Prăbuşire a încrederii în democrațiile lumii

Încrederea publică în guvernele care conduc democrațiile lumii a scăzut la un nou nivel minim din cauza modului în care acestea au gestionat pandemia și pe fondul unui sentiment de pesimism economic larg răspândit, potrivit unui sondaj global, citat de Reuters.

Barometrul de încredere Edelman, care, timp de două decenii, a intervievat mii de persoane cu privire la încrederea în guverne, mass-media, mediul de afaceri și ONG-uri, a arătat, în schimb, o creștere a scorurilor în mai multe state autocratice, în special în China.

De asemenea, sondajul a evidențiat faptul că firmele, datorită rolului lor în dezvoltarea de vaccinuri și în adaptarea practicilor de la locul de muncă și de vânzare cu amănuntul, au păstrat un nivel ridicat de încredere la nivel mondial, deși există rezerve cu privire la angajamentul lor față de echitatea socială.

„Avem într-adevăr o prăbușire a încrederii în democrații”, a declarat Richard Edelman, al cărui grup de comunicare Edelman a publicat sondajul realizat în rândul a peste 36.000 de respondenți din 28 de țări, intervievați în perioada 1-24 noiembrie anul trecut.

„Totul se întoarce la: „Aveți încredere în economie?””, a adăugat el, remarcând nivelurile ridicate de îngrijorare cu privire la pierderile de locuri de muncă legate fie de pandemie, fie de automatizare.

Cei mai mari perdanți ai încrederii publice în ultimul an au fost instituțiile din Germania, în scădere cu 7 puncte, până la 46, Australia, la 53 (-6), Olanda, la 57 (-6), Coreea de Sud, la 42 (-5) și Statele Unite, la 43 (-5).

În schimb, încrederea publică în instituțiile din China s-a situat la 83%, în creștere cu 11 puncte, la 76% în Emiratele Arabe Unite (+9) și la 66% în Thailanda (+5).

Sondajul sugerează că stimulentele de mii de miliarde de dolari cheltuite de cele mai bogate națiuni din lume pentru a-și susține economiile în timpul pandemiei nu au reușit să insufle un sentiment de încredere de durată.

În Japonia, doar 15% dintre oameni cred că ei și familiile lor vor avea o situație mai bună peste cinci ani, în timp ce majoritatea celorlalte democrații au răspuns la aceeași întrebare în proporție de 20-40%.

În China, însă, aproape două treimi dintre respondenți erau optimiști în ceea ce privește soarta lor economică, iar 80% dintre indieni credeau că le va fi mai bine peste cinci ani.

Edelman a declarat că nivelurile mai ridicate de încredere publică în China sunt legate nu doar de percepțiile economice, ci și de un sentiment mai mare de predictibilitate în ceea ce privește politica chineză, nu în ultimul rând în ceea ce privește pandemia.

Potrivit Reuters, Statele Unite conduc în prezent în lume în ceea ce privește media zilnică a numărului de noi decese raportate, în timp ce China nu a raportat în mod regulat niciun deces nou timp de luni de zile, deoarece urmărește politici stricte de „zero-Covid”.

Rezultatele ultimului sondaj Edelman sunt în ton cu constatările sale din ultimii ani, care au evidențiat dezamăgirea tot mai mare față de capitalism, conducerea politică și mass-media.

Îngrijorările legate de „știrile false” au atins cote maxime, trei sferturi dintre respondenți la nivel global fiind îngrijorați de faptul că acestea sunt „folosite ca o armă”. Printre temerile societății, schimbările climatice s-au plasat imediat după pierderea locurilor de muncă ca preocupare majoră.

Majorități puternice au declarat că au cumpărat bunuri, au acceptat oferte de muncă și au investit în companii în conformitate cu convingerile și valorile lor. Cu toate acestea, aproximativ două cincimi dintre respondenți au declarat, de asemenea, că firmele nu fac suficient pentru a aborda schimbările climatice, inegalitatea economică și recalificarea forței de muncă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

22 de Comentarii

  1. Pana si Putin cu Lukasenko par niste tipi foarte de treaba in comparatie cu ursula si alti dictatori din gulagul totalitar ue

  2. Ce vrajeala de art.!!! Cica firmele care au ,,dezvoltat” vaxxurile au pastrat un nivel de incredere la nivel mondial!?Parerea mea ca increderea oamenilor in aceste firme e mica!Spreo o singura cifra%. Iar oamenii nu mai au incredere in democratii!?? Poate popoarele nu mai au incredere in politicienii votati de ei sa-i conduca pt.ca sint subordonati firmelor care dezvolta vaxxuri! E o mare diferenta! Un asa art.sofisticat aburitor e greu de scris!

