Presa ucraineană: numărul militarilor ruși la granița ruso-ucraineană s-a redus de cel puțin patru ori

Rusia a început, se pare, să-și retragă trupele de la granița ruso-ucraineană. Experții la Kiev motivează acțiunea ca urmare a convorbirilor dintre ministrul rus de externe Serghei Lavrov și secretarul de stat american John Kerry. Aceștia din urmă au început o serie de discuții, duminică noaptea, 30 martie, la Paris care s-au prelungit până după miezul nopții, în problema crizei din Ucraina, după cum relatează luni, 31 martie, agenția de presă ucraineană Unian, potrivit AGERPRES.

Șeful Departamentului de Stat a insistat pe lângă omologul său rus cu privire la retragerea trupelor Federației Ruse din zona frontierei de est a Ucrainei, mai ales că prezența lor creează o atmosferă de ‘frică și intimidare’.

Luni dimineața, 31 martie 2014, numărul militarilor ruși în comparație cu datele de la sfârșitul săptămânii trecute, s-au redus de cel puțin patru ori și continuă să scadă, scrie, la rândul său, publicația ucraineană Glavred.

‘Principalul element al acestor zile din urmă este că pentru a doua zi consecutiv observăm o detensionare a situației la graniță’, a scris pe contul său de Facebook, Dmitri Timciuk, șeful Centrului de studii politico-militare din Kiev, care menționase într-o postare făcută cu o zi în urmă că numărul militarilor ruși în zonele de frontieră s-a redus până la aproximativ 10.000 de persoane.

‘Probabilitatea unei invazii începe să scadă vizibil. Dacă în urmă cu o săptămână, am evaluat probabilitatea de invazie a Rusiei la 80%, în prezent, aceasta este de aproximativ 50%’, a estimat același expert militar.

Unii experți ucraineni estimau că numărul militarilor ruși masați vineri la frontiera de est a Ucraina era de 40.000, deși secretarul Consiliului Securității Naționale și Apărării, Andrii Parubii, evocase constant în declarațiile sale cifra 100.000 de militari ruși.

Declarațiile expertului militar Dmitri Timciuk sunt preluate și de către radio Svoboda (Radio Free Europe/Radio Liberty), el fiind considerat o sursă credibilă, ale cărui informații din timpul ocupării Crimeii de către forțele ruse s-au confirmat în majoritatea cazurilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.