Prea puţine semnături pentru alegerea primarilor în două tururi

Curtea Constituțională a respins inițiativa legislativă cetățenească de reformă electorală prin care USR în colaborare cu mai multe ONG-uri doreau alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Inițiativa nu a strâns suficiente semnături din fiecare județ.
Curtea Constituțională a dezbătut iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată “Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală”.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a constatat că iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată «Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală» nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.74 alin.(1) din Constituţie, respectiv numărul de susținători (de cel puțin 100.000) și dispersia teritorială (să provină din cel puțin un sfert de din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături)”, arată un comunicat al Curții.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Senatului.
Direcția legislativă a Senatului a trimis, pe 8 aprilie, către CCR, pentru controlul de constituționalitate, inițiativa cetățenească de reformă a legislației electorale pentru simplificarea accesului cetățenilor competenți în politică, „Oameni noi în politică”.
Demersul își propunea schimbarea sistemului electoral astfel încât să permită cetățenilor să voteze mai ușor, având posibilitatea de a algere dintr-o paletă mai largă de opțiuni, potrivit unui comunicat de presă al USR.
Astfel, inițiativa propunea următoarele: eliminarea pragurilor electorale pentru alegerile generale și pentru PE; reducerea numărului de semnături pentru înscrierea în alegeri; alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin; votul pe liste deschise, ca cetățenii să poată vota omul pe care îl preferă, iar nu lista impusă de partid; dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora pentru ca cetățenii români cu domiciliul în afara țării să se bucure de o reprezentare egală ca a românilor din țară; Diaspora să poată vota la alegerile parlamentare la orice secție de votare din străinătate pentru candidații din județul în care își au domiciliul în țară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Rezonabil mi se pare să se mărească la 10% pragul electoral și nu să se desființeze! Votul primarilor în 2 tururi și vot pe liste deschise pare a fi în regulă dar dublarea parlamentarilor diasporeni este o șopârlă. Votul din Diaspora este greu de controlat. Până ajung sacii cu voturile în țară, pentru o eventuală verificare, deja sunt parafate alegerile!
    Să vedeți ce de voturi avem acum, la europarlamentare, din Diaspora! Mai ceva ca pe vremea când „nu-i lăsa Monta să voteze”!

  2. Prostie mafiotă,. pe cine deranjează un tur sau două tururi,,. Doar risipă de bani și timp, rezultatul ar fi la fel. De fapt ar trebui semnături ca un primar să aibe la fel ca președintele, doar DOUĂ MANDATE CONSECUTIVE,.. Ar dispare corupția și fărădelegile in forte mare măsură. Ar fi o revenire la normalitate. De ce nu se vrea asta ??

  3. Balșoi urs, asta cu doar 2 mandate au experimentat-o italienii de la MoVimento 5 Stelle. A ieșit un fiasco. Abia la al doilea mandat primarul se prinde cum funcționează administrația și hop, vine un nou habarnist! Nici corupția nu dispare. Nimeni nu știe cum se va comporta un individ după ce dobândește ceva putere. Tentația este enormă. Sunt o grămadă de exemple în istoria omenirii care confirmă faptul că puterea corupe. Asta este normalitatea, prezența corupției. Anormal este să nu existe corupție, probabil ne-am afla în povești sau în lumea sfinților.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.