Revizuirea Constituţiei, ultima strigare

PNL și USR au depus, la Parlament, proiectul de revizuire a Constituției, susținut de 115 parlamentari.
Proiectul are în vedere interzicerea dreptului de a fi aleși în „organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României” pentru cetăţenii „condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.
Modificările vizează și funcția de eurodeputat: „Nu pot fi aleşi în Parlamentul European cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.
În categoria legilor organice este interzisă „acordarea amnistiei și a grațierii colective pentru fapte de corupție”. De asemenea, parlamentarii și Guvernul nu vor putea avea inițiative legislative pentru amnistia şi graţierea colectivă cu privire la faptele de corupție.

Propunerea mai prevede și interzicerea acordării, de către președintele României, a grațierii individuale pentru fapte de corupție.
În același timp, Guvernul nu va putea da ordonanțe de urgență ce afectează legile organice care reglementează infracţiunile, pedepsele şi regimul executării acestora, acordarea amnistiei sau a graţierii colective și organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instanţelor judecătoreşti, a Ministerului Public şi a Curţii de Conturi.
În ceea ce privește atribuțiile Curții Constituționale, acest organism se va putea pronunța pe constituţionalitatea „ordonanțelor, la sesizarea Preşedintelui României, a 50 de deputați sau 25 de senatori, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau a Avocatului Poporului”. Totodată, judecătorii Curții ar putea hotărâ asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind ordonanţele, ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial.
Inițiatorii propunerii de modificare a Constituției motivează aceasta de „punerea în aplicare a rezultatului Referendumului pe probleme de interes național convocat de Președintele României, dl. Klaus Iohannis și desfășurat la data de 26 mai 2019”.

„Referendumul a fost validat, în consecință Parlamentul României are obligația, conform jurisprudenței constituționale, de a discuta și a decide cu privire la temele referendumului, validate de poporul român prin scrutinul referendar amintit mai sus. Temele de interes național validate prin referendum cu incidență asupra dispozițiilor constituționale sunt următoarele: 1. interzicerea amnistiei și a grațierii pentru fapte de corupție; 2. interzicerea adoptării ordonanțelor de urgență în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare; 3. extinderea dreptului de a sesiza neconstituționalitatea ordonanțelor de urgență și de către Președintele României, de către Înalta Curte de Casație și Justiție sau de către 50 de deputați ori 25 de senatori”, conform sursei citate.
De asemenea, expunerea de motive face referire și la inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”.
„Corelativ, se impune includerea în propunerea legislativă de revizuire a reglementării referitoare la interzicerea dreptului de a fi ales în cazul persoanelor care sunt condamnate definitiv la o pedeapsă privativă de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, textul normativ propus fiind o preluare a inițiativei cetățenești avizată de Curtea Constituțională și aflată în procedură parlamentară pentru dezbatere și adoptare. Preluarea acesteia în prezenta inițiativă de revizuire permite parcurgerea unui proces legislativ unitar și organizarea unui singur referendum de aprobare a revizuirii Constituției”, arată documentul.

Și Viorica Dăncilă a declarat că, alături de Călin Popescu Tăriceanu, a decis ca PSD-ALDE să depună o inițiativă pentru revizuirea Constituției, în sensul transpunerii celor două întrebări la referendum. Președintele PSD a precizat e posibil să mai fie una-două propuneri în plus în proiect.
„Revizuirea Constituției. Va fi depusă o inițiativă din partea PSD-ALDE, astăzi (luni – n.r.) va fi depusă. Am discutat despre acest lucru. Am discutat și despre votul în Diaspora. Avem trei variante. Sperăm să fie îmbrățișate și de cei care își doresc ca într-adevăr să se voteze de către toți cetățenii în afara granițelor. În primul rând, cele două puncte pe care le-am avut la referendum, întrebările de la referendum”, a afirmat Viorica Dăncilă, luni, la Parlament.
Întrebată dacă proiectul de lege vizează o revizuirea mai largă a Constituției sau se va rezuma doar la transpunerea celor două întrebări la referendumul pe justiție, Dăncilă a răspuns: „Am discutat despre cele două puncte de la referendum. Să vedem dacă mai introducem încă un punct sau două. Acestea sunt importante, pentru că am văzut care este voința cetățenilor și vrem să ținem cont de votul din data de 26 mai”.
Chestionată dacă a vorbit cu liderul ALDE și despre modificări la Codurile penale, premierul a replicat: „Nu s-a discutat despre așa ceva. Nu am discutat despre acest lucru”.
La referendumul de pe 26 mai, cetăţenii au fost chemaţi să se pronunţe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările: 1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

La referendumul de pe 26 mai, cetăţenii au fost chemaţi de președintele României, Klaus Iohannis, să se pronunţe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările: 1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Ce pustiu mental și lipsă de discetnământ zace în mintea celor 115 parlamentaru ce nu deosebesc între suma de reglementări dintr-o Lege și principiile ce le statornicește o Constituție, dar care se ingesuie să facă pe plac mediocritâții președintelei Iohannis. Propunerile liberalo-useriste urechiste nu pot fi invocate ca discriminare?

  2. – totul este o vrajeala, unde este suveranitatea poporului inscrisa in constitutie si validat referendumul de ccr
    – parlament 300 sau nimic, este general obligatoriu

  3. Bai nene ,aș fi de acord cu ce spun ăstia de la PNL și USR dac-aș fi sigur ca justiția e făcută corect,daca-aș avea încredere în justiția din România ,dac-aș fi sigur ca justiția nu e portocalizata de jos pana sus.Dar ce ne facem breee,ca 80% din cetățenii romani nu au încredere în justiția salinista de pura inspirație gestapovista.Dacă io și aia 80% n-avem incredere în justiția salinistă, atunci n-avem incredere nici în sentințele de condamnare definitiva ,nici în alea de achitare definitiva.Cine dracu’ garantează ca unu achitat nu e de fapt un ticălos, hot,trădător etc.protejat de statu paralel și mafiot?Adică unu ca ăsta ,făcut scapat, ar fi bun de parlament,presedintie etc.doar ca e parte din statu subteran?Acilea e problema bai liberalilor și useristilor!Faceți voi în așa fel încât să se inverseze procentele,adecă s-ajungă încrederea populației în justiție la 80% și după aia modificați Constituția ,și asta dacă vă lasa CCR, care precisamente o sa va spuie ca nu prea e constituțional ce vreți voi.Apropos,ce-o să faceți cu aia care după un timp sunt complet reabilitați? Au sau n-au dreptul s-ajunga-n parlament?A?

  4. Pare sa fie o brambureala totala,cand erau psd se facea ce voia fiecare interpretand cum aveau chef,acum vin ceilalti care vor o tara fofocusta comunicate sta si mentinuta in stadiul securitatii excesive,cu constitutie in care sa faca cartile lgbt ca in tarile „civilizate”spun ei ca doar limba n’are oase,cu absolut toate drepturile,cu imoralitatea in prim plan,demnitatea,onoarea si respectul cand vrea fiecare+ destule doar pentru a distruge o natiune care inca mai exsta cu bune si rele! Vezi incestul sau violul care a ajuns sa fie negociat ca la piata(e in lege),coruperea de minori sau rapirile se fac(ultimul caz) cu ajutorul procororilor incalcand drepturile copilului si nu sunt foar astea!

  5. Poporul roman, prin votul sau, nu a atribuit mandatul de revizuire a Constitutiei acestui partid, PSD. Cei care au votat au insarcinat partidele din Opozitie cu revizuirea Constitutiei!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.