Preşedintele Ungariei a promulgat o lege controversată referitoare la presă

Preşedintele ungar Pal Schmitt a promulgat o lege controversată privind presa, în pofida reacţiilor negative pe care acest text legislativ le-a provocat în ţară şi în străinătate, informează AFP. Legea va fi publicată vineri în Monitorul Oficial.

Potrivit textului legii, noul Consiliu Media (MT), ai cărui cinci membri fac parte din partidul Fidesz, aflat la putere, ar putea sancţiona cu amenzi severe producţiile care „nu sunt echilibrate din punct de vedere politic” sau care „aduc atingere demnităţii umane”. Amenzile pot ajunge până la 200 de milioane de forinţi (700.000 de euro) pentru posturile de televiziune şi 25 de milioane de forinţi (89.000 de euro) în cazul cotidianelor sau publicaţiilor online.

Noile autorităţi ar urma, în plus, să aibă dreptul să inspecteze toate instrumentele şi documentele organului de presă respectiv, înainte chiar să identifice un delict. Potrivit proiectului, jurnaliştii vor fi obligaţi să îşi divulge sursele asupra problemelor legate de securitatea naţională.

Proiectul de lege a suscitat, deja, numeroase critici din partea organizaţiilor ungare şi internaţionale. În opinia acestora, proiectul va determina presa la autocenzură, pentru a evita potenţialele consecinţe.

Astfel, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a avertizat, săptămâna trecută, că această lege ar putea fi folosită în scopuri negative şi ar putea reduce la tăcere organele de presă care nu sunt favorabile puterii.

Legea a fost criticată şi de Amnesty International, care consideră că implementarea sa este o intruziune a politicului în presă.

Totodată, Federaţia agenţiilor de presă europene şi Institutul internaţional al presei au criticat această lege, la fel ca şi Parlamentul European.

De asemenea, aproximativ 1.500 de persoane s-au adunat pe 20 decembrie, în apropierea Parlamentului ungar, pentru a protesta faţă de adoptarea acestei legi. Manifestaţia a fost organizată în mod spontan, pe reţeaua Facebook. Fiecare vorbitor a pus mâna în faţa gurii celui care vorbea, înainte de lua cuvântul, pentru a ilustra efectele legii care urma să fie adoptată definitiv luni seara, târziu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.