Președintele Iohannis și înalta trădare

Aruncată, cu dezinvoltură, de la unii la alții, acuzația de „înaltă trădare“ pare să fi devenit o armă politică pe care toată lumea o folosește fără niciun fel de discernământ.

La doar câteva săptămâni după ce PNL, prin intermediul liderului său, Ludovic Orban, a acuzat-o de înaltă trădare pe Viorica Dăncilă, a început să circule „pe surse“ un document în cuprinsul căruia și președintele Klaus Iohannis este acuzat de comiterea aceluiași tip de infracțiune. Acuzații care, dacă ar fi confirmate, s-ar constitui într-un grav atac la siguranța națională.

 

Document „pe surse“

 

Site-ul DC News a scos la iveală un document obținut „pe surse“, conform căruia Parlamentul României îl va acuza pe Klaus Iohannis de „înaltă trădare“. Este un document deosebit de stufos, care, pe parcursul a 28 de pagini, detaliază o serie de fapte ce conduc spre această acuzație extrem de gravă.

Conform acestui document, Klaus Iohannis este acuzat de Parlamentul României de înaltă trădare. La scurt timp după apariția acestei informații, deputatul PSD Liviu Pleşoianu a declarat, tot pentru DC News, că este întru totul de acord cu ceea ce conţine documentul prezentat în exclusivitate de acest site, privitor la urmărirea penală a lui Klaus Iohannis. Concret, Pleșoianu a declarat: „Nu am nici cea mai vagă idee cine a redactat acest document, dar sunt întru totul de acord cu conţinutul lui. Eu tot spun asta din decembrie 2016, când domnul Iohannis a găsit de cuviinţă, după nişte alegeri democratice, să iasă la televizor şi, cu rictusul care-l caracterizează, să ne spună că Sevil Shhaideh «nein», după care a plecat acasă. Plus momentul ALDE, cu Călin Popescu Tăriceanu, când îi spunea acestuia să stea departe de PSD, că el va face tot ce ţine de el pentru ca PSD să nu guverneze, după aia a ieşit în celebra geacă roşie, făcând praf articolul din Constituţie care îl obligă să fie mediator în societate. Nu numai că aş vota, dar eu de atunci, din decembrie 2016 – am fost chiar primul care a solicitat suspendarea preşedintelui Iohannis – aş vota oricând aşa ceva, numai să existe determinare nu numai în PSD, ci şi în ALDE. Eu nu am încredere absolut deloc în faptul că se poate lucra împreună cu Werner Iohannis. El e aici cu o misiune, aşa cum au fost şi Kovesi, Cioloş“.

 

Acuzații extrem de grave

 

Conform DC News, acest document  este asumat, sub rezerva anonimatului, de către mai mulți lideri PSD, motiv pentru care site-ul îl supune atenției publice. Documentul respectiv menționează încă de la început: „Parlamentul României, în temeiul art. 96 alin. 2) din Constituția României, propune punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis pentru înaltă trădare“. Concret, acolo se afirmă: „Infracțiunile pentru care se face propunerea de punere sub acuzare a președintelui Klaus Werner Iohannis este art. 398 C. Penal, cu trimitere la art. 397 alin. 2) C. penal, în toate formele de săvârșire – autorat, instigare și complicitate, precum și actele pregătitoare, după cum urmează:

1) sub forma actelor pregătitoare, acele acțiuni sau inacțiuni care, prin semnificația lor, preced și fac posibile acțiunile prevăzute la art. 397 alin. 2 C. penal, actele pregătitoare reprezentând consumarea infracțiunii;

2) sub forma autoratului, prin participarea la demonstrații de stradă neautorizate, de revoltă împotriva instituțiilor care exercită puterea de stat, în scopul schimbării ordinii constituționale și al îngreunării și împiedicării exercitării puterii de stat, fiind pusă în pericol securitatea națională; o a doua faptă săvârșită sub forma autoratului: îngreunarea și împiedicarea exercitării puterii de stat de către Curtea Constituțională, ale cărei decizii sunt obligatorii și de imediată aplicare;

3) sub forma instigării, prin mesaje agresive, standardizate și sistematice de incitare publică și chemare la revoltă pentru schimbarea ordinii constituționale și împotriva instituțiilor care exercită puterea de stat, difuzate în mod deliberat în întreaga medie scrisă și vizuală, spațiu virtual, de la tribuna Administrației Prezidențiale, a Parlamentului, a altor autorități publice sau cu orice ocazie publică, pe durata întregului mandat, în scopul vădit de a crea un impact public exorbitant și a tulbura echilibrul social și statal;

4) sub forma complicității, prin ajutorul și protecția acordate grupurilor care destabilizează ordinea socială și ordinea de stat, refuzând îndeplinirea rolului obligatoriu de mediator, prescris restrictiv de art. 80 alin. 2 din Constituția României“.

 

Acțiuni și mesaje publice subversive

 

În continuarea sa, documentul pus în circulație de către DC News enumeră o serie de acțiuni și mesaje publice care ar argumenta acuzațiile de înaltă trădare.

„Participarea directă a președintelui la acțiunea ilegală de stradă din 22 ianuarie 2017, asociată acțiunilor violente (în sensul legii penale) din perioada premergătoare și în perioada care a urmat, care au pus Guvernul în imposibilitatea de a exercita puterea de stat prin adoptarea unei ordonanțe de urgență, și celelalte acțiuni ale președintelui reprezintă săvârșirea infracțiunii de înaltă trădare prin acțiuni împotriva ordinii constituționale, prevazută la art. 398, cu trimitere la art. 397 alin. 2 din Codul penal, sub forma autoratului. Prin declarațiile publice ulterioare, președintele a recunoscut chiar el, explicit, participarea sa directă la acțiunile de stradă ilegale și violente (au fost realizate acte de amenințare și intimidare la adresa persoanelor cu atribuții în exercitarea puterii de stat, au fost blocate căi de transport, s-a creat starea de pericol privind securitatea națională).“

Una dintre cele mai grave acuzații este legată de modul în care președintele Iohannis s-ar fi folosit de tragedia de la Colectiv pentru a-și realiza scopurile politice: „Săvârșirea infracțiunii de înaltă trădare, prin participarea directă la acțiuni violente, în sensul legii penale, sub forma autoratului, prin participarea președintelui la protestul din 8 noiembrie 2015 în Piața Universității. Președintele s-a folosit de tragedia de la Colectiv pentru a-și atinge scopul politic de a demite guvernul Victor Ponta – cu susținere parlamentară“.

Deosebit de lungă, lista acuzațiilor aduse președintelui se încheie cu o soluție tipic românească: înființarea unei noi comisii. „Prin prezentul act, de propunere de punere sub acuzarea pentru fapte de înaltă trădare a președintelui României, Parlamentul, învestit cu exercitarea acțiunii penale potrivit art. 96 din Constituție, în calitate de organ de anchetă penală, va solicita din partea oricărei instituții a statului date și informații relevante, rapoarte, orice documente considerate relevante în raport de faptele și situațiile descrise în acest context. (…) În cazul refuzului conformării, sunt aplicabile dispozițiile C. proc. pen., în temeiul căruia se pot folosi mijloacele procedurale de constrângere legală, în scopul aflării adevărului.“

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.