Povestea unei afaceri netransparente şi foarte grase

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au descins în această dimineaţă la sediul Ministerului Finanţelor Publice pentru a ridica documente legate de prelungirea în 2014 a unui contract semnat de Loteria Română, subordonată Finanţelor, şi compania Intralot din Grecia pentru furnizarea sistemului informatic care gestionează jocurile Loteriei şi despre care se spune că ar fi păgubit statul român cu 12 milioane de euro.

Pentru semnarea respectivei înţelegeri ar fi trebuit organizată o licitaţie pentru alegerea furnizorului dar miniştrii Finanţelor Daniel Chiţoiu şi Ioana Petrescu au preferat calea negocierii directe. În felul acesta, s-a prelungit o înţelegere total defavorabilă statului român întrucât relaţia Intralot-Loteria România a generat în 22 de ani o gaură de câteva sute de milioane de euro, conform unor rapoarte realizate în urma mai multor controale interministeriale dar şi a unui raport al Corpului de Control al Guvernului.

Totul a început în 2012, atunci când şeful Loteriei, Dan Ghiţă, i-a atras atenţia ministrului de finanţe de atunci, Daniel Chiţoiu, că peste un an urma să expire contractul cu Intralot şi că trebuie organizată o licitaţie pentru găsirea unui nou furnizor. Ghiţă a fost dat afară iar în locul lui a fost adus Adrian Mişu Manolache, care a propus continuarea parteneriatului cu grecii.

Un an mai târziu, Consiliul Concurenţei a amendat cu 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro) Loteria Română, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings, pentru înţelegeri anticoncurenţiale.

Conform contractului care a expirat în 2013, Intralot primea 7,5% din încasările totale de la loto, pentru asistenţa tehnică oferită în exploatarea aparaturii electronice.

În iunie 2014, urmaşul lui Chiţoiu de la Finanţe, Ioana Petrescu, a semnat un ordin de ministru prin care mandatează reprezentanţii statului în AGA a Companiei Naţionale „Loteria Română” S.A. să împuternicească Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă a companiei să înceapă negocierile pentru încheierea unui nou contract de asociere în participaţie, pentru operarea unui nou sistem loteristic. Nu s-a efectuat nicio licitaţie ci au fost încheiate acte adiţionale la vechiul contract, din 2003, astfel încât Intralot a rămas pe poziţie. Era al doilea contract semnat într-un mod netransparent, după cel cu grupul austriac Novomatic, care a fost încheiat pentru 15 ani pentru operarea păcănelelor din cadrul sediilor Loteriei Române. Novomatic deţine 5% din acţiunile Intralot.

În primii zece ani de contract, 2003-2013, Intralot a primit între 7,5% şi 8,5% din încăsarile totale de la jocurile loto: 6/49, Noroc, 5/40, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus. În primii ani a primit 8,5% din încăsari, apoi în urma unor renegocieri din 2010 s-a ajuns la 7,5%. Asta înseamnă între 3 şi 4 milioane de lei lunar.

Potrivit Hotnews, la finele contractului, Loteria ar fi trebuit să tragă linie şi să preia sistemul informatic pentru că în decursul celor zece ani a fost plătit integral. Însă, a încheiat mai departe acte adiţionale, din trei în trei luni, la acel contract, considerat păgubos, prin care Loteria continua să plătească grecilor ca şi cum sistemul loteristic nu a fost deja achitat. Ministrul Ioana Petrescu a justificat la vremea aceea că respective acte adiţionale au fost semnate pentru că Loteria nu ar fi fost în stare sa opereze singură.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.