Povestea bărbatului care l-a sfidat pe Hitler în văzul lumii

Ați găsit semnul distinctiv din această fotografie, realizată în anul 1935? La inaugurarea unui vapor, un bărbat stă cu mâinile încrucișate, în timp ce ceilalți execută salutul nazist în fața lui Hitler. Dar de ce și-a riscat bărbatul viața pentru un asemenea afront?

Este vorba despre August Landmesser, un bărbat german, născut în 1910 în Schleswig-Holstein. La începutul anilor 30, el se declară un nazist fanatic. Un an mai târziu devine activist de partid.

Viața sa a luat o turnură neașteptată în 1933, când s-a dezis total de idealurile partidului nazist NSDAP. Motivul: s-a îndrăgostit de o evreică pe nume Irma Eckler. În 1935 a decis să se căsătorească cu ea.

Mariajul nu a mai avut loc, fiindcă în același an s-au pus în aplicare legile rasiale de la Nurnberg. Starea civilă din Hamburg a refuzat să oficializeze căsătoria dintre cei doi. S-au iubit în secret încă doi ani.

În 1935, când partidul a aflat de relația celor doi, el a fost exclus imediat. În data de 13 iunie 1935, când s-a realizat această fotografie, bărbatul nu mai era membru de partid. Imaginea arată cât de mult s-a schimbat percepția sa despre țara în care trăia, notează revista germană Focus, citată de miscareaderezistenta.ro.

Este ziua în care Adolf Hitler sosește personal la inaugurarea unui nou vapor. Masa de oameni îl salută în stilul tradițional. În mijlocul mulțimii fanatice, August Landmesser stă cu mâinile încrucișate.

Norocul său a fost că la acea vreme nu l-a observat sau nu i-a dat nimeni atenție, astfel că în octombrie 1935 a devenit tatăl unei fetițe. Doi ani mai târziu, tânăra familie a decis să fugă în Danemarca.

citește continuarea pe miscareaderezistenta.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

3 Comentarii

  1. m-am uitat atent la poza… sunt mai multi „neinregimentati ideologic” in poza… nu multi, intradevar, insa cel promovat este mai „ostentativ” prin incrucisarea bratelor la piept (protejarea inimii)… este un semn distinctiv al tuturor oamenilor ca „nu ai acces aici – ma protejez”

  2. Subiectul trebuie analizat prin prisma declaratiei din „The March 24, 1933 issue of The Daily Express „!

  3. La cati pupincuristi sunt in Romania, daca era poza facuta la noi – erau mai multe maini ridicate decat oameni in poza, semn ca unii pupau la doua maini! Bravo celui care nu a fost oaie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.