Primarii au pus piciorul în prag la Guvern: „Ne amenință”

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc, a declarat că în urma discuţiilor avute de reprezentanţii AMR, marţi, la Guvern, cu premierul Marcel Ciolacu şi cu mai mulţi miniştri de linie, au obţinut promisiunea că până la 1 septembrie MIPE va achita datoriile pe care acest minister le are pe proiectele finanţate din fonduri europene.

„E corect să spunem că domnul ministru Câciu a fost foarte receptiv pe această temă şi ne-a dat asigurări că până la 1 septembrie facturile restante vor fi achitate şi, evident, va face un mecanism mult mai rapid de achitare a acestor facturi. Deci, avem, deja, un orizont de timp cu care putem vorbi cu constructorii. (…) Riscul este următorul, constructorii ne notifică cu privire la faptul că reziliază sau ne cer penalităţi de întârziere, noi trebuie să dăm în judecată Guvernul că nu ne vin bani din fonduri. Avem acum un calendar previzibil, 1 septembrie, de achitare a restanţelor, ceea ce ne dă nouă o gură de oxigen în relaţia cu constructorii”, a declarat Emil Boc.

În context, preşedintele executiv al AMR, Constantin Toma, edilul-şef al municipiului Buzău, a prezentat detalii legate de datoriile pe care le are de achitat MIPE pe proiectele finanţate din bani europeni.

„Am fost însărcinat de colegi, primarii de municipii din România, să ridic la această întâlnire problema datoriilor pe care MIPE, acest minister, le are pe proiectele finanţate din fonduri europene. Sunt întârzieri foarte mari, de peste 800 de milioane de euro, care ne pun în pericol. Constructorii, deja, ne fac facturi de întârziere şi ne ameninţă că vor rezilia contractele, dacă nu vor fi plătiţi, pe bună dreptate „, a declarat Toma.

Pe de altă parte, preşedintele AMR a precizat că un alt subiect discutat cu guvernanţii a fost cel referitor la standardele de cost.

„Am cerut ca unele standarde de cost să fie actualizate, ţinând cont de nivelul inflaţiei, de creşterea preţurilor la materiale. În mod concret, la reabilitarea energetică a clădirilor pe fondurile din PNRR avem un standard de cost de 440 de euro pe metru pătrat, iar toate studiile de fezabilitate ne arată că aceste costuri, acum, sunt de la 600-800-1.000-1.200 de euro. Dacă nu se actualizează acest standard de cost, riscăm să nu cheltuim banii din PNRR, clădirile să nu le reabilităm, cetăţenii să nu aibă posibilitate să plătească mai puţin la factură şi să nu ne îndeplinim nici obiectivul din Green Deal cu privire la reabilitarea energetică a clădirilor, ştiind faptul că, general, clădirile sunt responsabile pentru 40% din poluare. (…) Şi am găsit deschidere la Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Fondurilor Europene, cei care gestionează acest subiect, împreună cu prim-ministrul, să actualizăm, atât cât este posibil, aceste costuri ca să putem merge mai departe”, a declarat Boc.

El menţionat şi faptul că un alt punct pe agenda discuţiilor a fost legat de deblocarea posturilor din administraţia publică locală.

„Aici, noi, avem, deja, un blocaj prin limita maximă de personal pe care o putem avea în administraţia publică locală. De exemplu, o primărie gen Cluj poate avea 1.000-1.100 de funcţionari, maxim. În condiţiile în care sunt pensionări, în condiţiile în care oamenii pleacă prin demisii, pleacă în alte părţi pentru că-şi găsesc o funcţie mai bună, noi riscăm să nu putem implementa fondurile europene prin plecarea funcţionarilor. Această blocare nu trebuie să se aplice în administraţia publică locală. Să se aplice acolo unde nu au standarde de personal. De exemplu, în administraţia centrală nu există o limită câţi angajaţi pot să aibă. La noi avem această limită şi atunci nu se mai justifică a doua plafonare pe care, repet, o avem prin lege, şi din această perspectivă sperăm că vom avea în perioada următoare o rearanjare a posibilităţii de a putea la capacitate maximă în administraţia publică locală”, a mai declarat Boc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

 1. Normal! Comfort acasa, comfort in buzunare si conturi, comfort la serviciu, comfort oriunde si oricand pentru aiuritii din politica clasei mijlocii, cea medie a gloata de pupatori si clasa de jos a politicii sunt lingaii, lipitorii de afise, analfabetii cu diplome la taraba si carausii de orice plus turbatii turnatori care se vor cu orice pret, fie si santaj, violenta sa ajunga in prim planul politicii=viitorii infractori ai politicii executantii de ordin fie si infractional. Am spus de comfortul nesimtirii la serviciu: caldura in exces iarna chiar de e +5-6-8 grade afara, cartele la wc de nu poate sa isi descarce necesitatile fiziologice cetateanul venit de la tara, respect infect de la luxosi si pot continua.

