(VIDEO) Poluare masivă, locuitorii – revoltați

Locuitorii din zona de nord a Capitalei, în special din localitatea Corbeanca, au reclamat miercuri dimineaţă că aerul este irespirabil. Probleme cu calitatea aerului sunt şi în sectorul 6. În ambele zone se simte, potrivit relatărilor, un puternic miros de cauciuc sau de plastic ars. „M-a trezit de pe la 5 dimineața un miros oribil, de plastic ars, de ibric uitat pe foc, de cauciuc topit – îl simțeam prin toată casă, căci noi stăm cu geamurile larg deschise noaptea. Iar acum văd asta în Airly, pentru zona dintre Buftea şi Baloteşti. Este oribil, de-abia dacă mai poți respira! Ce aş putea face? Există un număr de telefon la care aş putea suna să fac o sesizare? Cred că în toată partea de nord a Bucureştiului se simte duhoarea asta, la noi fiecare cameră pute”, a scris pe Facebook o persoană care locuiește în nordul Capitalei. ”Nici pe Laguna Albastra nu se poate respira de mirosul insuportabil care a intrat si in casa! Iar un incendiu neprovocat? Doua zile consecutiv? Chiar ne cred prosti? Tocmai acum cand avem soare si vreme frumoasa sa scoatem copiii in curte ( ca de asta stam la curte) , sa ne vada soarele si pe noi, sa ne incarcam putin ” bateriile” fizic si psihic, nuuu stam in casa cu masti pe fata! Si sa mai creada cineva ca toate sunt intamplatoare. Putem face ceva noi care stam inchisi in case?” a scris un locuitor din Corbeanca. „Dacă vă întrebați de ce miroase așa, acum, afară: ,,Cineva a sunat la 112, așa cum ne sfătuia ministrul Mediului acum mai bine de o lună. A fost transferat la Pompieri de unde a aflat asta: Arde groapă de gunoi de la Periș, pe o suprafață de 10.000 de mp. Vântul aduce tot fumul înspre București”, potrivit unui postări de pe pagina Bucureștiul Enervant.

Alertat de locuitori, ministrul Mediului, Costel Alexe, a avut o intervenție la Digi24. „Nu miroase a cauciuc ars sau a plastic, ci mai degrabă avem un incediu de vegetație. În urma incendierii unei suprafețe semnificative de vegetație în zona Periș din județul Ilfov, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci. Arderea acestor resturi generează mirosuri specifice, fum înecăcios , resimțit de locuitorii din vecinătate și de noi cei din București, ca urmare a vitezei vântului. Echipele Gărzii de Mediu și APM-ul sunt pe teren, în Nordul Capitalei pentru agestiona situația și a evalua impactul incendiului de vegetație. Cel mai puternic se resimte în Corbeanca, Buftea, Otopeni. În această dimineață am avut discuții cu cei de la ISU, care sunt pe teren și în datoriria cărora este stingerea acestui incendiu”, a declarat Alexe.

Garda Naţională de Mediu a trimis corpul de control la Periș. „Din datele obţinute de la Primăria Periş, rezultă că pe terenul incendiat se află batalurile fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate. Din informațiile existente în baza de date a UAT Periş, proprietarul terenului incendiat ar fi o societate aflată în insolvență, însă, viceprimarul localităţii Periş a afirmat că baza de date cu privire la proprietarul acestor terenuri nu a fost actualizată. În vederea limitării extinderii şi lichidării focarelor de incendiu, reprezentanţii legali ai UAT Periş au dispus prezența, la locul incendiului, a doua autospeciale şi a unui excavator. În timpul controlului, au fost impuse UAT Periş următoarele măsuri cu termene: – identificarea proprietarul/proprietarii terenurilor în vederea sancţionării contravenţionale; – impunerea de măsuri în vederea reducerii efectelor incendiului; – monitorizarea şi supravegherea focarelor de incendiu, pentru limitarea efectelor produse”, potrivit unei informări a Gărzii de Mediu.

”A două noapte consecutiv când nu se poate respira. Nu putem deschide geamurile, mirosul de fum/cauciuc ars a intrat în casă și se simte foarte puternic. Practic, mă ustură ochii. E ceva ciudat în povestea asta. Garda de Mediu zice că ieri noapte a fost un incendiu de miriște. Tot ieri, pe la ora 09.00 dimineață, s-a curățat aerul și n-au mai fost probleme. După același scenariu, în noaptea asta iar s-a întâmplat. Probabil că în vreo ora iar se va putea respiră. Deci care să fie explicăția acestei “magii”? Și azi-noapte tot un incendiu de miriște? Și dacă nu ar fi reușit să-l stîngă în totalitate, cum am mai citit, cum se explica faptul că aerul devine de calitate în jurul orei 09.00? Vântul nu bate, deci nu poate fi invocat aici. Înțeleg că se simte puternic și în București…”, a scris vedeta TV Simona Gherghe.

