Porcăială și libertate

După editorialul de marți, intitulat „Ce fel de români ne urmează?“, un prieten din Germania îmi transmite un mesaj:

„Îți propun să scrii partea a doua, în care să speri că limbajul grosolan și vulgar care stăpânește întreaga societate civilă de toate categoriile, inclusiv cu înjurături și epitete nemaiauzite aici, în Vest, se va opri și va dispărea. Când vorbesc, românii se folosesc de tot felul de acuzații reciproce etc. Ar trebui ca toate acestea să dispară din limbajul folosit în public și efectiv comunicarea între oameni să se încadreze în limitele uzanțelor din Vest“.

Noroc că rugămintea este „să sper“, adică să pledez, nu să ordon sau să cer introducerea de amenzi. Culmea, dacă un asemenea lucru ar putea fi obținut printr-o înfruntare fizică sau prin amenzi, poate că aș încerca. Dar îndreptarea necesară nu va veni nici prin lupte, nici din repetarea obsedantă a speranței. Societatea românească nu poate fi introdusă într-o uriașă oră de dirigenție și nici într-un proces de reeducare!

Circul de la televiziuni, din ziare, radiouri și site-uri este aproape general. Poate fi oprit sau diminuat prin măsuri administrative? În unele cazuri, răspunsul este pozitiv. Ce mare nenorocire ar fi dacă acest ineficient Consiliu Național al Audiovizualului ar introduce reguli și standarde mult mai clare și mai înalte? Și dacă ar veghea zi și noapte apărînd la sînge normele profesionale, limba română, structurile de programe, prezența proporțională a emisiunilor culturale, muzica și filmul românesc? Moare cineva? Nici vorbă! Abia se face puțină ordine în toată nebunia asta! Și cîștigă limba și cultura română. Că nu vrea CNA-ul? Mare brînză! Legea CNA-ului poate fi desființată în orice moment. Majoritatea parlamentară, Guvernul și președintele pot spulbera o instituție care toacă bani și nu este în stare să vegheze la sanitatea prestației în public, mai ales la radio și televiziune. De ce instituția aceasta de veghe asupra spațiului mediatic rămîne sub controlul unui personaj ca Laura Georgescu, atîta vreme cît ea poate fi schimbată prin decizia membrilor Consiliului? Că nu vor partidele aflate la putere? Asta înseamnă că PSD-ului îi convine această circăreală, acest limbaj de Mitică Dragomir amestecat cu stilul Vadim și Dan Diaconescu. Probabil că Victor Ponta, cel care a și desemnat-o pe Laura Georgescu, nu și-ar fi putut permite atîtea pe micul ecran. Nici el și nici Traian Băsescu, repere de obrăznicie, de tupeu și mîrlănie. Toate instituțiile publice importante au cîte un reprezentant în CNA. Ce le împiedică să inițieze o operațiune de curățire a spațiului public? Teama de gura presei? Frica de limbajul mai îngrijit?

Porcăiala și circul de la radiouri și televiziuni, din ziare, site-uri și Facebook au atins cote greu de imaginat. Nimeni nu poate formula un subiect serios fără ca peste cîteva ore să nu fie împroșcat cu noroi sau îngropat de glume proaste și bancuri insalubre. Știu mulți oameni care ar interveni public în tot felul de subiecte, dar nu o fac pentru că au o teamă cumplită de felul în care vor fi tratați sau înțeleși. Unii refuză funcții sau responsabilități publice pentru că nu vor să fie terfeliți. Mai bine anonimi, decît în aceeași troacă cu hoții și secretarele de platou, cu paparudele și cocalarii. Decît să fie terfeliți de confrații lui Ciutacu și Capatos, mai bine se uită la desene animate sau la Al Jazeera.

Pe 3 mai este Ziua Libertății Presei. Ziua Libertății Presei în toată lumea, nu în România. În țara noastră există nenumărate zile ale iresponsabilității presei. De Ziua Libertății Presei nu a mișcat aproape nimeni. Asociațiile sunt figurante, moarte, caraghioase. Unii trăiesc (și o duc bine) din închirierea bunurilor care aparțin asociațiilor ziariștilor (adică ziariștilor nepăsători). Alții folosesc asociațiile pentru pensii, pentru intrări gratuite pe te miri unde. Dar de starea presei și a limbajului public nu se ocupă nimeni.

De Ziua Libertății Presei nici măcar evenimentele drăgălașe la Fîntîna de la Universitate nu mai au loc.

Vorba unuia: „Ce, noi mai avem presă?!“.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.