Primele scanere noi pentru vămi au ajuns în țară

Primele două scannere pentru vămi vor fi operaţionale la finalul lunii viitoare, recepţia acestora fiind făcută joi, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

El a adăugat că, la finalul anului, vor fi funcţionale opt scannere.

„Au ajuns în ţară primele scannere. ‘O să aibă vreodată România scannere în vămi?’, am fost întrebat recent într-un interviu. Greaua moştenire a fost mult prea des invocată. Când am preluat mandatul am ales să am o abordare diferită. Să arăt că uşor, uşor lucrurile se pot mişca. Transmiteam în decembrie că a fost semnat contractul şi că vom cumpăra din bani europeni 26 de sisteme noi de scanare cu raze X pentru inspectarea mărfurilor care intră în ţară. Mulţi se aşteptau probabil la o perioadă de linişte după asta. Ei bine, nu, astăzi vă anunţ că s-a făcut deja recepţia pentru două scannere, unul relocabil la Giurgiuleşti şi altul mobil la Albiţa. Ambele vor fi operaţionale la finalul lunii viitoare”, a scris Boloş pe pagina sa de Facebook.

Ministrul a subliniat că procesul nu presupune doar amplasarea scannerelor în punctele stabilite, ci înseamnă şi realizarea lucrărilor de construcţii pentru asigurarea respectării normelor de protecţie radiologică în exploatarea echipamentelor.

„Nu ne oprim aici. Astăzi am avut o şedinţă amplă cu noua conducere a Vămii, în care am vorbit despre mecanismele de combatere a contrabandei şi fraudei la frontiere. Lucrurile sunt în direcţia bună, aşa că la finalul anului vom avea opt scannere funcţionale”, a punctat Marcel Boloş.

La începutul lunii decembrie, Autoritatea Vamală Română anunţa, printr-un comunicat, că birourile vamale de frontieră vor fi dotate în următorii ani cu 26 de sisteme de scanare, primele aparate urmând să fie livrate şi montate chiar la începutul anului 2024.

Această măsură vine ca parte a unui efort mai larg al Ministerului Finanţelor de a moderniza infrastructura vamală pentru a asigura o gestionare eficientă a frontierelor în interesul securităţii naţionale şi a pentru a consolida mecanismele de combatere a contrabandei şi fraudei la frontiere.

„De astăzi intrăm în linie dreaptă în lupta noastră cu eradicarea fenomenelor ilicite şi în direcţia modernizării şi îmbunătăţirii sistemului vamal, cu accent deosebit pe consolidarea eforturilor de combatere a contrabandei. Aceste scanere vor permite o verificare mai rapidă şi mai precisă a conţinutului mijloacelor de transport, controlul vamal al mărfurilor pentru inspectarea conţinutul coletelor şi al containerelor urmând să se facă fără a mai fi necesară deschiderea lor. Alături de introducerea e-factura, e-sigiliu, şi introducerea informaţiilor telemetrice in sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care să descurajeze orice încercare de fraudă şi contrabandă”, explica ministrul Finanţelor, citat în comunicat.

Achiziţia celor 26 de scanere este parte din proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule şi containere (sisteme de securitate) şi înfiinţarea Centrului naţional de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule şi containere din dotarea AVR”, semnat pe 4 decembrie 2023.

Beneficiarul proiectului este Autoritatea Vamală Română, iar finanţarea este asigurată din bugetul naţional şi din bugetul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

România a mai avut scanere pentru vămi, dar acestea au rămas nefolosite.

Cele mai bune scanere din lume, lăsate de izbeliște în vămile românești

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. da … aproape! de scanere similre vorbeam … cum nici nazistii austrieci nu au !!!
    sa vedem cum mai motiveaza neintrarea in grupul nazist, pierzatorii razboiului= schenghen.
    ei au incetat sa mai plateasca pagublele de razboi (starnit de cetateanul austriac Adolf Hitler ,dar si alte marionete hasburgice[a fost necesara sacrificarea printului mostenitor,in primul razboi mondial,interesul habsburgic era mai important decat viata unui „dinozaur pirlit ,pensionar”]) si mentin inca masurile discriminante(va trateaza cum o fac cu hotii de buzunare..).
    Decat sa aiba romanii,bulgarii drepturi egale in teritoriile schenghen (servicii de mantuiala cu preturi exagerate ,cu sistem de recompensa = „reduceri” – felia lor ,pe seama fraierilor UE).

  2. Baaa mafiotilor,scanerele vor functiona 3 zile,ca orice minune la romani.Ati umplut Tara de gunoaie care ard zi si noapte,si miniterul mediului,garda de madiu,si inca vreo doua trei frecatoare de menta de mediu,inclusiv cele doua feluri de politie,primariile,consiliile judetene,alte autoritati tocatoare de bani multi,si nimeni n-avede,nimeni n-aude. Sa va ia dracu’ pe toti,de mafioti.

  3. Dacă nu sunt funcționale în Vamă banalele cântare, vor fi folosite scannere? Domnul ministrul Finanţelor, Marcel Boloş vorbește parcă nu ar trăi în România. Exemplu: “În 1974 s-a introdus în România CODUL POȘTA NUMERIC. Fiecărei localități i-a fost atribuit un cod format din patru cifre. Pe 1 mai 2003 a intrat în vigoare un nou cod poștal numeric, format din șase cifre, cu scopul (!!!) de a scurta timpii de operare în serviciile poștale”. Suntem în anul 2024 deci au trecut 50 de ani de la introducerea Codului Poștal Numeric și încă nu operează nimeni cu el. Coleg de cămin sas plecat în Germania prin 1986 când l-am vizitat în anul 2012 știa citind codificarea poștală zona unde se află o localitate, probabil ca la Telefonia Fixă. Așa că bani zvârliți. Nu-l va băga în priză nimeni și oricum în Schengen nu ne primesc. Nu vedeți că la toate spargerile de vile cu super sisteme de supraveghere când vin hoții, ce să vezi nu funcționau! Liber în continuare la droguri, țigări, armament, muniție sau miile de camioane cu fructe și legume din Turcia ne vămuite. Ți-e silă să-i mai auzi.

  4. Baaaa, nu va mai lăudați precum clanurile interlope cu diferite amenințări! Ați umplut tot online-ul cu intoxicările voastre mincinoase! Întâi practica sa se vadă, să simtă cetățeanul ceva bun și bine, si dupa sa vă lăudați până va crăpa gura și plesnește chisca-n voi! Scanere pe alese in control orice apoi pe tușă și intră controlul manual la vămi! Atâta timp cât politica e bazată pe minciuni, manipulări, escrocherii și hoții in Romania, nimic funcționează liber, totul strict politic pe comanda.

  5. A durat 34 ani, pana la aceste scanere întra orice, oricum am un feeling ca se vor defecta în câteva zile dacă le vor pune în functiune

  6. Întrebare : o sa aibă Romania skenere în vămii, răspuns: o sa cumpere și o să aibă ( cum a mai cumpărat și are) , dar no să funcționeze doar când vor băieții cu ochii albaștri să meargă . In rest numai de bine !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.