Premiul internaţional de literatură francofonă Benjamin Fondane merge la… Seyhmus Dagtekin

Institutul Cultural Român de la Paris decernează, astăzi, la ora 19.00, la Théâtre de la Vieille Grille situat în apropierea Pieţei Fondane din Paris, Premiul internaţional de literatură francofonă Benjamin Fondane scriitorului de origine kurdă Seyhmus Dagtekin.

Creat în 2006 de către Institutul Cultural Român din Paris, în cooperare cu „Printemps des poètes”, „Le Marché de la Poèsie” şi „Association Benjamin Fondane de Paris”, în memoria poetului şi filozofului de origine română Benjamin Fondane, premiul este oferit în fiecare an unui scriitor francofon, a cărui limbă maternă nu este franceza.

Pentru ediţia aniversară din acest an a Premiului Fondane, Institutul Cultural Român de la Paris organizează la Théâtre de la Vieille Grille o seară dedicată lui Benjamin Fondane.

În program: spectacolul Fantoma lui Benjamin Fondane, poeme şi texte de Benjamin Fondane, în regia şi interpretarea lui Jacques Kraemer; ceremonia decernării Premiului „Benjamin Fondane” 2015 este urmată de vizionarea celui mai nou film documentar despre destinul lui Fondane, Benjamin Fondane – Iaşi, Paris, Auschwitz,realizat de Andreea Stiliuc de la TVR Iaşi.

Benjamin Fondane (Iaşi 1898 – Auschwitz 1944) aparţine unei linii de scriitori români care au ales limba franceză. În 1923 se instala la Paris, impunându-se ca poet şi gânditor existenţialist. Avea 25 de ani. Era în acelaşi timp poet şi filosof, critic literar, dramaturg şi cineast.

Categoric ”modern”, atent la avangardă, se ţinea la distanţă de şcoli şi de doctrine, de mişcări politice şi literare. Fondane a fost profund marcat de curentele artistice şi intelectuale ale timpului său, căutându-şi vocea proprie, răspunsuri personale problemelor atemporale. Clarviziunea sa nu l-a putut face să evite un destin tragic.

A fost deportat la Auschwitz, ucis în camera de gazare la Birkenau în noaptea de 2 spre 3 octombrie 1944.

Ajuns la a zecea ediţie, premiul a fost decernat de la crearea sa lui: Petr Kral (Cehia, 2006), Abdeiwahab Meddeb (Tunisia, 2007), Nimrod (Ciad, 2008), Linda Lê (Vietnam, 2009), Jean Métellus (Haiti, 2010), Abdellatif Laabi (Maroc, 2011), Jean Portante (de origine italiano-luxemburgheză, 2012), Nicole Brossard (Canada, 2013) şi Luis Mizon (Chile, 2014).

Poet şi romancier, Seyhmus Dagtekin s-a născut la Harun, oraş kurd din sud-estul Turciei, şi trăieşte la Paris din 1987. Dagketin scrie în limbile turcă, kurdă sau direct în franceză.

Seyhmus Dagtekin este, de asemenea, laureat al Premiului Théophile Gautier al Academiei franceze 2008 şi al Premiului Mallarmé 2007 pentru volumu său Juste un pont, sans feu (Le Castor Astral, 2007), al Premiului internaţional de poezie francofonă Yvan Goll pentru Les chemins du nocturne (Le Castor Astral, 2000). Romanul său A la source, la nuit (Robert Laffont, 2004) a primit menţiunea specială a Premiului Francofoniei celor Cinci Continente.

Membrii juriului din acest an sunt: André Velter, poet, eseit şi jurnalist, laureat al Premiului Goncourt pentru poezie, Jacques Darras, poet, eseist, traducător, preşedinte al ”Marché de la poésie”, Jean-Pierre Siméon, poet şi dramaturg, director artistic al ”Printemps des Poètes”, Michel Carassou, scriitor şi editor, directorul editurii ”Non Lieu”, şi Magda Cârneci, poetă, critic de artă, iniţiatoarea Premiului Benjamin Fondane.

Seara dedicată decernării Premiului Benjamin Fondane va avea loc în prezenţa laureatului, a membrilor juriului, a reprezentanţilor OIF şi corpului diplomatic, precum şi a presei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.