Preţul gazelor urcă alarmant în Europa

Preţurile gazelor naturale în Europa au crescut din nou după ce săptămâna trecută au crescut cu 43%, deoarece reducerile abrupte ale aprovizionării Rusiei au pus guvernele în alertă maximă pe fondul posibilităţii tot mai mari de raţionalizare, scrie Bloomberg.

Contractele futures de referinţă au crescut cu până la 8,1%, livrările prin Nord Stream rămânând la doar 40% din capacitate. Este probabil ca aprovizionarea să rămână limitată, şeful Gazprom PJSC, Alexey Miller, avertizând că deocamndată nu există nicio soluţie pentru problemele referitoare la funcţionarea conductei. Acest lucru îi obligă pe marii consumatori europeni să retragă gaze din rezervele pe care le-au construit pentru iarnă, când cererea atinge de obicei vârfuri.

Livrările către cumpărători de top din Germania, Italia şi Franţa au fost reduse, ceea ce a determinat Comisia Europeană să declare că Rusia îşi foloseşte energia pentru „şantaj”. Liderii Italiei şi Germaniei – care au călătorit la Kiev săptămâna trecută, în momentul în care Gazprom îşi întărea controlul asupra aprovizionării europene – au acuzat Moscova că a întrerupt în mod deliberat transporturile.

„Securitatea aprovizionării este garantată în prezent. Dar situaţia este gravă”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck. Guvernul le-a cerut germanilor să reducă consumul şi intenţionează să se bazeze mai mult pe centralele sale pe cărbune pentru a menţine luminile aprinse, deoarece alimentarea cu gaz rămâne incertă.

„Acest stres reînnoit al pieţei vine ca un avertisment asupra a cât de dificilă va fi o îndepărtare ordonată pe termen scurt de gazul rusesc”, a spus consultantul Timera Energy. „Europa va trebui să lupte cu Asia şi America Latină pentru orice aprovizionare incrementală de GNL pentru a facilita reducerea dependenţei de conductele ruseşti. Asta înseamnă o creştere semnificativă a preţurilor, aşa cum am putut observa săptămâna trecută.”

Uniper SE din Germania, cel mai mare cumpărător de gaz rusesc din Europa, primea cu 60% mai puţin decât a comandat săptămâna trecută, în timp ce Engie SA din Franţa şi OMV AG din Austria au fost, de asemenea, sever afectate.

Contractele futures pe gaze din prima lună olandeză, referinţa europeană, au crescut cu 7%, la 126 de euro pe megawat-oră, începând cu ora 9:49 a.m. la Amsterdam. Echivalentul din Marea Britanie a câştigat cu 5,1%, până la 212 pence pe term.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

21 de Comentarii

  1. Dacă au crescut asa mult, sa renunțe total la gazele rusești. La ce le-au folosit amânarea? Trebuiau sa cumpere lichefiate la preț mai mare ca Japonia și gata cu bâlciul.

  2. @Bugetarul
    Nu exista infrastructura necesara, banii nu sunt destui pentru a incepe un asemenea proiect la scara continentala in momentul in care suntem intr-o criza economica severa si cel mai important aspect nu sunt destui producatori de gaze lichefiate la nivel mondial pentru a satisface cererea.

  3. Superb ! Au instituit sanctiuni economice impotriva Rusiei si, ce sa vezi, se intorc mai mult impotriva tarilor(UE) care le-au dispus ?! Politruci si birocrati ordinari. Cat priveste cele 3 crize, energie electrica, gaze si combustibli atata timp cat de ceva ani preturile sunt SPECULATIVE, despre ce ECONOMIE DE PIATA, mai vorbim ?!

  4. Si eu care credeam ca * prostia * este o caracteristica romaneasca …insa acum cred ca prostia este made in Brucssel.

    Cum dreaq sa gandesti ca daca nu maninci tu si familia ta vei falimenta Cantina?

  5. Acum e momentul să cumpărăm haine groase de iarnă. Au discount-uri mari.

  6. Păi, cică nu ne afectează. Doar avem gazul nostru,. nu-i așa. Se laudă proștii și cu ”prima moleculă”, Adică nici 2 %, pe când renunță la gazul rusesc necesar cam 25 %.. Calcul de român mândru..Dar, cu cât mai rău cu atât mai bine.. Romania se sparge cu siguranță.. Moldova se duce la Moldova și suport rusesc.. Transilvania va adera la sistemul maghiar și va supraviețui tot datorită energiei din rusia.. Valachia va fi patria țiggenilor , unde toți din europa vor fi trimiși și izolați,.. E viziune europeană,. deci se va executa,.

  7. Multe tari di UE nu au de unde sa importe. Romania are si carbuni, gaze, uraniu etc si energie la preturi record.

  8. Ei na, ca a ajuns Rusia buricul pământului și nu mai poate trai lumea fără gaz și petrol din Rusia.
    Dacă nu aveau deloc resurse nu mergea economia înainte? Sa dea drumul la centralele atomice, sa subvenționeze cumpărarea de panouri solare și fotovoltaice, sa facă un transport potrivit cu orarul navetistilor, sa dezvolte tehnologia încălzirii cu pompe de căldură, sa instaleze eoliene acolo unde bate vântul și nu unde se da șpagă, sa izoleze casele și blocurile etc.