  3. LIBERTATE ,DEMOCRATIE ,DREPTURILE OMULUI !!,TOATE NISTE VORBE IN VANT FARA NICI O VALOARE ,TOTUL E MINCIUNA TOTUL E MANIPULARE.
    LIBERTATE = LIBERTATEA DE A MURI DE FOAME !,LIBERTATEA DE EXPRIMARE PANA CAND LE SPUI ADEVARUL IN FATA ,DUPA CARE ESTI PROSCRIS ,DUPA CARE NU MAI AI UN LOC NICAIERI !;DEMOCRATIE -CE-I AIA ?,CU CE SE MANANCA ?,CU CE SE MASOARA ?,CUI II PASA DE DEMOCRATIE ?,DAR UMBLAM CU DEMOCRATIA IN GURA TOT TIMPUL !;DREPTURILE OMULUI !!! FIECARE TAR VEDE ALTFEL DREPTURILE OMULUI <MAI ALES A CELOR COCOTATI LA PUTERE !, CAND AJNG DESTUL DE SUS IN PRIMUL RAN UITA DE UNDE AU PLECAT SI SE CACA PE CEI CARE L-AU VOTAT.
    DREPTUL OMULUI !!,UNII AU DOAR DREPTUL LA MUNCA SI LA MUTI DE FOAME !,ALTII AU DOAR DREPTUL DE ASI UMPLE CONTURILE ,NICI LEGEA NU-I LA FEL DE ASPRA PENTRU JAVRE ORI PENTRU HOTI CAT E DE ASPRA PENTRU OMUL DE RAND SI BOUL DIN JUG.
    UE ARE STANDARDE PENTRU BOGATII EUROPEI SI REBUTURI PENTRU CE VENITI CU CAPUL PLECAT LA POMUL CU ROADE VISAT !.
    INCREDERE IN SISTEM !!!!,O AU DOAR PROSTII SI ZEVZECII.

  4. Dacă edelmanii zic că China inspiră încredere locuitorilor săi (de ce n-ar fi așa, la urma urmei), e de bine.
    Știind că chinezii nu îi văd cu ochi buni pe edelmani, probabil ? cei din urmă încearcă să întărească în mentalul colectiv modelul complementar la care se lucrează din greu și pe care-l simțim cu toții, adică unul de sorginte chinezească marca edelman.

  5. Mi se aliniază stelele, ceva de speriat. Lege ce scrie la un alt articol de mai sus:
    „…
    Apoi, Xi Jinping a făcut un apel la alinierea întregii lumi în spatele Chinei, sub privirea plină de admirație a lui Klaus Schwab.”
    Bine, dacă n-o fake news..he-he-he

  6. democratiile occidentale sint jidani elita , by way of deception,frauda si minciuna datorita nivelului redus de inteligenta a opiniei publice care crede orice …fortele imperialiste si au atins scopurile ,au toata europa ocupata prin nato si israelul extins continuu prin terorism si furt teritorial…in america soros a reusit democratic sa promoveze haos prin procurori finatati de el care stimuleaza criminalitatea legal din pozitiz lor…piedica cea mare ramina constitutia americii la care lucreaza …totul se intimpla sub ochii prostimii majoritare.

  7. În Australia, dacă făceau sondajul acum, la început de săptămînă și final de război cu Novak Đoković, și început de AO, ar fi constatat că nivelul încrederii populației a scăzut de la 53 la 29 %…

  8. Care democratii??? Un stat care nu mai respecta drepturile indivizilor, care discrimineaza cetatenii pe motive medicale, care cenzureaza orice opinie contrara propagandei oficiale, nu se mai numeste democratie. Care sunt acele asa-zise democratii despre care vorbim deci?

  9. https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Indicele_democra%C8%9Biei
    Într-un top al tarilor democratice în 2017, întâlnim Noua Zeelanda pe 4, Australia pe 8, Austria pe 15, Italia și Franța destul de sus, în timp ce Rusia e în zona roșie a clasamentului.
    Un update pe început de 2022, ar duce Grecia, Austria, Italia, Australia și Franța, etc. în zona roșie a clasamentului, mult sub Rusia.

