Guvernul acceptă mai mulți muncitori străini în România

Guvernul Dăncilă dublează contingentul de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2018, de la 4.000 la 8.000.

De asemenea, stabilește cifra de 5.200 pentru lucrătorii detașați, față de 1.200. Aceste prevederi apar într-o Hotărâre pentru modificarea lit. a) şi b) ale articolului unic din Hotărârea Guvernului nr. 946/2017 privind stabilirea contingentului pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2018. Rămân neschimbate celelate cifre și anume: persoane transferate în cadrul aceleiaşi companii – 700; lucrători înalt calificaţi – 500; lucrători sezonieri – 400; lucrători stagiari – 100; lucrători transfrontalieri – 100.

Date de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că, din totalul locurilor de muncă vacante înregistrate în primul trimestru al anului 2018, care au fost puse la dispoziţia persoanelor aflate în căutare de loc de muncă aflate în evidenţele acestei instituţii, 31.464 au fost declarate în mod repetat de către angajatori ca fiind neocupate.

Argumentând prin deficitul înregistrat pe piața forței de muncă din România, necesitatea de a asigura forța de muncă cerută în unele sectoare sau meserii care nu poate fi acoperită de lucrătorii români și prevenirea situațiilor în care străinii lucrează în România fără forme legale, Guvernul a săltat astfel limita de lucrători permanenți la 8.000 și de lucrători detașați la 5.200. Plecarea lucrătorilor români în alte țări a condus la situația în care angajatorii, la salariile pe care le oferă, nu găsesc suficienți români dispuși să se angajeze la ei și sunt nevoiți să apeleze la personal din țări exotice, precum Filipine, Thailanda, Nepal, Vietnam.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Diferenta este ca milioanele de romani care au plecat sa lucreze in UE nu au trebuit sa fie acceptati pe contingente, asa ca au fost acceptati toti. Asta nu inseamna ca toti sunt mai priceputi decat cei care au venit acum in Romania.

  2. Deci cetatenilor romani li se ofera 1300-1600 lei maxim net salariu! Si atat ! Strainilor li se ofera salariul mediu de 2700 lei NET+CAZARE+conditii sa-si gateasca ei ce vor! O fi acest tratament egal la noi in tara ,intre cum sunt platiti romanii si cum sunt platiti strainii? O FI BINE CA SI LA EI IN TARA ROMANII SA FIE DISCRIMINATI?! Guvernul PSD da rateuri tot mai mari! parca ar fi guvernul Ciolos! Controale inraite-NOD IN PAPURA DE CATRE ANAF!- zilnice (plus amenzi zilnice!)catre firmele romanesti si nici un singur control firmelor straine ! in 28 de ani!.Militia opreste masini in trafic-care nu au incalcant nici o lege- ca sa le cotrobaie prin portbagaj si sa intrebe soferii de unde vin si unde se duc!!.Bugetarilor tot mai multe libere si mariri de salarii! iar majoritatii romanilor din privat care muncesc mimin 10 ore/zi li se ofera salariul minim pe economie la 6 zile pe sapt.de munca!

  3. Asa este dl Marcu Anton. Iar acel salariu minim, dl Teodorovici il vrea desfiintat.Tot pentru romani.Oare cine ia bagat in cap aceasta tampenie? Patronii evident. Patronii care se plang de lipsa fortei de munca si care accepta cu costuri triple de personal sa angajeze necalificati din tari asiatice.Patronii astia nu isi fac analize de cost? Sau au rimit ordin?De la cine?

  4. inginer cu experienta la multinationale am avut cv pe e-jobs si best job 3 -4 ani facand aplicatii la Siemens, Bosch , Renault , etc , dar totul a fost in zadar ! decizia finala fiind strainatatea .

  5. Da cu pesta porcină ne=am pricopsit etc. Iar ”””””muiti””””!!! noștri plecați vin și fac ” revoluție” e excelent pentru dezaterul poporului român, evident dirijat și coordonat pentru spolierea bogățiilor României de către *** colaniștiși multinaționale***

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.