Polonezii reacționează: Putin „nu e credibil şi delirează”

Declaraţiile preşedintelui rus Vladimir Putin, care în interviul acordat jurnalistului american Tucker Carlson a exclus posibilitatea ca Rusia să invadeze alte ţări după Ucraina, „nu au nicio credibilitate” şi „nu vor adormi vigilenţa” Varşoviei, a reacţionat vineri vicepremierul polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

În interviul publicat joi seară Putin a asigurat că Rusia nu are „interese în Polonia, în Letonia sau în altă parte”. „De ce am face asta (o invazie n. red.)? Pur şi simplu nu avem niciun interes”, a răspuns preşedintele rus la întrebarea: „Vă puteţi imagina un scenariu în care să trimiteţi trupe ruse în Polonia?”.

Potrivit vicepremierului polonez, responsabil şi cu domeniul Apărării, „aceste afirmaţii nu au nicio credibilitate”. „Polonia are sarcini de îndeplinit atât ca stat membru al NATO, cât şi al UE (…) Noi să ne facem treaba noastră, să ne pregătim pentru diferite situaţii, nimic nu ne poate adormi vigilenţa, iar vorbe (ale lui Putin) precum acestea cu siguranţă nu contribuie la asta, ba dimpotrivă”, a indicat oficialul polonez.

La rândul său, preşedintele parlamentului polonez, Szymon Holownia, a criticat „divagaţiile istorico-literare” ale lui Putin referitoare la istoria Poloniei, Ucrainei şi Germaniei.

Răspunzând la propria sa întrebare, „De ce războiul a început cu Polonia pe 1 septembrie 1939?”, preşedintele rus a apreciat că, întrucât Polonia „era intransigentă”, dictatorul nazist Adolf Hitler „nu putea aşadar decât să înceapă cu Polonia pentru a-şi pune planurile în practică”.

„Putin delirează în acest interviu”, el este „un pericol mortal pentru statele baltice (…), pentru Polonia, pentru Europa şi pentru libertate”, în timp ce „Carlson a jucat rolul unui idiot util (…) care-i ţine microfonul unui mincinos, unui criminal şi unui terorist internaţional”, susţine preşedintele parlamentului polonez.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Pawel Wronski, afirmă că aruncarea responsabilităţii asupra Poloniei pentru declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial este una din „vechile idei paranoice ale lui Putin”.

După invazia rusă asupra Ucrainei, Polonia s-a lansat într-un program costisitor de înarmare, pentru susţinerea căruia are în vedere să aloce Apărării un buget de 4% din PIB.

Din interviul care a durat două ore, primul pe care preşedintele rus l-a acordat unui jurnalist occidental de când a ordonat lansarea invaziei asupra Ucrainei, potrivit unei sinteze a agenţiei EFE pot fi reţinute următoarele idei principale pe care el le-a susţinut:

– Statele Unite controlează guvernul de la Kiev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ascultă numai de instrucţiunile Washingtonului, care-i indică să nu negocieze, aşadar orice negociere depinde de SUA.
– Ucraina este cea care a început războiul, în 2014 când a fost înlăturat de la putere preşedintele (pro-rus, n. red.) Viktor Ianukovici, iar prin campania militară lansată pe 24 februarie 2024 Rusia ar încerca să încheie acest conflict.
– Rusia nu şi-a atins încă obiectivele în Ucraina, unul dintre acestea fiind denazificarea (schimbarea conducerii Ucrainei, n. red.).
– Ruşii şi ucrainenii sunt un singur popor, aşadar conflictul are mai degrabă caracter de război civil.
– Există mercenari străini care luptă de partea armatei ucrainene, cei mai numeroşi fiind americanii, urmaţi de polonezi.
– Dacă vreo ţară trimite trupe regulate pentru a se alătura armatei ucrainene, umanitatea va ajunge în pragul unui conflict global foarte serios.
– Aceia care urmăresc să aplice Rusiei o înfrângere strategică şi să o învingă pe câmpul de luptă încep să-şi dea seama că acest lucru este imposibil.
– Pentru încheierea conflictului din Ucraina cel mai bine ar fi să se ajungă la un acord, plecând însă de la principiul că Rusia va lupta pentru interesele sale până la capăt.
– În politica internă a SUA nu contează atât de mult cine se află la conducerea ţării, ci scopurile urmărite de elite, care sunt forţa dominantă în politica americană.
– Lumea se va schimba, indiferent de deznodământul conflictului din Ucraina.

