Prea mult sport strică

inima, artere miscare

Vești proaste pentru toți dependenții de sport: exercițiile fizice intense pot afecta în rău sistemul imunitar. Cel puțin, asta sugerează un studiu care analizează peste 4.700 de molecule de fluid post-exercițiu de la pompieri.

Acest lucru poate fi problematic pentru cei care au locuri de muncă constant solicitante din punct de vedere fizic așa cum sunt pompierii, spre exemplu.

„Oamenii care sunt foarte în formă ar putea fi mai predispuși la infecții respiratorii virale imediat după exerciții fizice intense”, sugerează Ernesto Nakayasu, om de știință la Pacific Northwest National Laboratory (PNNL).

Deși există dovezi care sugerează că activitatea fizică moderată în rândul persoanelor sănătoase poate favoriza sistemul imunitar pe termen lung, ceea ce se întâmplă cu sistemul imunitar în urma exercițiilor fizice intense este controversat.

Există puține dovezi de încredere care susțin afirmația că exercițiile fizice intense cresc riscul de infecții oportuniste, deși câteva studii anterioare au observat infecții ale tractului respirator superior auto-raportate la sportivi, în comparație cu grupurile de control, după activități intense. Nu se știe dacă acestea sunt corelații sau cauze.

Așadar, Nakayasu și colegii săi au testat plasma sanguină, urina și saliva, de la 11 pompieri, înainte și după 45 de minute de exerciții intense, transportând până la 20 de kilograme de echipament pe teren deluros.

„Am vrut să aruncăm o privire aprofundată asupra a ceea ce se întâmplă în organism și să vedem dacă suntem capabili să detectăm pericolul cauzat de epuizare în stadiile sale incipiente”, explică chimista bioanalitică PNNL Kristin Burnum-Johnson. „Poate că putem reduce riscul de exerciții fizice intense pentru primii respondenți, sportivi și membri ai armatei”.

Nu există nicio îndoială că exercițiile fizice fac minuni pentru sănătatea noastră, de la stimularea stării de spirit până la întărirea sistemului imunitar. Dar, ca și în studiile anterioare, noile cercetări au detectat posibile semne de suprimare imună în rândul pompierilor pregătiți.

În mijlocul schimbărilor fizice așteptate care ajută organismul să mențină creșterea fluidelor, energiei și oxigenului pe care le solicită exercițiile fizice, a existat o scădere a moleculelor implicate în inflamație. Aceasta a fost însoțită de creșterea opiorfinei, un dilatator al vaselor de sânge periferice.

Ce înseamnă în cele din urmă aceste schimbări pentru funcția pe termen scurt a sistemului imunitar nu este clar, dar cercetătorii au câteva idei.

„[Opiorphin] poate crește fluxul de sânge către mușchi în timpul regimului de exerciții pentru a îmbunătăți furnizarea de oxigen și nutrienți”, scrie echipa în lucrarea lor.

„Noi postulăm că scăderea moleculelor inflamatorii pe care le-am observat în saliva după exercițiu ar putea reprezenta un mecanism de adaptare pentru a îmbunătăți schimbul de gaze ca răspuns la cererea mai mare de oxigen celular”.

Au existat schimbări și în microbiomul oral al participanților. Oamenii de știință bănuiesc că acest lucru s-a întâmplat din cauza creșterii peptidelor antimicrobiene găsite în gura pompierului după activitatea lor intensă, posibil pentru a compensa imunodeprimarea, deși această concluzie este contestată.

„Cu toate acestea, această creștere a peptidelor antimicrobiene nu a avut niciun efect asupra inhibării creșterii E. coli”, elaborează Nakayasu și colegii, „sugerând o capacitate limitată a peptidelor antimicrobiene în cavitatea bucală pentru a proteja împotriva infecțiilor gazdei”.

Acestea fiind spuse, alți oameni de știință susțin că unele dintre modificările observate ar putea să nu fie indicii ale suprimării imune, ci ale unei „stare sporite de supraveghere imunitară și de reglare a sistemului imunitar”.

