiile lui Florian Coldea

Și fostul parlamentar și om de afaceri Sebastian Ghiță se declara la începutul acestui an neliniștit ca urmare a declarațiilor fostului director adjunct SRI Florian Coldea. „Să spui despre un om, oricare ar fi, că va avea un destin tragic sunt cuvinte care nu au ce să caute în nicio dezbatere parlamentară. Mă simt vizat şi mă simt ameninţat. O să vorbesc cu avocaţii, nici nu ştiu ce să fac, ce măsuri de protecţie să-mi iau, aţi văzut ce s-a întâmplat în Londra, ce au făcut serviciile ruseşti. E evident o ameninţare la adresa mea şi mă tem, de aceea am şi fugit din România (…), că aşa se gândeşte: «Să-i băgăm pumnul în gură, să-l băgăm în celulă cu doi deţinuţi bătăuşi, să-l omorâm. Mai sunt alţi oameni care îmi vor răul? Nu am înţeles exact». Astăzi văd că public, nu pe ascuns, sunt ameninţat cu moartea.“

Reacția lui Sebastian Ghiță a venit ca urmare a unor declarații făcute de Florian Coldea în Comisia de control al SRI, prin care îi compara pe cei ce au trădat țara cu personajul biblic Iuda. „Cred că e momentul potrivit să reamintesc un celebru personaj biblic care în urmă cu circa 2000 de ani a trădat pentru 30 de arginți. Ce dacă ulterior l-au apucat remușcările? Lucrurile nu s-au putut repara și răul făcut nu a putut fi reparat. Evident, ca orice trădător, destinul lui a sfârșit tragic.“

Sevil Shhaideh: „Nu am fost pregătită pentru acest nivel de ură“

Când Sevil Shhaideh a fost nominalizată la funcția de prim-ministru din partea coaliției de guvernământ PSD – ALDE, în decembrie 2016, aceasta a declarat că ea și familia sa au primit mai multe amenințări cu moartea. Mesajele au fost postate pe contul său de Facebook, dar și ale copiilor și soțului ei. „Nu am fost pregătită pentru acest nivel de ură, pentru că eu am crescut aici, n-am avut niciodată un sentiment de nesiguranţă“, spunea aceasta la Antena 3.

Sevil Shhaideh a mai afirmat că a primit astfel de mesaje și pe telefon după ce președintele Klaus Iohannis a refuzat nominalizarea sa. „Au fost mult mai multe lucruri, nu numai ameninţări cu moartea, au fost telefoane, au fost mesaje, am ajuns la un moment dat să ne speriem, eu, personal, şi soţul, când toate aceste mesaje au ajuns pe Facebook-urile copiilor şi apoi pe Facebook-ul soţului. Nu vreau să reproduc absolut nimic din ce am citit noi acolo, ca să nu dăm idei altora, dar nu este normal.“

Aceasta n-a depus plângere la Poliție, motivând că nu avea alte dovezi. „Viaţa mea este schimbată. Am doi copii. Aceşti doi copii nu pot să-i las, mă gândesc că merg la şcoală şi cineva le face un rău. Ne-am închis Facebook-ul, soţul şi-a închis Facebook-ul.“

Mihai Goțiu: „O să-mi înfigă cuţitul pe la spate“

Vicepreședintele Senatului, Mihai Goțiu, a depus în noiembrie 2017 o plângere penală la Secția 5 de Poliție din Cluj-Napoca, după ce a primit un mesaj pe o rețea de socializare.

Am primit o ameninţare în urmă cu o săptămână, înainte de protestele de la Cluj, pe Facebook, de la un profil cu numele Stanciu Aurel, dar bănuiesc că este un profil fals, cu o poză cu un cuţit însângerat şi cu mesaje că o să vină şi o să-mi înfigă cuţitul pe la spate când nu sunt atent. Aștept ca instituțiile statului să își facă datoria, să îl găsească pe cel care a postat mesajele sau pe cel care se află în spatele acestora“, explica Mihai Goţiu.

În mesaj, autorul explică în detaliu cum va fi omorât parlamentarul. „Goţiu, cel ce dormi în Parlament, pentru toate relele ce le-ai făcut, te voi ucide cu sânge rece! Îți voi străpunge inima pe la spate și te voi călca cu bocancii pe cap. Ești un gunoi împreună cu tot partidul tău de securiști.“

Senatorul USR a făcut un apel ca aceste mesaje să înceteze. „Consider că este important ca ele să înceteze, pentru că cei care stau în spatele unor astfel de ameninţări trebuie să înţeleagă că nu suntem într-un stat cocotier, al discreţionismului, arbitrarului, în care exercitarea unor drepturi cetăţeneşti legitime, cum e libertatea de exprimare, chiar şi în stradă, se lasă cu asemenea ameninţări.“

Mihai Goțu nu a dorit să ceară protecția jandarmilor ori a SPP. „Consider că ceea ce fac sunt lucruri juste şi nu am de ce să îmi fie frică de cetăţeni, ci doar de cei care se află în spatele unor interese mafiote, care sunt deranjaţi de demersurile mele politice.“

Traian Băsescu, poză cu pistolul la tâmplă

Fostul președintele al României Traian Băsescu a fost amenințat cu moartea în localitatea Bălți din Republica Moldova, în decembrie 2017. Acesta a participat la înființarea Partidului Unității Naționale din această țară, devenind apoi și președintele onorific. Într-o poză pe Facebook, editată și postată la comentariile privind anunțul despre vizita sa, apare chipul lui Traian Băsescu în care i se ține pistolul la cap, împreună cu descrierea „Moarte fasciștilor români“. Imaginea a fost publicată de jurnalistul basarabean Valentin Buda de la postul 10 TV.

