Ponta nu va negocia cu parlamentari ai Puterii la moţiunea de cenzură

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, că a învăţat „o lecţie usturătoare” la moţiunea de cenzură respinsă de Parlament pe 27 octombrie şi nu va negocia, în cazul demersului anunţat după angajarea răspunderii Guvernului, cu niciun parlamentar al puterii.

Întrebat dacă va mai negocia cu parlamentari ai puterii şi la moţiunea de cenzură pe care PNL şi PSD au anunţat-o după angajarea răspunderii Guvernului, Ponta a răspuns: „Nu, m-am învăţat minte. Au fost lucruri bune pe 27, în primul rând colaborarea cu sindicatele, iar în al doilea rând capacitatea de a fi umăr la umăr noi şi liberalii în această bătălie. Au fost lucruri bune. Dacă a fost un lucru rău şi o lecţie usturătoare pe care am învăţat-o este că nu poţi să îndrepţi un lucru rău tot printr-un rău. Nu mai negociem cu nimeni, ne batem cu forţele noastre, având de partea noastră pe oameni şi nu neapărat pe nişte parlamentari care spun una şi fac alta”.

Întrebat ce şanse are moţiunea, din moment ce nu va mai negocia ca la precedenta, cu parlamentarii PDL, Ponta a răspuns: „Există o singură şansă, aceea de a arăta foarte clar întregii Românii şi în special oamenilor din Ardeal că noi nu suntem de acord cu ticăloşia lui Boc. Este o ticăloşie, este o ruşine pentru Cluj şi pentru Ardeal că Boc face asemenea înţelegeri pe spinarea românilor şi pe spinarea ardelenilor”.

Preşedintele PSD a spus că la moţiunea ce urmează a fi depusă în urma angajării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei nu va mai face calcule politice.

Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a anunţat, joi, că PNL şi PSD vor depune împreună noua moţiune de cenzură, ca urmare a asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei.

Miercuri, moţiunea de cenzură a opoziţiei, intitulată „Moţiunea României majoritare, moţiune populară”, a întrunit doar 219 voturi „pentru”, faţă de 236 necesare pentru adoptare, iar un vot a fost anulat.

Conform Constituţiei, dacă o moţiune de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea

Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.