Poveștile politicii sau despre arta navigației

Vreme de trei zile pe toate străzile din mândrul nostru București a fost o tăcere mormântală. Nu mai clicăia nimeni, nu mai posta nimeni pisicuțe, amorași, zâmbăreți. Parcă nu ne mai venea să ne mai spunem ceva, ne ocoleam unii pe alții, treceam așa, mai departe, uitându-ne pe sus. Nu știu care a zis să se facă o dezvrăjire a întregului orășel dar acțiunea asta a rămas nefinalizată pentru că nimeni nu vedea rostul ei.

Într-o bună zi, pe Dâmbovița a trecut un pachebot care venea de la Budapesta și care se îndrepta către Sulina să iasă în larg, pe mare.

După cinci ore de negocieri cu căpitanul Fazecaș, vreo câțiva dintre noi s-au urcat la bord. O vreme ne-au trimis cărți poștale din Brazilia și Australia, niște SMS-uri cam fără sare și piper. Au postat niște filmulețe pe Youtube dar după aia ne-au uitat.

Primarul Barzulis a plecat până la Londra, la șantierul naval, să cumpere de acolo un vapor la mâna a doua. Mulți nu l-au încurajat pentru că se temeau că o să ne îndatorăm peste putință la băncile străine și că astfel o să sărăcim de-a binelea.

Între timp, poetesa Carmen s-a mutat la Sofia iar farmacistul Iamandi s-a retras undeva, pe o plajă din Spania. Turnul de apă s-a prăbușit într-o noapte iar un meteorit a căzut peste statuia ceferiștilor făcând-o una cu pământul. Vaporul cumpărat de primarul Barzulis a ajuns cu bine, cu tot cu echipaj, s-a ținut o seară dansantă pe puntea lui, s-au pus mai multe pariuri, ne-am dat cu părerea, am tras tot felul de concluzii.

Consilierii municipali s-au răzgândit de vreo trei ori și, în cele din urmă au vândut vaporul unui consorțiu american care avea sediul la Cairo.

Dar cine mi-a furat stickul? M-am uitat prin piața publică, pe Facebook, am tras o fugă pe Amazon, să-l dibuiesc pe hoț, era multă lume. Contele Monelli? Inspirații din Tulombe, dragii de ei? Petra Petronius, savantul municipal? Contesa Cippolina? Care dintre ființele astea fabuloase cu care m-am făcut prieten pe Facebook în doi timpi și trei mișcări?!

Care mi-ai șparlit ideile, ficțiunile, scenariile, eseurile, gândurile și strategiile vălurite și văluritoare? Nu știți, nu?! Aveți voi vreo bănuială, ceva, nu se poate altfel, vă văd eu după ochi, toată noaptea ați flecărit pe Facebook. Dacă-mi ziceți, promit solemn ca eu să vă spun într-un ceas unde e comoara lui Bibescu, vă dau și harta, vă învăț cum să ajungeți la ea, draga de ea, în chip miraculos și magic. O să scriu și pe blogu’ meu, pe bune, stați cu ochii pe mine.

Totul ține de imaginație. Burzulov a fost de acord cu asta. A deplâns cu lacrimi de crocodil sfârșitul corabiei noastre, sanchi, îl durea la bască. A fost un foc frumos, ați ars trecutul, a dat el să zică, plin de aplomb. Ce să știe el despre imagine?!

Despre imaginație, Burzulov? Hai să fim serioși, nu știa Burzulov, dragul de Burzulov, un personaj. El care nu știe bine cine e. Păi cum să știe? Într-un loc e Burzulov, pe altă rețea de socializare e Moreaugarin, își mai zice și Meduza, chestii din astea, avataruri simandicoase. Mai zice uneori că e Angela Merkel sau Oreste sau Mircea Badea sau Cristoiu sau CTP sau Băse sau Trump. Îi place să intre în pielea unor personaje, le virusează matricea informațională, face el cumva, te fascinează, te pune pe jeratec, te dă peste cap.

Alteori, zău așa, e Bobolina. Sau e Obin Oba. Chestii pentru care corpul nu mai contează. Oare? Dar el, corpul, cine e? Fără minte, ce e corpul, știi?!

Dar ce e corpul, oare? O navă care ne scoate în larg din când în când, un iaht misterios, pântecos, plin ochi de secrete nimicitoare?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

3 Comentarii

  1. „Chestii pentru care corpul nu mai contează. Oare? Dar el, corpul, cine e? Fără minte, ce e corpul, știi?!” carcasa….

  2. Anunț sf: Ministerul Educației și Învățământului anunță concurs paralimpic pentru ocuparea funcției de director și director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar. Pentru reușită procesului de vaccinare și asigurarea cadrului dictatorial din scoli, se primesc dosare doar de la profesorii cu dizabilități psihice. Rugam seriozitate. Adeverințele pentru dizabilitati vor și eliberate de către spitalele care ii au în evidenta și vor fi contrastampilate de către organizația locala si judeteana a partidului Liberal, USR și UDMR. Bibliografie: managementul covidului retardat și criza piciorului plat;
    Examenul va fi organizat doar in format oral. Cel mai absurd raspuns va figura în cartea de aur a jocurilor de golf și tenis de câmp navetist. Se așteaptă ca tovarasul navetist sa candideze pentru un post la Liceul German cu predare în limba sas-cripta antinationala.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.