Mulţi se aşteptau ca liderul de la Kremlin să comenteze în interviu asupra politicii interne şi alegerilor prezidenţiale din SUA, dar el a evitat astfel de comentarii, la fel şi propunerile concrete despre o încheiere a conflictului din Ucraina, manifestându-şi doar o disponibilitate generală de a negocia.

Kremlinul a transmis anterior că a primit numeroase solicitări din partea unor jurnalişti occidentali pentru un interviu cu Putin, dar preşedintele rus a acceptat până în prezent să-i acorde un astfel de interviu numai lui Tucker Carlson întrucât abordarea acestuia este diferită de partizanatul multor mass-media occidentale. Jurnalişti occidentali au confirmat că au încercat, fără succes, să-i ia un interviu preşedintelui rus, printre aceştia numărându-se Steve Rosenberg, de la BBC, şi Christiane Amanpour, celebra corespondentă internaţională a postului CNN.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

28 de Comentarii

 1. Polacii ăștia t.e.m.b.e.l.i cred că intr-un eventual război, Rușii se vor purta cu ei cu mănuși, cum se poartă cu Urcacii.
  Rușii n-au uitat că secole în șir Polacii au fost vârful de lance prin care Occidentul Catolic a atacat Ortodoxia din Rusia sau din Moldova.
  Buey Polacilor, in caz de război o sa va dea URSul câteva Kinjale peste Varșovia de or sa va iasă fumurile din cap, buey p.r.o.s.t.o.v.a.n.i.l.o.r.
  Sau niște Sarmate, măRog…🤮

 2. De la o vârstă și de la ocupat multi ani funcția principală în oricare tara, ocupantul ajunge la narcisism și delir dar delir nevindecabil. P.s. se vede prin reacțiile meclei in ce stadiu este, nu trebuiesc cuvinte și argumente. E pe același tărâm cu alții de vârsta lui.

 3. Polonia ca și Ucraina NU se impaca deloc cu FAPTuu’ca
  FOSTA-ATI LELIZELOR CAT ATI FOST!
  Polonia ne-a făcut DestulDeFoarteMult RAU Istoric.
  Ucraina NU a mai apucat sa NE înghită, ca au venit Peste RUSIA Kieveana la 1241!
  Am avut SI Noroc OareSiCum cu Turco-Mongolii …
  SCUUUUUMP Plătit!
  Chestia este ca amândouă N-ARE Stare’n’Transele!Neam!
  Și în Orbirea lor NU realizează MitStokareala TRAGICA în care SE afla!

 4. Nu Putin a deschis subiectul Transilvania si magarul de Carlston care a bagat soparla „da, asa cum este si cu Transilvania” vorbindu-se despre ungurii din Transcarpatia ! Nu este exclus ca acest Carlston sa fi fost „injectat” de unguri cu vreo caruta de dolari doar pentru a pronunta cuvantul Transilvania. Se stie ca propaganda ungureasca in SUA este foarte activa si puternica Ungaria cheltuind ANUAL 1,2 milioane dol. pentru propaganda doar in SUA (nu vi se pare ciudat ca Ungaria nu pateste nimic dupa atatea zile fripte pe care le face NATO si UE ?) Aici, in Florida se afla si sediul Comitetului pentru maghiarii de pretutindeni. La noi SIE, SRI-ul , Academia, guvernul(pe Iohanis nici nu-l mentionez) au lasat garda jos. Nu este cazul !