  10. Intrebati in Hel-vetia, unde exista democratie directa, se conduce prin referendum, pana si asfaltarea unui giratoriu se face dupa dorinta locuitorilor. Restul de tari sunt dictaturi nereusite, nu cum am avut noi cand eram aliati cu nemtii care au dat Basarabia la rusi. Criminalul de razboi care ne conducea atunci este regretat si acum de un fals postac ciangau.

  11. Democratia e de domeniul trecutului.
    A fost candva la moda sa se bata cu ea in piept, dar si-au dat seama ca prostimea poate fi dusa usor, usor, la sclavie.
    Sa mai pomenesti acum crimele naziste sau comuniste … e deja ridicol.
    Nici neomarxisti nu mi se pare potrivit pentru stapanii de azi, marxistii aveau si ei, cel putin declarativ, niste principii: egalitate, lupta de clasa, etc.
    Sclavagism: stapani si sclavi.
    Cui nu-i convine, n-are decat sa dispara.

  12. Asa-zisa democratie nu este altceva decat o hotie prin care niste escroci pun mana pe putere si pe toate resursele unei tari ptr imbogatirea la niste cote nesimtite a unei minoritati favorizate.
    ,,Democratia” capitalista se bazeaza pe inselaciunea, dezbinarea si manipularea prostimii prin promisiuni demagogice.
    Cat au existat doua sisteme sociale in Europa, lucrurile s-au mentinut intr-o anumita marja a bunului simt. Ambele sisteme se controlau reciproc si nu-si puteau face de cap. Odata cu disparitia socialismului european, destrabalarea sistemului capitalist a ajuns la cote inimaginabile.
    Este ceea ce vedem acum: o societate criminala, in care exploatarea si jefuirea omului de rand trece peste limitele oricarei pertinentze.
    O asemenea societate nu este viabila. Masele jefuite si impovarate se vor trezi la un moment dat.
    Ceea ce se petrece acum este identic cu ceea ce vedeti in filmele americane in care un oras din Vestul Indepartat incape pe mana unei gasti de talhari fara lege, fara mila. La un moment dat cetatenii satui de atata jaf si abuzuri se rascoala si termina cu talharii. Este firul logic si nornmal care urmeaza intr-o atare situatie.
    Traim intro tzara vanduta si jefuita la sange de tot felul de profitori autohtoni si straini. Vedeti la acestia lege si mila? Legea lor este sa va despoaie.

  13. O completare:
    ,,Democratia” capitalista este de fapt o reeditare perversa a vechii societati sclavagiste. Puse fatza in fatza, veti vedea ca aceste doua sisteme nu difera mult intre ele. La ambele, cel ce detine mijloacele de productie, detine si dreptul la viata asupra celui care munceste.

  14. Sa fim seriosi cand e vorba de incredere in propriul guvern sau guvernele lumii, incredere au avut cei care s-au imbogatit peste noapte, cei care au pus bocancul pe jugulara cetateanului, cei care au ocupat si ocupa o functie inalta in orice guvern din care ii iese profit gras.

  15. Pai daca voi numitzi „democratzie” situatzia din SUA unde nazistul German Trump a devenit fuhrer cu 3 000 000 de voturi mai putzine decat Clinton normal ca nu mai are nimeni incredere in voi.

  16. Dupa ce unii multi flacai destepti au vrut schimbare ca se saturasera de mai bine si acum au dat de rau ca isi inchipuiau ca numai dreapta poate sa le aduca caini cu covrigi in coada si salarii nemtzest pe frecat menta,acum zic ei,dezamagiti de alegerea lor,ca democratia este naspa,dar se pare ca astia nu stiu ce este acel altceva decat democratia si cred ca regimurile totalitare le aduc raiul pe pamant.Bay (editat) nu vedeti ce ar insemna ca un guvern al unui partid unic sa va bage la puscarie ca nu ganditi cum vor ei? Nu democratia este de vina de toate mizeriile care apar si nu ar trebui sa apara ci oamenii care o conduc si noi care nu facem presiuni ca sa-i schimbam mai repede cand o iau pe langa principiile democratice si bat campii cu valori pe care ei nu le respecta.Dati China ca exemplu de multumire,un exemplu de mai mare rasul,cand chinezului ii este teama si de umbra lui sa spuna altceva decat ce doreste regimul,mai ales acum cand in China au implementat vestitul credit social,un punctaj ce urmareste individual pe fiecare chinez si care ii poate lasa muritori de foame daca spun ce nu trebuie,plus ca le scad punctajul si celor care mai comunica cu un proscris.Noaptea mintzii.Asta vreti bey (editat) sa va fie viatza in loc sa-i schimbam pe astia care o iau razna cand uita chiar ei de democratia pe care ne-o predica si de bunul simtz datorat de orice om civilizat si orice ales de alti oameni?

