Potopul din Grecia, de proporții biblice

Grecia a primit între „600 şi 800 de litri de ploaie pe metru pătrat în 24 de ore în Magnesia”, centrul ţării, „un fenomen fără precedent” în ultimele decenii, a declarat miercuri meteorologul Dimitris Ziakopoulos, relatează AFP.

„Se pare că regiunea muntoasă a prefecturii Magnesia a primit între 600 şi 800 de litri de ploaie în 24 de ore”, „un fenomen fără precedent de la debutul măsurătorilor meteo în această ţară”, în 1955, a mai spus expertul, vicepreşedinte al Centrului de studii de gestionare a crizelor din cadrul Ministerului Crizei Climatice, în cadrul unei conferinţe de presă la Atena.

Două persoane şi-au pierdut viaţa în ultimele două zile în Magnesia şi cel puţin patru sunt date dispărute în această regiune, situată la circa 330 de km nord de Atena.

Precipitaţiile care au căzut, mai ales marţi, asupra oraşului Volos şi pe Muntele Pelion reprezintă „o cantitate mare (de apă) pentru Grecia, precum şi pentru multe regiuni din Europa”, a declarat Dimitris Ziakopoulos în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul Crizei Climatice, Vassilis Kikilias.

„Este vorba despre o situaţie extraordinară”, a insistat el.

Ministrul a subliniat, la rândul său, că „intensitatea şi durata fenomenului sunt, de asemenea, fără precedent”.

Confruntat cu critici privind victimele şi pagubele importante cauzate de inundaţii în Magnesia şi în zonele învecinate, Vassilis Kikilias a afirmat că infrastructura ţării trebuie reorganizată pentru a face faţă „crizei climatice”.

Ploile torenţiale din Grecia sunt aşteptate să continue până joi după-amiază, potrivit prognozelor Serviciului Naţional de Meteorologie (EMY).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. Se vaitau ca le arde tara-focuri puse de imigrantii ilegali care se ascund prin paduri-acum abia a venit Pompierul

  2. … daca au cazut 800L/mp in 24h imagineaza-ti ca daca ai o curte cu casa de 1.000 mp, in 24h ai in curtea ta 800.000 L de apa, adica 800 metri cubi de apa.Eu zic ca e o cantitate „biblica”!

  3. Și tu, Cotidianul!
    800 de litrii pe metru pătrat în 24 de ore înseamnă 800mm/24h, adică 33,3mm/h ceea ce este doar în categoria a treia din patru, ploaie puternică, după clasamentul Organizației Mondiale de Meteorologie.

  4. mai ziaristi , jurnalisti , cititori si alte categorii sociale respectabile ,

    voi CHIAR STITI ce inseamna acest termen uzual ” proportii Biblice ” ??

  5. Eu tot mă întreb din ce trăiesc grecii? Anul trecut au fost incendii și apoi inundații. Anul acesta la fel. Și cu toate aceștia românașii noștri se duc in Grecia? De ce?

  6. Desi arata rau, nu este ce poate fi mai rau. De proportii biblice este fenomenul ”spur drops”, un termen folosit de paleoistorici pentru a explica ”viiturile” determinate de topirea instantanee a unor zone din calota de gheata din perioada ,,Younger Dryas” peste America de Nord. Un ”spur drop” egal cu aproximativ 1 milion de kilometri cubi de apa si gheata rostogolindu-se pe sub un ghetar de 1+ km inaltime cu o viteza de pana la 100 de km pe ora. Va las pe voi sa aflati ce energie a putut sa dezlantuie asemenea potop.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.