 5. Polonia a avut si ea Imperiu care a vrut sa ocupe Rusia….Suedia a avut si ea Imperiu care a vrut sa ocupe Rusia….Otomanii la fel…Mongolii la fel..
  ..Treaba este ca Rusia i – a invins pe fiecare si pe toti….Injuri Rusia care face ceea ce ai vrut si tu sa faci dar nu ai putut?….Rusia e rezultatul infragerii celor care au venit peste ea….Rusia are marele merit ca este un Pilon al Echilibrului Strategic care aduce Pacea….Polonia este doar o servitoare in casa Amerlociei si Britaniei…Statele Suverane sunt SUA, Rusia, China, India si inca vreo trei….Polonia e o servitoare, Romania e o servitoare. Tarile din aliante militare sunt servitoarele Puterii Suzerane, SUA…

 6. Polacii mănâncă chec cu cacao.Cinform materialului clientului, Senckievcz si wikosherpedia au fost si ei ba imperiu ba colonie si s au casapit in parte cu rusii, suedezii lituanienii cazacii ( stramosii orcanilor) , tatarii, turcii, moldovenii si, ultimii pe lista , cu voia dvs, nemtii. Sa ne lase! Niste aoganti, pacat de ei, daca nu erau asa manelari si rasisti , ar fi fost o nație cu adevarat mare. Fir ati ai dr@qu cu merele voastre!

 7. Putin-credibilitate ZERO.
  Toata peroratia acestui escroc nu poate fi crezuta decat de catre lingaii si slugile lui smerite. Cum poti crede o jiganie infecta care inainte cu o zi de invadarea Ucrainei sau a Georgiei, declara pe un ton foarte sigur ca nu le va invada?
  Tot interviul este un sac cu gogosi vandute prostilor dispusi sa-l creada pe acest circar cu probleme mintale.
  Mai mult, sobolanul kremlinez dovedeste o necunoastere crasa a situatiei actuale: cum sa afirmi ca Ungaria poate primi o zona (Transcarpatia) in care sunt abia 10% unguri, sau sa pohteasca Transilvania cu 900 000 de unguri si 6 mil de romani? Putinantropul vrea reeditarea acapararii Basarabiei si Bucovinei de Nord?……[Rumburak]

 8. Deci Occidentul dupa cum se vad lucrurile se indreapta spre razboi total cu Rusia. Pana acum au latrat doar pudelii in
  frunt cu polonezii si piticaniile din tarile baltice. In mod clar si Mini Chihuahuas din Romania vor latra la fel. Asteptam cu nerabdare si punctul de vedere al Casei Albe. Pudelii latrand asa de invartosat e de prevazut ca si raspunsul dulailor razboinici de la WDC sa fie pe aceeasi linie cu javrele lor latratoare din Europa.

 9. Bravul vicepremier polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz înjura si insulta. Credibil, ce mai! Cu asemenea reprezentanti lipsiti de bun-simt si agresivi, nici o mirare ca tara niciodata n-a avut prieteni. Si … vicepremierul sa-si aduca aminte de MARESALUL Pilsudsky, primul presedinte al unei Polonii abia refacute dupa WW1 si care individ resuscita INTERMARIUM, PROMETEISMUL, doctrina teritoriala istorica poloneza (conform careia, ca tot veni vorba, România n-ar mai fi existat). Putin, DIMPOTRIVA, spune FOARTE LIMPEDE, în interviul pe care i-l da lui Carlson, ca POLONIA POATE S-AIBA PRETENTII TERITORIALE-N UCRAINA. Vicepremierul (?!!!) polonez „uita”, nu-i asa, ca NORD VESTUL UCRAINEI E POLONIA ISTORICA, si-nca si mai grav, UITA CA MERCENARI POLONEZI L-AU SI OCUPAT, SUNT ACOLO, si ca tara abia asteapta sa si-l revendice si oficial!!!Ce-nseamna servilismul fata de propriul lobbying, din SUA, datorita caruia au ajuns la Casa Alba si Obama, si Robinette, si-nainte, BRZEZINSKI, un paranoic, dar cu urmari mondiale monstruoase, fiindca la Casa Alba, consilier al lui Jimmy Carter! Asa ca Wladyslaw Kosiniak-Kamysz = un tradator de tara. Cine dracu’ l-a mai propulsat si pe asta-n viata publica, si-ntr-un asemenea post?!!!