Cu un an înainte, în 2016, fostul șef al statului declara că primește zilnic mesaje prin care se atentează la viața și siguranța sa. „Nu am făcut niciodată caz. Vă pun la dispoziţie telefonul meu mobil cu înregistrări, să vedeţi ameninţări zilnice: că o să ajungi în mormânt, că o să ajungi în coşciug… Nu ştiu cine m-a ameninţat. E un anonim care sună. Asta e viaţa. Nu mă impresionează astfel de poveşti. Am fost ameninţat. La un moment dat, sesizam instituţiile, primeam răspunsurile. Într-adevăr, se identificau cei care sunau, unii enervaţi, alţii că atâta minte aveau… Am ajuns să nu le mai iau în considerare.“

Și în perioada când a fost suspendat din funcție, Traian Băsescu a fost amenințat de Alexandru Athanasiu, fost senator PSD, acesta afirmând că „dacă va continua să se agaţe, sub masca unor forme juridice, de putere, va avea parte de un sfârşit tragic“.

Dumitru Pelican, un accident de mașină

Fostul senator USL spunea la sfârșitul anului 2016 că a aflat că i se pregătea un accident de mașină în Republica Moldova. „Aceste amenințări nu sunt noi. În momentul în care am spus că România este condusă din afară, colonie de consum, am negociat ca niște sclavi, că sunt agenți străini pe teritoriul României, 22.000 până la vârful marilor instituții ale statului, am primit amenințări pe care le-am verificat la instituțiile statului. Cartele prepay aruncate în canal, mi-au desfăcut prezoanele și am făcut plângere la Poliție, iar nici după un an și jumătate nu am primit vreun răspuns pe expertiză de la reprezentanță“, declara Dumitru Pelican.

Acesta a mai spus că serviciile de informații știau, dar nu au luat nicio măsură. „Oameni din servicii știau, dar au tăcut ca lașii, pentru că au făcut pact cu mulți agenți din țară și nu mi-au spus nimic. A venit momentul să aflu pe cale oficială că mi se pregătea mâine un accident în Moldova. Sunt mâine în Republica Moldova. Vă aștept, dragi agenți, să-mi faceți acest accident de mașină pe care mi l-ați promis. Mi-am luat toate măsurile și să nu credeți că am vreo frică. Veți răspunde și veți fi condamnați grav pentru tăcere și complicitate. Rușine să vă fie celor care sunteți mână-n mână cu agenții care sunt în țară.“

Gabriela Firea, campioana amenințărilor

Edilul-șef al Capitalei, Gabriela Firea, spunea la începutul acestui an că a fost amenințat cu moartea după ce firma Otokar din Turcia a câștigat licitația în valoare de 100 milioane euro pentru achiziționarea de autobuze pentru parcul auto al RATB. „După conferinţa de azi, de la prânz, după ce am anunţat că vom avea 400 de autobuze Euro 6, am primit mai multe ameninţări pe Facebook şi pe e-mail. Se revendica de ce o companie din Turcia a câştigat, şi nu una din altă ţară. Primarul e ordonator principal de credite. Am fost mirată de aceste lucruri. Primarul nu face parte din comisii de licitaţie. E de domeniul fantasticului. Ne interesează legalitatea şi dacă sunt semne de întrebare. Să vină instituţiile statului să verifice aceste licitaţii. Activitatea acestei comisii e mai mult decât legală. Au fost patru ofertanţi, doi din Turcia şi doi din Germania. O companie s-a descalificat în timpul procedurii. Au rămas trei companii. Să avem grijă cum mergem pe stradă, că lucrurile nu vor rămâne aşa. Să avem grijă de familie şi copii. E o campanie de defăimare a mea. La finalul conferinţei au început să curgă aceste ameninţări. S-a spus că eu sunt vinovată de acest lucru. Voi face şi plângere. Am crezut că e o glumă după primul mesaj. S-au scurs orele şi s-au înteţit mesajele. M-a pus pe gânduri. Au folosit cuvinte de la periferia vocabularului, apoi ameninţări că o să văd eu ce o să păţesc pentru că am permis ca această companie să câştige licitaţia.“