  9. Daca ar face tot ce sugerezi,Bugetarule,ei de unde mai fura si cum ne mai sfideaza? Ce au facut pentru oameni in 32 ani?
    Subventionarea pentru sistemele fotovoltaice si pompele de caldura este blocata si doar pilele au loc pe lista.
    In nadejdea lor…cine isi permite,sa se asigure cat se mai poate,deja firmele care monteaza toate acestea intampina greutati in aprovizionare.

  10. Asa se intimpla cind te p-si contra vintului ,risti sa te stropesti singur pe fata .cam asa au facut si amerlocii impreuna cu inteligentii condusi de muratura ramolita Ursula.

  11. Lasă mă nene că nu e nici o problemă. O să ne vândă americanii gaz lichefiat de 4 ori mai scump. Nu chiar acum , peste un an, doi :)))))

  12. Observati cum toata presa se conformeaza si niciuna nu vorbeste ca asta e efectul sanctiunilor impuse de o sleahta de imbecili din Comisia Europeana. @Bugetarul – LNG-ul e folosit in mod traditional in zone si tari a caror aprovizionare cu alta forma de energie e dificila, e folosit in special in zona Oceania, Asia de SE, etc. daca Europa concureaza cu zonele respective si preia toata piata de LNG, ii condamna pe aia la saracie, daca nu chiar moarte… dar ma rog, nu cred ca asta intereseaza pe cineva din Europa, nu au culoarea care conteaza si „oricum e prea multi”, asta e mentalitatea „valorilor europene”

  13. Acum cateva zile era mare euforie in institutiile europene ca ce treba buna au facut ca au redus importurile de petrol din Rusia. Pai stapanii nostrii ar trebui sa bea cateva picaturi de adrenochrom in cinstea gasirii solutiei reducerii la importurile de gaze din tara „agresoare”chiar de catre Putin.

  14. Europa se incalzea si isi sustinea industria din gazul ieftin rusesc in timp ce guvernarile progresiste mestecau slogane cu „energia verde” si mersul pe bicicleta! Adica nefacand nimic util doar trai pe gazele ieftine ale „barbarilor rusi”. Si acum capra raioasa progresista vestica tine coada pe sus si injura zilnic la rusi in loc sa zica multumesc ca venea gazul ieftin pe conucta. Cand Putin satul de mizeriile agresive si tembele soroshjste o sa mai reduca cu inca 20% debitul sa vedeti chitatiala de frig, somaj si inflatie pe „geniile” soroshiste europene! Apropos nimeni din „lumea libera” nu vorbeste de protestele din Bruxelles, a iesit lumea in strada cam la 70 de mii….

  15. Deznodământului va fi unul singur … prăbușirea Statului Român în curând nu vor mai fi la propriu bani pentru nimic ..deja in privat numai este rentabil să muncești muncim pentru facturi și cu toate astea statul numai are bani ……se va prăbuși Coverca Europeana …evident lațul se strânge de la lună la lună vor urma alte și alte creșteri …. până va interveni o nouă formă administrativă….nu uitați că aveți dreptul de înghețarea ratelor bancare fără motiv pe 9 luni se va face simultan acest lucru Romania va fi terminată ……numai durează mult

  16. Mai panaramelor capitaliste, nu voi sunteți cu capitalismul in gura tot timpul, nu voi ați impus confiscarea capitalului rusesc? Când ați hotărât să vă băgați în acest război( 2014) nu știați ce va aștepta? Prostia se plătește! Ați crezut că saracii o sa suporte cheltuielile războiului vostru de globalism? Ați primit un pumn in gură de v-au căzut dinții iar saracii nu au decât cămașa de pe ei. Nu aveți ce sa le mai luați. Și mai închideți aerul condiționat și mai mergeți si cu căruța!

  17. O noua dovada cat de prostii sunt conducatorii „capitalisti” ? Legea de baza spune ca daca scade oferta (eliminarea celui mai mare jucator de pe piata), atunci creste pretul. Senilitatea salveaza omenirea !!!

  18. Auzi remarca: Rusia isi foloseste resursele energetice pentru a sanctiona UE. Pai cine a fost primul? Jigodii mari la Bruxelles… De ce a ales UE sa se implice in neintelegerea dintre 2 tari din aceeasi familie? Eu de cand ma stiu asociez Ucraina cu Risia. Rusii au construit centralele atomice acolo, ei s-au ocupat de dezastru. Acum cetatenii UE nu au decatcsa sufere. Ma frapeaza cecrepede au iesit Belgienii in strada pt ca auvsimtit inflatie 10% Pai la noi erau morti. Romanul este specimenul UE care se descurca cu cateva coji de paine zilnic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.