 10. Pacat doar de autostrazile lor care sunt jos palaria. O sa le faca rusii margele de sticla. Ce-si fac polonezii cu mana lor se numeste lucru manual.

 11. Am urmărit interviul lui Carlson cu Putin și istoria Rusiei la nivel de propagandă povestita de Putin cu biata Rusie, cum a vrut ea bine pentru toți dar ceilalți au mușcat-o mișelește mi-a adus aminte de un vers dintr-o poezie propagandistă maghiară care se traduce cam așa”și stă maghiarul cu sabia plină de sânge și pieptul gol, toți, toți l-au trădat, și neamțul viclean și românul privind pieziș”etc etc etc.Povestea cu biata Rusie care doar a reacționat nu amintește că sub Rurik erau toți slavii, inclusiv Polonia și Cehoslovacia dar ,sufocați de atâta „dragoste frățeasca” au plecat unul câte unul.Ucraina ba e rusă, ba nu-i rusă, că dacă nu voia să se desprindă nu ar fi atacat putin Crimeea(despre care nu spune că e ,de fapt, Tatarstan. Ideea e că conducerea URSS a fost fraieră că a lăsat garda jos, că putea să n-o facă, ceea ce e complet greșit.În ’89 galantarele Rusiei străluceau de curățenie, la fel că cele românesti.În fine, din toată povestea am tras concluzia că vrea o Ucraină neutră și se va retrage, însa nu din est, și vrea alt guvern și împăcăciune. Sincer, nu cred că se vor împăca vreodată, dubla măsură relativ la amărâții captivi din Siberia n-a fost menționata nici măcar în treacăt,faptul că nu poți avea în UE nici măcar acum o autocrație rusă nu s-a pus o secundă. Până la un punct, a fost destul de plictisitor cu jelanii și aiureli de pe vremea lui Noe care justifică faptul că Rusia are 150.000.000 de oameni nefericiți într-o țară bogată în și, teoretic, liberă care, în loc să ia calea Norvegiei spre prosperitate, pompează miliarde într-o liota de jmenari care n-au alta grijă decât s-o mulgă. În rest, toți fură și beau și au aere de Franz Jozef, buricul pământului. Acu, nici Europa nu mai e mare lucru de capul ei, dar s-ar putea, totuși, să-si mai revină însa Rusia pare fără de speranță

 12. Instalatorii polonezi nu-si pot depasi conditia de fata in casa, cu memoria destul de scurta totusi, la stapinii care acum nici macar o suta de ani i-au macelarit … Aaa … or sa fie unii „binevoitori” care sa-mi aduca amite de Katyn ? Pai si eu pot sa le reamintesc de Volhynia … Sa fi sluga in continuare la cei care ti-au facut mult rau, in istoria destul de recenta, e o combinatie bizara de masochism si „sindrom Stockholm” !

 13. Cine doreste poate viziona TOTAL video si transcriere in romana, interviul presedintelui Vladimir Putin !.

 14. Walewska, când pui problema așa, ajung sa umble toți cu ochii scoși și iese război.La Yalta s-a făcut împărțeala și toți au semnat-o de frica altui război mondial.Acu s-a găsit ăsta cu moșu-su de spița a patra, Rurik, și crede că i-a lăsat lui totul.Toți ăi de se chitrofonesc azi sunt descendenții imperiului lui Rurik, sunt slavi.E un război fratricid intraslav, la fel că ăl din Iugoslavia, dar mai mare.Ideea e că e vremea sa iei popcorn și să stai pe margine sau să pui de o afacere, ceva.

