Primul tur al prezidențialelor: Cum au „pariat” polonezii

sursa foto prezydent.pl.

Preşedintele actual al Poloniei, Andrzej Duda, se plasează pe prima poziţie în primul tur al alegerilor prezidenţiale organizat duminică, însă nu a reuşit să obţină majoritatea absolută necesară pentru a evita turul doi programat pentru 12 iulie.

Andrzej Duda, aliat al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) aflat la guvernare, a câştigat cu 43,5% primul tur al alegerilor prezidenţiale, conform rezultatelor oficiale finale făcute publice marţi de Comisia Electorală.

În turul al doilea, Duda se va confrunta cu primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, care a obţinut 30,5% din voturi.

Duda a strâns cele mai multe voturi în estul şi sud-estul ţării, unde platforma sa social-conservatoare are cel mai mare succes printre alegători, precum şi în oraşele mici şi în zonele rurale.

Trzaskowski l-a învins pe Duda în marile oraşe.

Duminică seară, după încheierea votului şi în urma exit-poll-urilor care îl dădeau învingător cu 41,8%, Duda a declarat că „avansul este enorm şi vă sunt recunoscător”, potrivit AFP.

La rândul său, Trzaskowski a apreciat duminică seară că al doilea tur va fi „o alegere între Polonia deschisă (…) şi cei care caută tot timpul conflicte”.

„Voi fi un candidat al schimbării”, a promis acesta, al cărui slogan este „Ne-am săturat” şi care pentru al doilea tur speră la sprijinul unei bune părţi a alegătorilor concurenţilor ieşiţi din cursă.

Campania electorală a fost dominată de preocupări privind starea democraţiei, reproșată în special de Bruxelles, şi chestiunile sociale, în contextul în care Polonia se confruntă cu prima sa recesiune de la căderea comunismului.

Polonezii au mers în număr mare la urne, rata de participare fiind de 62,90%, conform exit-poll-urilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. De unde-ai scos ca e partid „nationalist”?
    Este patriotic dar nu are o politica pentru polonezi si alta pentru ne-polonezi…
    Asa ar trebui sa avem in Romania – politica pentru romani si restrictii pentru ne-romani, cei de alte etnii ca nu au facut dovada bunei-credinte in covatsitoare majoritate a cazurilor.

  2. Cu sau fara masca, steagurile din spatele politicienilor Poloniei chiar conteaza. Au si ei globalistii lor pe la Bruxelles, dar Polonia ramane „über alles”. Pana acum elitele poloneze au jucat cel mai bine pokerul politic al integrarii in UE si Nato.Sunt pe plus la mai toate capitolele. Pe noi, Vaticanul ne vrea fie etrusci,fie muscali, fie huni, fie osmanlai, ca sa ne negustoreasca mai usor…

  3. Polonezii nu inghit varza
    de Bruxelles. Nu accepta si
    pace asemenea „garnitura”, nu cadreaza cu mandria polo-
    nezilor, cu mentalitatea lor
    normala de a fi stapani la ei acasa. Spre deosebire de
    altii, din pacate…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.