Prietenul lui Dan Şova din perioada Turceni-Rovinari, şef la Transelectrica

Avocatul Radu Ştefan Cernov a fost numit în funcţia de director al Direcţiei Juridice şi Concencios din cadrul operatorului naţional de transport energie electrică Transelectrica, în urma concursului organizat de companie, se arată într-o comunicare a societăţii. Cernov este de profesie avocat şi membru al Baroului şi al Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

El este specializat ȋn energie şi infrastructură, parteneriat public privat, achiziţii publice, concesiuni, project finance, private equity, bănci şi finanţări, comunicaţii, IT şi audiovizual, fuziuni şi achiziţii, privatizări şi contracte internaţionale.

Radu Ştefan Cernov este un foarte apropiat al doului Dan Şova-Victor Ponta, fiind senior partner în Şova & Asociaţii pe vremea când a încheiat contractele cu termocentralele Turceni şi Rovinari.

Cernov a dat dovată, conform anchetelor efectuate de instituţiile statului de competenţe supraomeneşti şi a fost foarte dedicat casei de avocatură a senatorului aflat acum după gratii. Controlul efectutat în urmă cu câţiva ani de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la complexurile energetice Turceni şi Rovinari a demonstrat că firma de avocatură, din care a făcut parte şi Victor Ponta ca „senior partner”, a încasat ilegal 4,4 milioane de lei.

Oficialii Fiscului au descoperit că avocaţii senatorului PSD au încasat de la Turceni şi Rovinari onorarii pentru performanţe incredibile. De exemplu, Cernov a reuşit să lucreze, într-o singură zi, 20 de ore pentru complexul energetic Turceni, restul de patru ore ale zilei de 15 ianuarie 2008 folosindu-l pentru a lucra şapte ore la dosarele celuilalt combinat, din Rovinari.

Mai exact, a lucrat 27 de ore într-o singură zi pentru ambele complexe. Factura decontată de cabinetul lui Şova a fost, potrivit ANAF, de 182 lei pentru ora de muncă la Rovinari şi de 166 lei pe oră la Turceni, în total 4.636 lei.

De asemenea, Cernov a mai pontat 46 de ore de muncă din totalul de 48 de ore cuprinse în intervalul 8 – 9 octombrie 2008. Conform Profit.ro, Cernova a fost citat ca martor DNA în dosarul Turceni-Rovinari, iar declaraţiile sale au apărut în referatul procurilor prin care aceştia au solicitat Parlamentului încuviinţarea reţinerii şi arestării lui Şova.

Procurorii DNA au descins la domiciliul lui Cernov de unde au ridicat două agende cu însemnări personale ale acestuia şi care fac menţiuni legate de negocierea de către Şova a contractelor de asistenţă juridică semnate cu cele două complexe. Radu Cenov a fost membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al Transgaz din mai 2013, membru neexecutiv interimar în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drmuri Naţionale din septembrie 2013, dar şi consilier onorific la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.

În ultimul timp, Cernov a fost membru al Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, funcţie din care a demisionat la 11 decembrie. Dan Şova este acuzat de DNA, în dosarul Turceni-Rovinari, de trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani.

În acelaşi dosar, fostul premier Victor Ponta a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, spălarea banilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4625 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.