Preţul Azomureş: între 300 şi 400 mil. euro

Primele estimări ale preţului la care Grupul elveţian Ameropa va cumpăra Azomureş pleacă, însă, de la 200 şi ajung la 600 mil. euro. Firmele Eurofert şi Azomureş Holding, care au 76% din acţiunile AZO au anunţat că se află în negocieri avansate cu eleveţienii. Azomureş a avut performanţe economice şi bursiere spectaculoase în 2011.

Cele mai multe estimări îngustează plaja probabilă a tranzacţiei între 300 şi 400 de milioane de euro. Este preţul la care Ameropa va cumpăra, mai exact, 76% din acţiunile Azomureş (simbol bursier AZO), liderul pieţei de îngrăşăminte din România, potrivit unui sondaj întreprins de MONEY.ro printre specialiştii în fuziuni şi achiţiţii (M&A) din România.

Eurofert şi Azomureş Holding, acţionarii majoritari ai Azomureş, au anunţat că se află în „negocieri avansate cu grupul elveţian Ameropa, pentru preluarea controlului asupra Eurofert si AH”. Surse din piaţa M&A susţin însă că nu este vorba decât de controlul asupra Azomureş. Azomureş, care produce, în principal, îngrăşăminte chimice, este controlată de investitori din Turcia, prin intermediul Eurofert Investments şi Azomureş Holdings.

Cele mai mici estimări spun că „preţul ar trebui să fie cel puţin dublu faţă de capitalizarea companiei de vineri”, adică de peste 844 mil. lei (peste 200 mil. euro) potrivit lui Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare de piaţă de capital al BCR.

În urma tranzacţiei Azomureş ar putea deveni o mare putere regională. „Tranzacţia este suficient de importantă şi aşa, atât pentru cumpărător cât şi pentru companie. Aceasta va beneficia de cota de piaţă controlată de Ameropa, iar elveţienii vor profita de dezvoltarea agriculturii româneşti”, consideră Mihai Căruntu.

Multiplii la care se tranzacţionează acţiunile AZO sunt încă foarte mici: 0,4, adică doar 44% din EBIDTA (profit operaţional; înainte de taxe, plata dobânzii, depreciere şi amortizare). PER (preţul de piaţă raportat la profitul net aferent unei acţiuni) este de numai 2 (la multipli sub 10 acţiunea este clar subevaluată, n.r.). De asemenea, preţul la care se tranzacţionează acţiunea AZO acoperă numai 40% vânzări, potrivit datelor invocate de Mihai Căruntu.

„Modelul de afaceri al Azomureş, bazat pe exporturi, o recomandă ca o ţintă foarte atractivă de preluare, iar momentul vânzării este foarte propice, căci beneficiază de tendinţa solidă de scumpire a îngrăşămintelor pe piaţa globală. Astfel încât scumpirea materiilor prime (gazele naturale) nu împietează prea mult asupra perspectivelor companiei”, mai spune şeful departamentului de cercetare de piaţă de capital al BCR.

Pe de altă parte, chiar şi estimările conservatoare pe piaţa de fuziuni şi achiziţii folosesc multiplicatori de 2x până la 4x cifra de afaceri. „În condiţii de piaţă normală, pentru o companie bună s-ar putea plăti de 5 -8 ori mai mult decât cifra de afaceri. În această perioadă nu se poate da mai mult de 4 ori peste cifra de afaceri”, consideră Adi Lupşan, directorul general adjunct al casei de brokeraj Intercapital Invest.

Cifra de afaceri a Azomureş ar putea ajunge anul acesta la peste 1,700 mld. Lei, ceea ce înseamnă că elveţienii ar putea da circa 600 pe trei sferturi din acţiunile AZO, la multiplul cel mai mic.

Ameropa este un grup elveţian privat cu o istorie de 60 de ani. Compania vinde anual 10 milioane de tone de îngrăşăminte, cinci milioane de tone de cereale şi are peste 2.000 de angajaţi în 28 de ţări de pe cinci continente. Sediul central este în orăşelul Binningen de lângă Basel. În România, Ameropa oferă servicii de depozitare a cerealelor fiind proprietara a 14 silozuri în judeţul Constanţa, odată cu achiziţia fostului Comcereal Constanţa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.