 2. Cand vad jegul asta globalist,care nu respecta monumentele romanesti ale Clujului imi vine sa ma duca pana la el sa imi fac cheful,sa-i nituiesc cativa pumni

 3. Încă nu l-ați marginalizat în voluntari pe acest nenorocit?…
  (…a marginaliza = a elimina)…
  De ce in voluntari?…acolo se află laboratoarele morții …

 4. Boc este un personaj toxic si un pericol pentru Cluj. In ultima vreme a luat-o rau pe aratura nu numai cu implementarea ideologiei progresiste a Bruxellesului, facand piste de biciclete betonate vopsite verde dar si prin inducerea in mod comunist a unor idei tipic comuniste. De ex, un vecin care lucreaza in primarie, mi-a spus ca la sedintele cu angajatii le cere sa nu mai foloseasca pahare si ambalaje de plastic, sub amenintarea sanctiunilor, sa foloseasca imbracaminte refolosibila, sa-si cumpere masini electrice, sa-si repare pantofii stricati in loc sa-i schimbe si sa nu faca dus mai mult de 7 minute! In timp ce dezvoltatorii pnl fac legea in oras, boc vrea sa scape si de ultimii copaci din oras, de au ajuns oamenii sa se lege cu lanturi de copaci. Asta ca sa creeze spatii betonate pentru evenimente publice unde pentru o casuta un comerciant are chirie de 7-8 mii euro lunar! Si ne mai miram de covrigul cu 15 lei si palanetul cu 25! Punem banul inaintea omeniei, asta este rezultatul!

 5. Pentru Emil Boc este Lege ca sa aibă Salariul Mare ! pentru Pensionarii cu 1100 de lei nu exista Lege sa li se Mărească Pensiile !

 6. Dl. Boc este lăudat că face, că drege etc. În realitate, Boc și comisia de urbanism din Cluj-Napoca sunt o frână în calea dezvoltării municipiului. Aproape toate proiectele imobiliare, ce prevăd imobile înalte, pierd din etaje la ”comisie”.

 7. Cănd mergi la usa guvernului, cioc cioc si se aude BOC, BOC! CÂCIU ? Nu CIUCIU.

 8. & ,,Când nu vom mai fi copii, vom face tot ce am visat cândva”, ? „Ata etete , e biiineeee”, ?

 9. „Piticul” e ăl mai mare peste primarii din România. Ai lui, chiar din oraș, spun că i s-au urcat la cap, dar rău de tot. Dacă e adevărat, de ce mama naibii e acceptat în continuare că șef de primari omul ăla „mic”? A nu se înțelege că am ceva cu înălțimea lui. Că de-aia am și pus ghilimelele de rigoare. Adică, eu un mărunțel spirit vizionar, pus pe nenumărate proștii, dar care continuă să fie port-drapelul clujenilor. Jenant…

 10. Legiferarea genocidelor de pensionari, copii, salariați, jafurile din banul public, dictatură,manipulare, spălare pe creier, haos, distrugere, trădare, vânzare, in concluzie apocalipsa poporului român și a României, crime împotriva umanității, detenția pe viață cu muncă forțată și nu ar fi suficient pentru crimele enumerate mai sus împotriva poporului român !
  Naziștii au înființat lagăre, cei din România abatoarele cu măcelari împotriva românilor de rând.

 11. Daca alesii aia si-au ales drept reprezentant omul securitatii, inseamna ca si ei sunt oamenii securitatii. De fapt stiu pana si aurolacii ca nimic nu misca in Romania de 33 de ani incoace fara stirea securistilor lui Imre Magureanu.

 12. Eu credeam ca domnul Boc a decedat de c*vid, bine ca a scapat saracul. Dovada ca cei care au respectat indicatiile pretioase si si-au facut injectie, inca traiesc.

 13. Atunci,de ce va complaceti a sta in laturi,ca porcii!înseamnă ca va place,de-aia nu faceti nimic!a guita nu inseamna actiune!si craciunul se apropie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.