De altfel, cu o zi înainte, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu din cadrul Comisariatului Judeţean Ilfov s-au deplasat în Mogoşoaia, Corbeanca și Periş pentru verificări. La limita cu judeţul Dâmboviţa, la nord-nord-vest de Comuna Corbeanca, s-a constatat prezenţa unui incendiu de vegetaţie spontană uscată, care ardea mocnit, cu degajare de fum, fără flacără, pe o suprafaţa de aprox 30.000 mp. Din datele obţinute de la Primăria Periş, rezultă că pe terenul incendiat se află batalurile fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate. Din informațiile existente în baza de date a UAT Periş, proprietarul terenului incendiat ar fi o societate aflată în insolvență, însă, viceprimarul localităţii Periş a afirmat că baza de date cu privire la proprietarul acestor terenuri nu a fost actualizată. În vederea limitării extinderii şi lichidării focarelor de incendiu, reprezentanţii legali ai UAT Periş au dispus prezența, la locul incendiului, a doua autospeciale şi a unui excavator. În timpul controlului, au fost impuse UAT Periş următoarele măsuri cu termene: identificarea proprietarul/proprietarii terenurilor în vederea sancţionării contravenţionale; impunerea de măsuri în vederea reducerii efectelor incendiului; monitorizarea şi supravegherea focarelor de incendiu, pentru limitarea efectelor produse.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susține, pe Facebook, că este necesară intervenția CSAT, pentru că populația este pusă în pericol. Ea reclamă lipsa unor informări corecte și a măsurilor concrete.

„Am avut răbdare și am așteptat o explicație verosimilă din partea Guvernului, prin Ministerul Mediului! Nu am ieșit imediat cu declarații publice. Dar, în lipsa unor informări corecte și, mai ales, a unor măsuri concrete pentru prevenirea unor astfel de “accidente” de poluare, care ne omoară încet dar sigur, mă văd nevoită să apelez la cel mai important for care veghează siguranță cetățenilor. Cum poți să te numești Minister al Mediului și ieri să postezi pe FB, palid, fără nicio îngrijorare, că e un incendiu de vegetație prin Ilfov, pe la Periș, și să nu trimiți controale și verificări drastrice în zona? Unde e ministrul? De ce nu e pe teren?? Iar azi vii nonșalant, tot pe FB, să spui că arde o fosta fermă de porci de la Periș. Care, iată, a poluat jumătate și Ilfov și aproape tot Bucureștiul!”, susține Firea, pe Facebook.

Edilul Capitalei spune că „este strigător la cer” și „se mușamalizează ceva”.

„Este cineva acoperit! Se întâmplă ceva necurat și Garda de mediu, care aparține de Ministerul Mediului, sigur știe și nu comunica cinstit cetățenilor! Exact cum au mințit și când a poluat extrem un CET, prin arderea păcurii. Întâi au negat că s-a ars vreun fir de păcură. După ce am ieșit public cu documente care atestau la milimetru câte tone de păcură s-au ars, în ce zile, și la ce ore, au fost nevoiți să recunoască. Nu mai este suficientă doar demisia sau demiterea ministrului mediului! Asta este mâna criminală acoperită de guvern! Și trebuie luate măsuri ferme în consecință! Dacă cetățenii din București și din Ilfov se mai pot considerați apărați de instituțiile statului. Dacă nu, punem toți mâinile pe piept și așteptăm apocaliptic să ne ia. Eu refuz acest din urmă scenariu!”, conchide primarul general.

Incendiu la Periș si Darza, ilfov

ISUBIF intervine cu 2 autospeciale pentru stingerea unui incendiu de vegetatie uscată (stuf) şi dejecţii provenite de la o fermă, deversate în 2 bataluri, pe un teren între localitățile Periş şi Dârza.Suprafaţa estimată este de aproximativ 20.000 de mp, fiind o ardere mocnită, fară pericol de extindere.Din cauza particularităţilor zonei, nu se poate înainta cu autospecialele de stingere până în apropierea locului de manifestare a incendiului.(Sursa: ISU Bucuresti – Ilfov)https://www.stiripesurse.ro/doua-hectare-de-vegetatie-si-dejectii-inca-ard-isu-actioneaza-cu-2-echipaje-de-stingere_1450744.html

Publicată de stiripesurse.ro pe Miercuri, 8 aprilie 2020

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

13 Comentarii

  1. De vegetație, de vegetație mirosul domnule ministru al mediului; arde pajiștea însămânțată cu cauciucuri de mașină aduse din țările bogate UE, țări care vor drschide procedurile de amendare a României pentru calitatea nesatisfăcătoare a aerului. Și fiindcă ei le-au trimis vorbesc cu argumente!

  2. Amuzant. Probleme în „paradisul verde” de la Țânțăreanca! Nu mai poate grofii să reșpire!

  3. Vrajeala, asta cu incediile de vegetație. Mafia gunoaielor lucreaza, indiferent de vremuri si vremi. Iar stimabilii procurori o protejează.