 15. Walewska, când pui problema așa, ajung sa umble toți cu ochii scoși și iese război.La Yalta s-a făcut împărțeala și toți au semnat-o de frica altui război mondial.Acu s-a găsit ăsta cu moșu-su de spița a patra, Rurik, și crede că i-a lăsat lui totul.Toți ăi de se chitrofonesc azi sunt descendenții imperiului lui Rurik, sunt slavi.E un război fratricid intraslav, la fel că ăl din Iugoslavia, dar mai mare.Ideea e că e vremea sa iei popcorn și să stai pe margine sau să pui de o afacere, ceva…

 16. Dar ce era sa zica ? Polonia are guvern Khazar acum. Astia toti din NATO si UE i-i compar cu o gramada de serpi intr-o caldare , sub care Putin a aprins focul ; si se naparlesc ai dra-cului.

 17. Puțin a dat clasă !
  De-asta spumegă furibund toată Ceata lu’ Pițigoi…
  O să faceți AVC, buey PERNICIOȘILOR, treceți urgent pe Rudotele !
  Nu ajută ? CarBaxați, măRog…🤣
  {● RăuPorKaK-2xPerfecționatu’-RăuPorKKaK ●}

 18. Mă apleacă tema vicelui pulonez, aproape am diharee, mă interesează ce comentează almanahe vanghele, piedone- greuceanul nostr’ de 180 de kile și 0 creier, voicu coetnicul lui ciocacu, jeoană, bulbock cu bunicul ei nazi și cu alți nepoți de jenerali naziști gen ștuț ( le premiere de jegmanie ) , ce behăie bideu că care mai e președintele Mexicului, vorbirea lui cu mitterand de acu 2 ani cu un mort de 30 de ani, ăștia sunt comentatorii? În rest să mi se pună la dispoziție un dicționar ocraineeano-rus să vedem cu toții că 95% din cuvinte sunt identice? Ce scriitor, poet, lingvist, chimist, matematician, fizician, specialiști în fizică atomică, astronomie, biologie, medicină, pictură, cultură au așa zișii ocraineeni ( cei de la MARGINE)? Garnizoana RUSĂ din kiev a câștigat războiul din 1877 , Plevna, Rahova , Smârdan sunt cetăți otomane cucerite de RUȘI cu ajutorul românilor, Dobrogea ne-a fost DĂRUITĂ de RUȘI pentru că am permis trecerea trupelor lor ! SLAVĂ PĂCII, comentatorilor de paie !

 19. Putin-credibilitate ZERO.
  Toata peroratia acestui escroc nu poate fi crezuta decat de catre lingaii si slugile lui smerite. Cum poti crede o jiganie infecta care inainte cu o zi de invadarea Ucrainei sau a Georgiei, declara pe un ton foarte sigur ca nu le va invada?
  Tot interviul este un sac cu gogosi vandute prostilor dispusi sa-l creada pe acest circar cu probleme mintale.
  Mai mult, sobolanul kremlinez dovedeste o necunoastere crasa a situatiei actuale: cum sa afirmi ca Ungaria poate primi o zona (Transcarpatia) in care sunt abia 10% unguri, sau sa pohteasca Transilvania cu 900 000 de unguri si 6 mil de romani? Putinantropul vrea reeditarea acapararii Basarabiei si Bucovinei de Nord?……[Rumburak]

