Primarul Gabriela Firea vine cu soluţia „temporară”

Săli în pericol de prăbuşire, personal insuficient, veşnice probleme cu bugetele sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă teatrele de stat bucureştene. „Actuala administraţie este şi va rămâne un partener de bază al tuturor celor care se implica în domeniul culturii”, anunţă primarul general al Capitalei şi era normal să înceapă cu cei din subordine. Managerii celor 15 instituţii de spectacole finanţate de Municipalitate s-au întâlnit cu primarul general pentru a discuta posibile soluţii ale problemelor cu care se confruntă, se arată într-un comunicat de presă al primăriei din 7 septembrie 2016.

Spectacolul de stat bucureştean are nevoie de 241 de angajaţi

Teatrul Evreiesc

Potrivit relatării oficiale, „cele mai importante aspecte dezbătute în cadrul întrevederii au fost luarea măsurilor pentru punerea în siguranţă a clădirilor teatrelor care sunt încadrate în diverse categorii de risc seismic şi rezolvarea situaţiei deficitului de personal”. Instituţiile au solicitat 241 de posturi iar primarul a promis că va „supune atenţiei CGMB un proiect de hotărâre pentru refacerea organigramelor şi a regulamentului de organizare şi funcţionare astfel încă, fiecare teatru să dispună de personalul de care are nevoie pentru a funcţiona eficient”.

În ceea ce priveşte cazurile în care activitatea teatrelor este în pericol sau chiar blocată de condiţiile nesigure din punct de vedere seismic sau de lucrările de consolidare a clădirilor, primăria a dat asigurări că „direcţiile de specialitate din cadrul PMB elaborează documentaţia necesară pentru construirea teatrului temporar, o construcţie uşoară cu cca 450 de locuri, situată într-o zonă centrală a oraşului, astfel încât teatrele care vor intra în reabilitare, modernizare şi consolidare să-şi poată desfăşura, pe rând, activitatea culturală într-un spaţiu modern”.

Teatrul Mic, Nottara şi una dintre sălile Bulandra sub ameninţarea seismului

Teatrul Nottara

Primăria mai arată că „în cadrul întâlnirii, s-a stabilit suplimentarea fondurilor pentru realizarea unei expertize de evaluare a gradului de risc seismic pentru sediul şi sala de spectacole a Teatrului Mic din strada Constantin Mille, dar şi revizuirea şi completarea documentaţiei pentru lucrările de consolidare la Teatrul Foarte Mic, unde în prezent activitatea este sistată, clădirea acestuia fiind încadrată în clasa I de risc seismic.

În ceea ce priveşte stadiul lucrărilor de modernizare şi consolidare la Teatrul Evreiesc de Stat, termenul de finalizare a acestora este octombrie 2016, în acest moment spectacolele desfăşurându-se la alte instituţii municipale de cultură, Teatrul Mic, Teatrul de Comedie etc.

Un alt teatru unde este necesară realizarea unei noi expertize pentru evaluarea riscului seismic al clădirii este Teatrul Municipal L.S. Bulandra, sediul din str. Schitu Măgureanu nr 1.

În ceea ce priveşte situaţia de la Teatrul Nottara, acesta este în prezent închis, fiind încadrat în clasa I de risc seismic conform unei expertize din anul 1996. Conducerea acestuia a realizat şi a transmis Municipalităţii expertize tehnice revizuite pentru sediul din B-dul Magheru nr 20, în prezent cele două expertize aflându-se la Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru analiza şi pentru stabilirea încadrării corecte în clasa de risc seismic a imobilului.

Un alt teatru unde Municipalitatea desfăşoară lucrări de modernizare este Teatrul Ion Creangă, sediul din Piaţa Amzei nr 13.

În cadrul întâlnirii s-a discutat şi despre alocarea sumelor necesare pentru că Grădina de Vară Herăstrău a Teatrului de Revistă „Constantin Tanase” să fie acoperită, astfel încât aceasta să poată fi folosită ca sală de spectacole şase luni din an, din mai până în octombrie, dar şi realizarea unui perete antifonic pentru diminuarea zgomotului.

O solicitare similară este cea a conducerii Teatrului Masca. Acesta va primi fonduri pentru acoperirea amfiteatrului în aer liber, a sediului din B-dul Uverturii.

De asemenea, Primarul Capitalei a anunţat că va avea discuţii cu reprezentanţii RATB pentru a găsi soluţii în ceea ce priveşte oferirea gratuităţii la transport pentru grupurile organizate de şcolari şi preşcolari care vor să meargă la spectacolele puse în scenă de teatrele Municipalităţii sau la cele ale Circului Globus”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.