  4. Guwernerul mieu „stati acasa! Stati dracu in casa!” Noi muncim, nu chiulim, va intoxicam cu price, va usuram de zilele grele si va aratam calea spre „aleea linistita si pamanteana” fara costuri la popiii imbogatiti de la bugetul ortodoxiei statale.ro! Legea se aplica doar cand incalci ordonanta are limiteaza dreptul cetateanului majoritar in tara si nu a excrocilor afaceristi care lucreaza nonstop pentru distrugerea a orice din Romania! Succesuri baieti!

  5. are dereptate ministrul. ce, v-a pierit mirosul de la Covid ? arde doar vegetatia…dar, VEGETATIA este plina de plastice(pet-uri, folii, pungi) si granule de polistiren rezultate din izolarea blocurilor. deci are dreptate ticalosul, vorba proverbului.

  6. Poluare masivă, locuitorii – revoltați au pus mana pe arme!Cer libertate,ca s-a tras la Revolutie pentru libertate.drepturile omului si Magna Charta…

  7. In tot sectorul 6 de la ora 4 dimineata pana dupa ora 8 dimineata aerul a fost irespirabil. Personal am crezut ca este de la groapa de gunoi de la Chitila unde mafiotii din Romania ard gunoaiele trimise de mafia din Napoli. Se spune ca in Romania ar exista si niste paiate de mucava care se auto intituleaza pompos Garda de Mediu !!! Paiatele nu presteaza la final de saptamana cand pe timpul noptii se ard gunoaiele venite din Vestul Infect al Europei. Acum se incendiaza acum se defriseaza si mai abitir padurile acum cand autoritatile romane sunt in alarma si sunt mult mult mult mai vigi Lente.

  8. Poluare este si in Craiova de circa 3 ani.Vizionati FABRICA DE FUM -CRAIOVA -facebook si Raporteaza incidente de mediu,sa vedeti ce este seara de seara in acest oras.In afara de poluarea vizibila,este cea olfactiva cu substante toxice volatile deversate in canalizarile orasului si emanate in aer sau arse ,pe care le percep numai o parte din populatie,restul s-au obisnuit sau li s-a atrofiat simtul mirosului.In acest oras toti tusesc,harcai ,multi fac cancer,dar nu stiu si nici nu-i intereseaza cauza.In afara de asta din cauza pretului la gaze si lemne,multi baga in sobe sau centrale[ulei uzat de masina,amestecat cu ulei de bucatarie rezidual,si cu combustibili lichizi fabricati din produse reziduale CLU CTL.se poate observa pe OLX.pe youtub,folosirea acestor produse toxice,Bucurestenii ,acum s-au trezit ca sunt otraviti,Garda de mediu in mod voit nu are nici o aparatura de monitorizare a aerului,numai Agentia de protectia mediului si ISU.Aerul din tara noastra nu este monitorizat pentru substante toxice volatile,numai pentru praf PM2,5 .PM10 ,CO2, No2 .Aparatenele,ori nu functioneaza,ori sunt calibrate in mod intentionat prost.Restul substantelor IOC.Nu vor, chit ca exista dubite[laboratoare mobile]pe care nu le folosesc.In CRAIOVA de o saptamana ,sunt substante care iti ard caile respiratorii.Nu ai cui sa reclami,nu fac nimic.DEmisia lui Calinoiu[garda de mediu]si Mateescu [APM} SI directoarea de la DSP ar fi o solutie.Arderile au fost chiar langa DSP SI SJU.Stati in casa linistiti,ca noi va veghem sa nu iesiti, si actionam in toate domeniile [paduri,poluare etc]

  9. Asa, criminalilor! Pe citi nu-i puteti otravi cu dezinfectantii foarte periculosi cu care stropiti generos strazi, scari de bloc, magazine, ii afumati arzind deseuri toxice, ca statistica covid e slabuta! Oamenii incep sa se prinda ca ceva pute. A-propos, stiti de unde a pornit „epidemia” cu Ah1N1? De la o ferma de porci din Mexic, de fapt de la cantitatea uriasa de excremente care se macera intr-un bazin si emitea toxine. In loc sa recunoasca adevarata cauza a imbolnavirilor si mortilor, au zis: e un virus! Si i-au dat si nume, cu litere si cifre. Si acum o ghicitoare: pe seama cui vor fi puse bolile respiratorii din zonele afectate, hmmm?? Hai, sariti cu piatra, pardon, cu commenturile.

  10. Dacă te uiți la videoclipurile prezentate, e clar că focul a fost declanșat voluntar. Focarele sunt bine definite, ca și cum ar fi fost trasate topometric. Ăsta ar fi caz de pușcărie grea… bă, Lucovid, iei bă și tu ceva măsuri sau ești cu sticla înșurubată-n bot prin mască?

  11. … mecanicul striga : „Ma duc sa ma … !” … He he ! Pai ba, cind ati cumparat cu sute de euro metrul patrat in „Beverly Hills-ul Bucurestiului”, va asteptati sa miroasa doar a Lancome ? Asa e in Balamucistan … mai un parfum de la Crevedia … mai unul de la fermele de porci …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.