Primarul general a mai precizat că a primit mai multe amenințări de când a fost ales în această funcție, atât pe Facebook, cât și pe e-mail, motiv pentru care este de părere că Internetul ar trebui reglementat. „Nu este prima dată când am primit astfel de ameninţări. La începutul mandatului mi s-a transmis că o să am eu probleme. Că mi se vor face dosare. Mi-au ameninţat familia şi copiii. Legislaţia din România nu pedepseşte astfel de atitudini. Pe Internet poţi ameninţa cu moartea, cu desfigurarea, cu bătaia. Nu să cenzurăm Internetul, dar nici să nu îl lăsăm aşa, la voia nimănui. Trebuie reglementat.“

Însă Gabriela Firea nu este la primul incident de acest fel. De-a lungul timpului, actualul edil-șef al Capitalei a primit mai multe mesaje de acest fel. În timpul protestelor din Piața Victoriei, de la începutul anului 2017, Firea spunea că a primit amenințări cu bătaia și chiar cu moartea. „Am primit şi mesaje că voi fi aşteptată în anumite locuri şi voi fi desfigurată. Ce am făcut să merit asta? Am solicitat tuturor instituţiilor să îşi facă treaba. Am primit astfel de ameninţări. La adresa mea şi a familiei mele, chiar cu moartea. Să ne gândim la România. Aceste mitinguri pot degenera la un moment dat. Scopul iniţial al celui de la Victoria a dispărut.“

Și în 2013, pe vremea când era senator, a fost ținta unor astfel de postări, ca urmare a unei vizite efectuate la Roșia Montană, în calitate de vicepreședinte al Comisiei UNESCO. „Cele mai multe posturi pe Facebook se refereau la accidente care ar putea să mi se întâmple mie şi membrilor familiei mele, tăieri de gât, mutilat de figură, că ne putem întâlni şi sunt soluţii care pot fi aruncate pe faţă…“, spunea aceasta. Autorii mesajelor nu și-au ascuns identitatea. „De ce te agiţi aşa de mult, ţăranco cumpărată de comunişti? Îţi doresc să mori de cianură ‘tu-ţi morţii mă-tii. Vor ieşi oamenii în stradă şi vă vor da în gură cu pietre“, scria Alin Teglaş pe rețeaua de socializare.

Gabriela Firea nu a depus plângere penală. A luat doar măsuri de securizare a contului său de Facebook.

Liviu Dragnea, presupusă tentativă de asasinat

Președintele PSD spune că în aprilie 2017 ar fi fost pusă la cale o încercare de asasinare a sa. Liviu Dragnea a făcut mai multe declarații contradictorii, inițial afirmând că a fost atacat de 4 persoane cazate la un hotel de lux din București și a dat de înțeles că în spatele atacului s-ar afla omul de afaceri George Soros. „Suntem într-un stat mafiot. Statul paralel este o mafie. Ştiu că s-a cercetat, mai departe nu ştiu. Da, dar nu pot să spun asta (cine i-a plătit). Da, un om foarte celebru în lume. Nu, nu mă gândesc la el (Soros). El se gândeşte la mine.“

Ulterior însă, șeful PSD infirmă că ar fi vorba de respectivul om de afaceri și detaliază cazul, afirmând că tentativa ar fi avut loc pe o străduță din cartierul 13 septembrie. „La câteva zile după câștigarea alegerilor, am început să primesc amenințări prin tot felul de mijloace. Aceste amenințări scrise au trecut ușor, ușor la amenințări direct cu moartea. Cred că erau conturi false. Îmi veneau mesaje pe tot ce aveam, după care a început să devină descriptivă și mi se spunea cum voi muri eu, ce le vor face celor din familie. În partea a doua a lunii martie, această presiune a început să crească și am început să simt că sunt urmărit. De fiecare dată când ieșeam în spațiul public, vedeam că sunt filat, că am o mașină în spatele meu. Cu timpul am început să observ indivizi care mă priveau cu insistență. (…) Eu am refuzat să cred că se poate merge mai departe, eram în plin război politic cu Iohannis, cu statul paralel. Într-o seară, în aprilie, lucrurile au mers mai departe decât mă așteptam. Eram într-un spațiu public, erau patru indivizi, cu haine închise la culoare. Eram într-un restaurant, s-au oprit la câțiva metri de mine, unul a făcut tot un semn de genul ăsta. Unul dintre ei a răspuns la telefon, a închis telefonul și au plecat de acolo. La câteva seri după asta, fusesem la o întâlnire, eram eu la volan, 12.00 noaptea, pe Calea 13 Septembrie. O maşină în spate, una în faţă, au oprit, au încercat să mă blocheze, am reuşit să îi pierd. Astea au fost două întâmplări care mie mi-au confirmat faptul că au intenţii serioase.“

Afirmațiile șefului PSD au provocat reacții aprinse. Instituțiile abilitate să cerceteze astfel de evenimente au negat existența incidentului, mai mulți politicieni le-au considerat inventate, iar pe rețelele de socializare au apărut glume la adresa politicianului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

1 Comentariu

  1. SRI are tehnologia necesara pentru a identifica toti autorii. Inclusiv mult timp dupa ce s-a întâmplat. Are înregistrările intregului trafic de date si voce pe totii anii de când a implementat sistemul. Are tehnologia care identifica persoana pe baza amprentei vocale, indiferent de unde suna. Oare de ce nu ajuta?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.