În timp ce o comparație în cadrul subiectului a redus impactul dimensiunii lor mici ale eșantionului, pompierii se confruntă cu expuneri unice la poluanți în timpul incendiilor, care le pot schimba, de asemenea, reacțiile imune. În plus, acest studiu a luat în considerare doar bărbații sănătoși și activi, avertizează cercetătorii, așa că sunt necesare cercetări suplimentare în rândul unei comunități mai largi pentru a confirma concluziile lor.

Cu toate acestea, luate cu studiile anterioare, „există dovezi care susțin o relație între cerințele fizice și o incidență mai mare a infecțiilor respiratorii”, concluzionează Nakayasu și echipa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

7 Comentarii

  1. Nu se stie daca acestea sunt corelatii sau cauze ori pur si simplu speculatii de duzina panicarde tip doctorul Saorma si espertul in piei de sarpe Chereches.

  2. Cine a platit studiul?Big Pharma?Studiul pare ”hrana pt fraierii”care s-au itepat cu ”sigur si eficient”,ca inainte de plandemie exercitiul fizic era bun pt sanatate,acum tot mai multi tineri mor fara aparent o cauza mai ales dupa exercitii fizice,basca vedeti si cazuri din ce mai dese de probleme la inima si morti subite la sportivi. Cauza mortilor subite ,a problemelor cardiace,a bolilor cu debut datorita imunitatii scazute,tebuie cautata in exercitii fizice ,nu in ”sigur si eficient”.
    NENOROCIRILE DATORITA VAXULUI SUNT ABEA LA INCEPUT.

  3. Asta se coreleaza excesiv de frumos cu interdictiile din timpul Covid! Parca iti vine sa spui ca este un ‘studiu la comanda’…

  4. sportul este foarte sanatos. mai ales inotul. ai grija insa cand alergi sa nu iti paradesti picioarele: alergatul sanatos este pe nisip sau pamant. tenisul se joaca pe zgura. noua oranduirea s a ta n i ca te vrea prost, obez si adormit. Mens sana in corpore sano! apropos ma gandesc la Djokovic : mah, ce bolnavior este el, mah…

  5. prea puțin strică mai mult, prea mult strică mai puțin…

    prea mult e prea puțin, prea puțin să nu fie prea mult…

  6. In 2021/2022 au avut loc 2051 de probleme cardiace ale sportivilor vaccinați sau alte probleme grave de sănătate, 1433 dintre ei fiind morți acum. Comitetul Internațional Olimpic din Lausanne, Elveția, a studiat documente din băncile internaționale de date pe o perioada de 38 de ani, dintre 1966 până în 2004. Aceste documente totalizeaza un numar de 1.101 decese subite la sportivi sub 35 de ani, peste 38 de ani, o medie de 29 de sportivi pe an, sporturile cu cea mai mare incidență fiind fotbalul și baschetul. Rețineți că documentul spune că acele decese subite au fost „cauzate în principal de anomalii cardiace congenitale preexistente”. După raportul de la Lausanne, toți sportivii profesioniști sunt acum examinați pentru anomalii congenitale, așa că orice comparație cu anii anteriori nu mai este valabilă pentru acești profesioniști, deoarece cei cu anomalii congenitale au fost excluși și nu pot juca. Mulți dintre cei activi au, de asemenea, teste regulate. Deci „altceva” trebuie să cauzeze această creștere bruscă. Gary Dempsey, un fotbalist profesionist care a jucat 500 de meciuri de-a lungul a 20 de ani, fără stopuri cardiace fie în mulțime, fie un jucător spune ca este ,,destul de infricosator”. Pe de alta parte a acestei povesti, de exemplu, atletul pro-vaccinări, extrem de vocal, Uche Nwaneri, fostul jucător de fotbal american Jacksonville Jaguars în vârstă de 38 de ani, a clamat încontinuu că anti-vaxerii ar trebui să fie întemnitati – până când a murit subit. Misterios. Inexplicabil. Iremediabil. Exista o incidență mai mare de accidente grave la atleți profesionisti și la cei care fac efort fizic in general, la cei care sunt vaccinați, de la oxigenare deficitară și coagulari neașteptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.