Arestarea lui Assange: între precedent periculos și aplauze

Arestarea lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, la cererea autorităților americane, creează un precedent periculos pentru că indică faptul că orice jurnalist poate fi extrădat pentru a fi urmărit penal în Statele Unite, a declarat Jennifer Robinson, o avocată ce îl consiliază pe Assange.

„Acest lucru creează un precedent periculos pentru toate organizațiile jurnalistice și media din Europa și din întreaga lume – acest precedent înseamnă că orice jurnalist poate fi extrădat pentru a fi urmărit penal în Statele Unite pentru că a publicat informații veridice despre Statele Unite”, a a afirmat avocata, potrivit agenției de știri Tass.

Julian Assange a beneficiat de azil politic în Ambasada Ecuadorului la Londra începând din 2012, pentru a evita arestarea și extrădarea în Suedia, de unde riscă să fie transferat în SUA.

Procurorii americani au reactivat o inculpare care îl vizează pe Julian Assange imediat după ce acesta a fost evacuat joi din Ambasada Ecuadorului de la Londra, fiind arestat de autoritățile britanice.

Fondatorul WikiLeaks se teme să fie extrădat în Statele Unite, unde ar putea fi pus sub acuzare pentru publicarea unor documente clasificate ale autorităților americane privind conflictele din Afganistan și Irak.

Prim-ministrul britanic Theresa May a salutat joi arestul fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, şi a transmis că acest lucru demonstrează că nicio persoană nu se află mai presus de lege, conform Reuters.

„Sunt convinsă că toată lumea va saluta vestea că Poliţia Metropolitană l-a arestat pe Julian Assange, după aproape şapte ani petrecuţi în Ambasada Ecuadorului. Acest lucru ar trebui să demonstreze că în Marea Britanie, nimeni nu se află mai presus de lege”, a declarat May.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost găsit vinovat joi de Curtea de Justiţie din Londra de încălcarea termenilor eliberării pe cauţiune în anul 2012, după un ordin de extrădare în Suedia în baza unor acuzaţii de abuz sexual, riscând 12 luni de închisoare.

Assange a fost arestat joi de autorităţile britanice în incinta Ambasadei Ecuadorului din Londra, după ce i-a fost revocat dreptul de azil politic. Assange, care a petrecut ultimii şapte ani în Ambasada Ecuadorului, riscă acum extrădarea în Statele Unite, unde a fost acuzat de conspiraţie pentru furtul de secrete militare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

11 Comentarii

  1. O alta lingatoare de dosuri sioniste o alta marioneta dementa care isi distruge propria tar

  2. Bravo doamna Theresa filozoafa ne-am liniștit. În țara a cărei prim ministră sunteți, Marea Britanie, toți acei ce spun adevăruri ascunse și dezvaluie fapte tăinuite fiindcă au încălcat legea nu scapă de pedeapsă. Să fi făcut domnul acesta Julian Assange sau Edward Snowden dezvaluiri similare numai despre Rusia primeau de când sunt vânați câte un premiu Nobel pentru Pace pe an.

  3. Care lege MyLady ? Omerta ? Asta a ajuns sa fie Legea in tara Magnei Charta ? Un instrument de redus la tacere pe oricine spune adevaruri incomode ? Jalnic si cumplit de deprimant ! Daca nici in Marea Britanie…..

  4. Nici macar tu, papusa! Si dincolo de lege ai e si Dumnezeu, care corecteaza legea aplicata abuziv.

  5. Arata ca presa nu e libera, i se baga pumnul in gura.
    Daca ar fi avut ceva impotiva lui nu i s-ar fi intentat proces de asa zis abuz sexual. Dupa sapte ani de zile iata ca vine acuzatia de conspiratie pt furt de secrete militare!! Dupa cum scrie presa el n-a facut decat sa publice secretele decodate si sustrase de un angajat militar Manning care a si facut puscarie pt asta fiind eliberat prin decret de Obama si care acum a fost bagat iar la puscarie pt ca n-a vrut sa depuna marturie impotriva lui Assange… Halal justitie! Cam ca la noi! Te iei de sistem ajungi la puscarie pe un dosar secret desigur.

  6. Sa fii convinsa ca toata lumea va deplange arestarea abuziva, nelegala si violenta a lui Assange.

  7. Cine vorbeste? Cea care incearca sa rastoarne referendumul Brexit. O scarba de muiere. Ironia „justitiei” engleze: sa fii desemnat sa „organizezi” Brexitul, dupa ce tu ca „om” ai votat impotriva. „Justitie”

  8. Asa e in capitalism, NIMENI NU E MAI PRESUS DE LEGE. Pentru ca, CINE NU II SUSTINE PE AIA MARI SI TARI, AUTOMAT DEVINE … MAI PREJOS DE LEGE. Adica, legea ii apara doar pe aia cu bani multi. Ceilalti? LA GUNOI! Cine nu-i cu noi, e impotriva noastra – asta e lozinca BANULUI.

  9. Arestarea lui Assange este un mesaj ca nimeni nu accepta ca cineva sa spuna anumite adevaruri fara sa fie pedepsit. Nimeni, si cu atat mai putin o mare putere.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.