Republica Moldova scapă de dependența de gazul rusesc

Compania energetică de stat din Republica Moldova, Energocom, va testa luni şi marţi, pentru prima dată, achiziţionarea de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA, transmite Reuters.

Republica Moldova era aproape exclusiv dependentă de gazele din Rusia, conform contractului cu Gazprom, dar a accelerat eforturile de diversificare a surselor de aprovizionare, după invadarea Ucrainei, în februarie 2022.

Energocom va cumpăra GNL de la terminalul plutitor Alexandroupolis, în cooperare cu firma elenă de stat DEPA Commercial, a informat într-un comunicat compania din Republica Moldova.

„Luni şi marţi vom achiziţiona câte 14.000 MWh de gaze naturale din portul Alexandroupolis. În total vor fi aproximativ 28.000 MWh, echivalentul a 2,6 milioane metri cubi de gaze”, a afirmat Victor Binzar, directorul Energocom.

Deja compania a testat ruta de import din Grecia, cumpărând cantităţi reduse de gaze în 2023.

În prezent, Republica Moldova nu cumpără gaze din Rusia, dar regiunea separatistă Transnistria este dependentă de gazele ruseşti. Cantitatea totală de gaze necesară anual este puţin peste trei milioane metri cubi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

16 Comentarii

  1. A scăpat. O să cumpere de 3 prin mai scump gaz lichefiat. Asta da afacere😀Dar moldovenii fiind oameni bogați nici nu contează prețul😂 Cu prețul la gaz și curent electric plătit acum vor exporta dude. Că și Romania de altfel.Vai de mama noastră!

  2. Deocamdată, pentru ca oafa din Moldova să-şi păstreze fotelu’ de „preşedintă”, văz Iohannis le dă gaze parc-ar da din sondele lu’ mă-sa şi-a lu’ ta-su’! Noi plătim gazu’ de 3 ori mai scump ca moldovenii! DE CE MĂ NENOROCITULE DE LA COTROCENI?
    V-aţi uitat pe bursă? – PREŢUL GAZULUI APROAPE A REVENIT LA NORMAL! DAR LA NOI JIGODIA DE LA COTROCENI TOT LA PREŢ DE SPECULĂ DĂ GAZU’ LA POPULAŢIE!

  3. Observati ca nicaieri in articol nu se precizeaza la ce pret… ca si-n cazul altor tari europene, toti liderii politici, „intelectualii” si prestituatele se lauda ca au scapat de dependenta de gazul rusesc. Au „scapat” de dependenta gazului ieftin de la 1000km distanga, in favoarea GNL de la 6000km distanta, la de 3 ori pretul si cu miliarde de $$ investite pentru constructia de terminale de descarcare. Felicitari, sunteti cretini

  4. Pai toti ungurii din Romania si rudele lor strigau revoltati ca Johanis le da gaze cu nemiluita moldovenilor si inca pe gratis. Atunci cum de erau dependenti de Rusia?

  5. Diavolul se ascunde în”mici” detalii: geografie și preț..
    Când amesteci politică in economie,devii sărac și prost..După 1917 excelent au demonstrat comuniștii sovetici..Aidoma unor zombati,comissarii europeni, molcom urmăresc cum degradează economia europeană ca să crească cea americană.. Cînd realitatea se va simți palpabil, iar comisarii se vor trezi, procesul dezintegrării va deveni ireversibil ..Cândva,in Europa,cafeaua era preparată din ghinde de stejar și se numea erzaț. Știe cineva ce timpuri erau atunci și care era cauza venirii lor? Cineva spunea odată:trecutul este un bun învățător dar nu vrea nimeni să-l asculte..
    Maia Sandu își iubește poporul cu o dragoste stranie : provoacă lehamite și greață..Venirea ei în funcție de președinte -urmarea unei companii electorale murdare.Dodon,care nici astăzi nu este învinuit de nimic suficient,era bârfit in cele mai murdare culori,de parcă cu el în poara sau pus nu oameni culți ci niste interlopi de mâna a doua.Asa lii comportarea și în ziua de astăzi. Proști și fuduli..

  6. Inca o victorie contra Moscovei.
    Ma gandeam , cum dracu de nu se vad efectele ? De 2 ani incoace , s-au derulat sanctiuni si „victorii” cum Istoria nu a mai pomenit si totusi .

  7. Treaba cu embargoul și sancțiunile împotriva Rusiei este doar pricină de a ne sărăci scumpind și energia. Vînzătorii de gaze, dacă-i vorba de articol, și-au schimbat doar cumpărători între ei mărind prețul. Restul e gargară, joacă cu geopoliticuța-n nisip.

  8. Initial am crezut ca articolul este o pacaleala de 1 aprilie. Acest succes in independenta energetica fata de Moscova se poate descrie ca si cum te-ai scarpina cu piciorul drept la urechea stanga, dar pe dupa ceafa. Slava Maia, Slava Americanski, Urrraaaa!

  9. Bravo , da cu ce o sa le platiti, in conditiile cand voi nu puteati plati pentru gazele date de rusi cu un pret de patru cinci ori mai ieftine decat gazele lichefiate pe care o sa le luati de la americani ?
    In mod sigur Moldova va ramane fara gaze, sau nu , in conditiile cand tampitii guvernanti romani le vor da pe gratis asa cum sa mai intamplat si alta data.

  10. Foarte bine chiar dacă e mai scump. Obrazul subțire cu cheltuială se ține și în plus rușii le dădeau cu o mână și le luau cu zece. Dacă îndrăzneai să le ieși din cuvânt veneau cu tancurile ca în Ucraina. Libertatea are niște costuri, dar decât sub cizma rusească…. Ucrainienii preferă să moară decât să stea sub ruși,moldovenii doar dau un ban în plus. Se pare că unii cititori Cotidianul nu se gândesc decât la cum să-și umfle burțile sau încearcă să ne facă pe noi românii să gândim așa.

  11. A SCAPAT MOLDOVA DE DEPENDENTA ENERGETICA FATA DE RUSIA: A VENIT PRIMAVARA. CALDURICA VINE DE LA SOARE. DIN CAUZA SARACIEI, IN BUCATARIA MOLDOVANA SE GATESC BURUIENILE DIRECT IN PADURE. CAT DESPRE APA CALDA, EA NU MAI TREBE, CA S-AU TOPIT ZAPEZILE. MAIA SANDU PRESEDINTE!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.