  17. Nu exista diferențe reale între sistemele sociale. De exemplu, revoluționarii francezi „au acționat la îndemnul inițiatorilor teoriei depopulării, oameni de știință (precum Jeremy Bentham) ai Companiei Britanice Indiilor de Est (BEIC) a/k/a Illuminati Bankers.”
    Primul experiment BEIC de depopulare a avut loc cu ceva ani mai devreme, foametea din Bengal din 1770 (10.000.000 de morți). Aceiași oligarhie care în timp care a inițiat/finanțat revoluția bolșevică, războaiele mondiale sau pandemiile. Versiunea populară a Revoluției Franceze spusă de mass-media de astăzi este o minciună monstruoasă. Atacul asupra Bastiliei a fost o fraudă. Teroriști profesioniști le-au spus parizienilor că o armată regalistă atacă Parisul pentru a-i distruge și că, prin urmare, toți cei din Paris ar trebui să se înarmeze din arsenalul de la Bastille. Dar nu era nici un arsenal la Bastille și erau puține arme. Domnia Terorii a fost un betaprogram de depopulare premarxist. După ce liderii radicali iacobini (proto-comuniști francezi) au ghilotinat monarhia și moderații din cadrul Convenției Revoluționare, au preluat puterea și au început imediat uciderea în masă pe care astăzi o numim Domnia Terorii. Până în primăvara lui 1793, ei au discutat calm și atent proporția populației franceze care trebuia decimată pentru a face din Franța o republică (comunistă) model. Înainte de începerea genocidului, populația Franței era de 25.000.000 de locuitori. La începutul anului 1793, Jean Bon St André a declarat în mod deschis în Convenția Revoluționară: „Pentru a stabili Republica în siguranță în Franța, populația trebuie să fie redusă cu mai mult de jumătate”. Liderii mai radicali au făcut propuneri și mai groaznice. Robespierre, cel mai agresiv avocat al anihilării, a propus ca 23.000.000 să fie eliminați din recensământul francez.

  18. Aveți libertatea de a discuta ( democratic) despre orice, dar nu se rezolvă nimic, cercul democrației reprezentative e bine închis. UE are un program permanent de primire de propuneri de la cetățeni, dar pentru a fi luate în discuție trebuie semnăturile a milioane de aderenți, pentru că nimeni nu vrea să gândească dacă prostimea nu dă aprobare. Inițiativa EVE (care vizează tocmai o democrație participativă în cadrul instituțiilor UE) a avut numărul de aderenți necesari, dar nici nu a fost discutată pentru că ar implica modificarea tratatelor de înființare a UE, dar asta nu e de competența UE, adică totul e un circ; toată „competența” aleșilor își trage seva din bazinul electoral, nu din inteligența lor. Macron, acum președinte UE, va face „Conferința Europeană” unde vor fi și cetățeni ajunși prin tragere la sorți( pe baza unor idei personale prezentate) dar nu se face nicio publicitate la acțiunea asta; democrația reprezentativă nu suportă ca prostimea să gândească singură. Ea are dreptul să gândească doar prin reprezentanții ei; ăsta e fundamentul democrației actuale !

  19. Democratia de azi e fascism. Corporatiile cumpara mas media si politicienii. Cine poate opri acest fascism? Pai acuma se intind la genocid si omoara tineri si batrini in mod fascist dupa ce le mai predica minciuna democratiei si a libertatii.

  20. Păi bre, De nu faci democrația cum au făcut-o vechi greci. De nu ai istețimea cum aveau vechii egipteni. De nu ai hărnicia și punctualitatea japonezului. Evident democrația nu funcționează,.Mai ales la o nație coruptă..

  21. „Prăbuşire a încrederii în democrațiile lumii” …
    Care DEMOCRATII ???
    Democratiile ADEVARATE … EXISTA (poate) doar in LUMEA a TREIA !!!
    Tari lipsite (partial) de LUPTA pentru PUTEREA globala !!!

  22. Deci … mishteaux are totusi in profeticele lui palavre
    un miez de anticipativa inteligenta ? ..N-asa ?

    😀

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.