 20. BLAT-BLAT-BLAT de la început—că altfel…- analizați următoarele :CARGIL,DUPONT,MONSANTO -DEȚIN 17MILIOANE HA TEREN AGRICOL DE CEA MAI BUNĂ CALITATE-ÎN UCRAINA BOMBARDATĂ FĂRĂ MILĂ DE –PUTIN–!-DIN 27 MILIOANE -10 MILIOANE HA SUNT CULTIVATE CU GRĂU! AȚI AUZIT ,AȚI VĂZUT FOTOGRAFIA VREUNEI TARLALE DE GRÂU COPT ARZÎND SUB COVORUL DE BOMBE RUSEȘTI???OARE DE CE? NICI MĂCAR DIN GREȘEALĂ?!?…………10MILIOANE HA= 100 MII KM PĂTRAȚI-MAI MULT DECÂT O TREIME DIN SUPRAFAȚA ROMÂNIEI!-ȘI NU VREM SĂ VEDEM :AMERICANII ÎȘI CAM ADUNĂ JUCĂRIILE ȘI PUN CAP COMPAS :YEMEN,SIRIA,IORDANIA –POATE POATE REUȘEȘTE SĂ MAI PUNĂ DE „UN RĂZBOI DE IMPLEMENTARE A DEMOCRAȚIEI -ȘI SĂ-I DEA CÂTEVA SCATOALCE ȘI IRANULUI- CARE…AR VREA SĂ OCUPE …CE? -POATE O IN-SULIȚĂ DIN MAREA–VIORIE— ..BLAT,BLAT ȘȘȘI NOI NE EUFORIZĂM CU BAZA AMERICANĂ CARE NU NE-O PUTUT APĂRA DE DOUĂ DRONE PUTINISTE!!!–(IAR ȚĂRILE EUROPENE-NATO VOR SCOATE 60 MILIARDE DE EURO-PE CARE LE VOR „LIVRA INDUSTRIEI AMERICANE DE ARMAMENT CARE VA TRIMITE TEHNICA DE LUPTĂ PE CARE CÂNTA M.JACKSON”) !!

 21. 9 feb.20;35cred ca Ileana Romboraksson, o clona transcotidiana, experiment nereusit in subsolurile din Azov stahl

 22. Ce va agitati ?Razboiul se va termina in doi trei ani pe masura ce sunt distruse si inlocuite toate echipamentele militare foste sovietice sau occidentale vechi .Daca ar dori si unii si altii pot opri razboiul imediat .Asa cum Belarus a cerut Rusiei rachete nucleare si Ucraina poate cere acelasi lucru Occidentului asta daca nu cunva le-au refacut pe cele care le aveau odinioara .In zece ani vom merge cu totii in noua Ucraina reconstruita de la zero .Cit despre Biden si Trump sunt prea batrini amindoi .Cine(partidul) isi schimba primul candidatul cistiga .Trump fara Biden si veceversa nu mai are nici un haz si nici o miza .

 23. Polonia la fel ca celelalte colonii ale americanilor ,latra tot timpul si se inarmeaza pt. ca le-a ghicit mama Omida ca vor fi atacate de Rusia.Sigur ca nu este nici asta exclus daca una din coloniile astea americane ,nu vor contribuii si mai mult ca sa ajute Ukraina cu scopul de a invinge pe rusi, sau la fel,daca NATO va fi de acord cu primirea unor tari care la ora actuala nu fac parte din aceasta grupare militara care a ocupat aproape intreaga Europa ,instalindu-se exact la granitele Rusiei. Nu cred ca cineva poate sa creada ca rusii vor sta chiar atit de nepasatori la acele tari care indirect devin un potential dusman al lor.

 24. Pulonia si-a pierdut de PATRU ori statalitatea.Americanii o sa-i ajute s-o piarda a 5-a oara!

 25. polacii sint cei mai periculosi analfabeti functionali din europa ..catolicismul le stimuleaza indaratnicia si prostia…polacii s-au crezut aliati cu hitler si au acceptat bucata din cehoslovacia..numai imbecili ca ciolacu ,ciuca si johansky pot avea asemenea aliati…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.