Rusia a lansat o campanie propagandistică la nivel global și pedepsește Georgia, Ucraina și Republica Moldova pentru opțiunile lor europene, a subliniat marți președintele georgian Ghiorghi Margvelașvili, în prezentarea raportului său anual în fața Parlamentului de la Tbilisi, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
„Principala problemă pentru securitatea Georgiei o reprezintă Rusia, care nu-și respectă angajamentele asumate la încetarea focului în anul 2008 și refuză să semneze un tratat prin care să garanteze că nu va folosi forța împotriva Georgiei”, a afirmat președintele Margvelașvili.
El s-a referit la acordurile ce au pus capăt războiului ruso-georgian din august 2008 — încheiat cu o înfrângere umilitoare a armatei georgiene — în urma căruia Rusia a ocupat provinciile secesioniste georgiene Abhazia și Osetia de Sud, unde a instalat baze militare permanente.
Chiar în ziua când Rusia a aniversat un an de la anexarea Crimeii, pe 18 martie, președintele Vladimir Putin a semnat un acord de alianță și integrare cu Osetia de Sud, după ce a semnat anul trecut un acord similar și cu Abhazia.
În discursul său de marți, Ghiorghi Margvelașvili nu a ezitat să califice aceste acorduri drept „anexare”. „Rusia a lansat o campanie propagandistică globală și Georgia este unul din obiectivele ei”, a remarcat liderul georgian, acuzând totodată Moscova că ‘discreditează valorile occidentale în țară (în Georgia — n.red.) și o obligă să renunțe la integrarea în spațiul euroatlantic”.
„Ocuparea teritoriilor georgiene în 2008, războiul din Ucraina și sprijinul separatiștilor din Transnistria sunt manifestări ale politicii de forță a Kremlinului în spațiul postsovietic”, Rusia „pedepsind Georgia, Ucraina și Moldova pentru opțiunea lor în favoarea integrării europene’, a continuat președintele Georgiei.
Drept urmare, el a lansat un apel către comunitatea internațională să facă front comun în fața acestei politici a Moscovei, care „atentează la libertatea de opțiune și la integritatea teritorială”.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.