Preţul minim al incompetenţei guvernului Boc: un miliard de euro în 2010

Împrumuturile masive contractate de guvernul Boc au dus în ultimele cincisprezece luni la o explozie a dobânzilor plătite de stat către creditori. Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, în 2008, pe timpul guvernării Tăriceanu, statul a plătit dobânzi la împrumuturile contractate în anii trecuţi de 3,89 miliarde de lei. În 2009, după doar un an de mandat Boc, valoarea dobânzilor plătite către creditori a ajuns la 6,06 miliarde de lei. Pentru 2010, prognoza arată că, dacă se menţine creşterea de 36% înregistrată în primul trimestru (e posibil să fie mai mare deoarece statul a mai luat 2,5 miliarde de euro de la FMI la începutul acestui an), atunci valoarea dobânzilor va ajunge la 8,28 miliarde de lei.

Practic, preţul minim al incompetenţei guvernului Boc, făcând o comparaţie între dobânzile plătite de guvernul Tăriceanu şi actualul Executiv, arată astfel: 516 milioane de euro în 2009 (cursul luat în calcul fiind de 4,2 lei pentru un euro), respectiv 1,07 miliarde de euro în 2010 (cursul luat în calcul este de 4,1 lei pentru un euro).

Creşterea dobânzilor în ultimele cincisprezece luni este dată de creşterea cu peste 40% a datoriei publice. Datele Ministerului Finanţelor arată că la finalul anului 2008, atunci când guvernul Tăriceanu îşi depunea mandatul, datoria publică a României era de 109,12 miliarde de lei. La finalul anului 2009, după un an de mandat Boc, datoria publică ajungea la 148,06 miliarde de lei. La finalul lunii februarie 2010, datoria publică a ajuns la 155,03 miliarde de lei. Deci, în doar paisprezece luni, datoria publică a României a crescut cu 42%. şi continuă să crească, deoarece România încă nu a luat toţi banii acordaţi de FMI, bani care, într-un final, vor fi plătiţi de toată populaţia prin inflaţie sau taxe mai mari. Totul depinde de guvernul care va fi la putere când va veni scadenţa împrumuturilor.

Ce se putea face cu un miliard de euro

Se puteau construi 100 km de autostradă pe an. În România, preţul mediu al unui kilometru de autostradă este de 10 milioane de euro;
nu ar fi trebuit redus nici un salariu în acest an. Datele Ministerului Finanţelor arată că şi cheltuielile cu salariile s-au redus în primele trei luni cu un miliard de lei. Deci anual reducerea va ajunge la maximum patru miliarde de lei, adică un miliard de euro; nu ar fi trebuit introdus sistemul de coplată în sănătate. Statul prognozează că introducerea coplăţii în sănătate va aduce la anul 700 de milioane de euro în sistem.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.